Πάτρα: Με συμμετοχή άνοιξε τις πύλες του το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή (ΦΩΤΟ)

Με παρουσία χιλιάδων εργαζομένων, νεολαίας, λαϊκού κόσμου κάθε ηλικίας από κάθε φτωχογειτονιά της Πάτρας και συνοικία, ανθρώπων που έχουν συναντηθεί με τους κομμουνιστές, την ΚΝΕ σε κάθε εργατικό – λαϊκό – νεολαιίστικο αγώνα μέσα από τις γραμμές του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, της δράσης της αγωνιστικής δημοτικής Αρχής Πάτρας, των λαϊκών συλλόγων και φορέων, άνοιξε τις πύλες του χθες στο Νότιο Πάρκο το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή.

            Το σύνθημα «Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό, για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη» (Ν. Χικμέτ)”, ξεπέρασε το άρια της πόλης, καθώς πλήθος κόσμου συμμετείχε στις εκδηλώσεις από κάθε περιοχή της Αχαΐας, δίνοντας το δικό του ξεχωριστό, δυναμικό «παρών».

            Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σήμερα με πλούσιο πρόγραμμα και κορυφώνονται αύριο Κυριακή, με την μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην κεντρική σκηνή (9.30 μ.μ) με ομιλία του Θοδωρή Κωτσαντή, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

            Χθες ο χώρος στο Νότιο Πάρκο άρχιζε να γεμίζει από νωρίς, με την εναρκτήρια εκδήλωση να πραγματοποιείται στη νεανική σκηνή, με θέμα τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και την ίδρυση και δράση της ΚΝΕ, με ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεγάλα μουσικά αφιερώματα

            Ακολούθησαν οι δράσεις σε κεντρική και νεανική σκηνή, με την μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι και τη συναυλία χιπ-χοπ αντίστοιχα.

            Με το τραγούδι "πότε θα κάνει ξαστεριά", που ερμήνευσε ο Κώστας Τριανταφυλλίδης, ξεκίνησε το μεγάλο αφιέρωμα στο αντιδικτατορικό τραγούδι, κερδίζοντας το χειροκρότημα και τη συμμετοχή των παρευρισκομένων με την όμορφη ερμηνεία του. Τη σκυτάλη μετά από σειρά τραγουδιών, πήρε η Ρίτα Αντωνοπούλου, εντυπωσιάζοντας με σειρά τραγουδιών των Νίκου Ξυλούρη, Θάνου Μικρούτσικου.

            Και οι δύο εν συνεχεία, συγκίνησαν το κοινό, έφεραν μνήμες που πολλοί είχαν ζήσει, αλλά και έδωσαν «τροφή» στους νεότερους για μια πολιτιστική «ανάσα». Το φανέρωσε το ζεστό χειροκρότημα στο χώρο, η συμμετοχή στο τραγούδι, στο αφιέρωμα που επιμελήθηκε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης

            Την ίδια ώρα, στην νεανική σκηνή είχε στηθεί μια χιπ – χοπ συναυλία, με τους Ζωγράφο και Raibo, που ξεσήκωσε το κοινό με τους ήχους και τα ακούσματά των τραγουδιστών.

            Του αφιερώματος στην κεντρική σκηνή ακολούθησε μεγάλο παραδοσιακό – λαϊκό γλέντι στην κεντρική σκηνή  με τους Γκιντικι που κράτησε μέχρι αργά με χορούς εκατοντάδων, που ένωσαν τα χέρια τους μετά τους αγώνες και στις ξέγνοιαστες στιγμές του Φεστιβάλ.

            Από κοντά στη νεανική σκηνή, φοιτητικά συγκροτήματα έδιναν τον δικό τους τόνο με τα ροκ και άλλα ακούσματα τους.

            Δεν ήταν μόνο οι κεντρική και η νεανική σκηνή με το πρόγραμμά τους που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον, αλλά κάθε χώρος που είχε τη δική του ζωή και πρόγραμμα.

Εκθέσεις και “ζωντανοί” χώροι – στέκια

            Ξεχώρισε η κεντρική έκθεση, αφιερωμένη στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον Νοέμβριο του 1973. Οι δύο κολώνες με τα συνθήματά του Πολυτεχνείου “Έξω αι ΗΠΑ” και “Έξω το ΝΑΤΟ”, έστεκαν στο χώρο όπου γίνονταν και οργανωμένες ξεναγήσεις.

            Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής, που είχε κίνηση από νωρίς έως και αργά το βράδυ, με κόσμο να αναζητά βιβλία όλων των ειδών.

            Βλέμματα κέρδισαν και οι εκθέσεις ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενώ λειτούργησαν έχοντας τη δική τους ζωή, στέκια μαθητών και φοιτητών, χώροι του ΕΣΥΝ, της ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ, του Συλλόγου “Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό”, νέων στρατευμένων, όπως και του Οδηγητή.

            Το δικό της ξεχωριστό όμορφο και προσεγμένο χώρο, είχε στο Φεστιβάλ και η Λαίκή Συσπείρωση, με όλα τα υλικά της για τη μάχη των εκλογών σε Δήμο Πάτρας και Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Χαρά, χαμόγελα και πολλές δράσεις

            Ο παιδότοπος είχε τη δική του ξεχωριστή παρουσία, όπου οι μικροί φίλοι του Φεστιβάλ είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν διαδραστική παρουσίαση παραμυθιού, δημιουργίες με χέρια και ειρήνης και παιχνίδια με χορό και μουσική. Γέλια, χαρά και ζωντάνια κυριάρχησαν στο χώρο, όπως και στο “Κόκκινο Αερόστατο”, όπου έχοντας το δικό του χώρο, όπου έγινε δράση με θέμα “ο δρόμος είχε τη δική του ιστορία”, αφιερωμένη στα 50 χρόνια του Πολυτεχνείου.

            Παράλληλα, λειτούργησαν χώροι αθλητισμού, χώρος σκάκι, που ο καθένας μπορούσε να συμμετέχει. Ήταν μια όμορφη, ξεχωριστή “πόλη”, που την έκανε ξανά να δίνει μια νότα αισιοδοξίας, αγωνιστικής ανάτασης, με τη συνέχεια να δίνεται σήμερα δεύτερη μέρα.

Το πρόγραμμα της σημερινής μέρας

Κεντρική Σκηνή:

20.30 Χορευτικά και άλλα δρώμενα από το Χορευτικό Τμήμα του δήμου Πατρέων και Πολιτιστικούς Συλλόγους.

22.00 Αφιέρωμα «Ο Μίκης Θεοδωράκης των ποιητών». Τραγουδά η Μπέττυ Χαρλαύτη.

23.30 Λαϊκό γλέντι με την ορχήστρα «Λαϊκά Χρώματα», με τους Ανδρέα Σταματόπουλο (ακορντεόν και τραγούδι), Γιώργο Δρίτσα (μπουζούκι), Δημήτρη Αθανασιάδη (κιθάρα), Δώρα Bέτσου (τραγούδι) και Παναγιώτη Τσαβατόπουλο (μπουζούκι και τραγούδι).

Νεανική Σκηνή:

20.00 Θεατρική παράσταση «Η μαριχουάνα της μαμάς είναι πιο γλυκιά», από τη θεατρική ομάδα του Μαθητικού Τομέα της ΚΝΕ.

20.30 Συναυλία hip hop με τον Ερνέστο Λαζαράκη.

21.00 Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η πάλη της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις». Θα μιλήσουν: Θανάσης Μελάς, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, Νίκος Κουφαλάκος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Γεωργία Ροδοπούλου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Κατά των Ναρκωτικών.

22.00 Συναυλία με τον «Εισβολέα full band».

24.00 Λαϊκό γλέντι με τους «Φιλεντέμ».

Χώρος «κόκκινου Αερόστατου»:

«Για να γενούνε τα σκοτάδια λάμψη», ανακαλύπτουμε το κρυμμένο τραγούδι του «κόκκινου Αερόστατου», γινόμαστε δημοσιογράφοι, δημιουργούμε για να φέρουμε το φως στη ζωή μας! Glitter party!

Παιδότοπος:

20.00 Ζωγραφίζοντας τον Καραγκιόζη!

20.30 Παράσταση Καραγκιόζη από το θέατρο σκιών του Χρήστου Καλπουζάνη.

22.00 Πάρτι με μπαλόνια, μεγάλες και μικρές φούσκες!

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ