Πάτρα: Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις του 49ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ - Οδηγητή

Στις 9.30 μ.μ. η μεγάλη πολιτικής συγκέντρωση με τον Θ. Κωτσαντή, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ

Στις 10.30 μ.μ. συναυλία με τον Γιώργο Νταλάρα

Με τον “αέρα” και της δεύτερης πολύ πετυχημένης μέρας και της συμμετοχής των χιλιάδων λαού και νεολαίας, συνεχίζονται και σήμερα Κυριακή, η τρίτη μέρα του 49ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας, όπου στις 9.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί και η μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλία του Θοδωρή Κωτσαντή, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Χθες ο χώρους του Φεστιβάλ, ζωντάνεψε ξανά, από την παρουσία κόσμου κάθε ηλικίας που βρέθηκε στο Φεστιβάλ, γεμίζοντας τις σκηνές του, παρακολουθώντας τη συζήτηση για τις θέσεις της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, γεμίζοντας τα διάφορα στέκια του, φιλοξενούμενος ταυτόχρονα και στις εκθέσεις του, συμμετέχοντας σε μια σειρά δράσεις σε όλο το χώρο.

Ήταν ξανά, μια πολύ όμορφη βραδιά, με πλούσιο πολιτικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, με όμορφες στιγμές για όλους αναδεικνύοντας για ακόμη μία χρονιά, ότι το Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή, αποτελεί το σημαντικότερο πολιτικό – πολιτιστικό γεγονός της πόλης, μια πραγματική “ανάσα” για χιλιάδες εργαζόμενους, νέους, λαϊκούς ανθρώπους κάθε ηλικίας που το επισκέπτονται.

Δείχνει ταυτόχρονα τους δεσμούς που αναπτύσσει με όλον αυτό τον κόσμο το ΚΚΕ η ΚΝΕ με την καθημερινή δράση τους αυτοτελή και μέσα από κάθε φορέα που δρουν και αγωνίζονται οι κομμουνιστές, τα μέλη της ΚΝΕ, για τα δίκια του λαού, την υπεράσπισή του από κάθε μέτρο ενάντιά του, την πάλη για να ξημερώσουν μέρες που ο ίδιος θα κάνει κουμάντο στον τόπο του.

Μεγάλα αφιερώματα στην κεντρική σκηνή

Και χθες, δεύτερη μέρα, η προσέλευση ξεκίνησε από νωρίς, με πολύ κόσμο να δίνει δυναμικό “παρών”. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην κεντρική σκηνή, με τα χορευτικά που παρουσίασαν πολιτιστικοί σύλλογοι της Τέρψης και Παμικρασιατικός Σύλλογος Πατρών και Περιχώρων όπως και χορευτικό τμήμα του Δήμου Πατρέων. Παραδοσιακοί χοροί και μουσικές έχουν την τιμητική τους στο χώρο δίνοντας το στίγμα τους. Χορευτές απ’ όλη την πόλη κέρδισαν το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

            Ακολούθησε μεγάλη συναυλία αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη των ποιητών. Η Μπέττυ Χαρλαύτη μάγεψε με την ερμηνεία της. Χιλιάδες παρακολούθησαν, χειροκρότησαν στα τραγούδια σε ποίηση μεταξύ άλλων των Ρίτσου, Κάλβου και άλλων με τα οποία μεγαλούργησε ο Μίκης Θεοδωράκης. Οι μνήμες των μεγαλυτέρων ζωντάνεψαν, ενώ οι νεότεροι ήρθαν σε επαφή με διαχρονικά έργα.

            Της συναυλίας, ακολούθησε όμορφο λαϊκό γλέντι με το συγκρότημα “Λαϊκά Χρώματα” και τους Ανδρέα Σταματόπουλο (ακορντεόν και τραγούδι), Γιώργο Δρίτσα (μπουζούκι), Δημήτρη Αθανασιάδη (κιθάρα), Δώρα Βέτσου (τραγούδι) και Παναγιώτη Τσαβατόπουλο (μπουζούκι και τραγούδι).

            Λαϊκά τραγούδια, που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στις χαρές, τις λύπες, τον αγώνα και κάθε πτυχή του λαού, ακούστηκαν δυνατά στο χώρο, με τους ερμηνευτές και το συγκρότημα να δίνει μια ξεχωριστή νότα.

Το αδιαχώρητο στη νεανική σκηνή

            Πολύ πλούσιο ήταν το πρόγραμμα της νεανικής σκηνής. Το ενδιαφέρον κέντρισε η παράσταση της θεατρικής ομάδας του Μαθητικού Τομέα της ΚΝΕ με τίτλο «Η μαριχουάνα της μαμάς είναι πιο γλυκιά».Καυτηριάζοντας τη διακίνηση και χρήση των ναρκωτικών περνά τα μηνύματα ενάντια σε όλα κερδίζοντας το χειροκρότημα και με τους συμβολισμούς και τα σατιρικά στοιχεία που περιέχει!

Ακολούθησε, συναυλία του Ερνέστο Λαζαράκη. Γεμάτο μηνύματα τα τραγούδια του και σε δικούς του στοίχους, ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, αλλά και τη δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν εργαζόμενοι και νεολαία με πολλά χειροκροτήματα απ το κοινό!

            Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τα ναρκωτικά και τις θέσεις της ΚΝΕ ενάντιά τους. Η συμμετοχή ήταν μεγάλη από κόσμο κάθε ηλικίας. Στους παρόντες τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος και Λουκάς Αναστασόπουλος.

            Την εισηγητική ομιλία πραγματοποίησε ο Νίκος Κουφαλάκος μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας του Μαθητικού Τομέα. Παρεμβάσεις έγιναν από τη Γεωργία Ροδοπούλου γιατρό και γενική γραμματέα του ΕΣΥΝ και τον Θανάση Μελά μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.

            Με το τέλος της εκδήλωσης, ακολούθησε μεγάλη συναυλία από τον Εισβολέα full band. Στο χώρο επικράτησε το αδιαχώρητο μέχρι αργά, με κόσμο κάθε ηλικίας και δυνατά ακούσματα. Τις επιτυχημένες εκδηλώσεις στη σκηνή, έκλεισαν με μεγάλο λαϊκό γλέντι μέχρι αργά το βράδυ οι “Φιλντέμ”.

Ζωντανά στέκια και χώροι

            Το Φεστιβάλ όμως δεν ήταν μόνο οι δύο σκηνές. Μεγάλη επιτυχία, με συνεχείς επισκέψεις, γνωρίζει η κεντρική έκθεση αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Οι πύλες με τα συνθήματα “Έξω αι ΗΠΑ” και “Έξω το ΝΑΤΟ”, στέκουν για να θυμίζουν τα γεγονότα, μέσα από μια πλούσια σε αναφορές έκθεση. Πραγματοποιήθηκαν και χθες πολλές ξεναγήσεις, το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων ήταν έντονο.

            Κάθε χώρος είχε τη δική του ζωντάνια. Στο στέκι του ΕΣΥΝ, υπάρχει έκθεση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά με μεγάλο ενδιαφέρον και ενημέρωση συνεχή. Λειτούργησαν ξανά οι χώροι του Οδηγητή, της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με τη δική της έκθεση – αφιέρωμα στην Εθνική Αντίσταση, τον ΔΣΕ, πρόσωπα και γεγονότα, ηρωικών σελίδων που έχει γράψει ο λαός μας. Επίσης λειτούργησαν οι χώροι του συλλόγου “Εμείς που σπουδάσαμε στο σοσιαλισμό”, αλλά και για τους νέους στρατευμένους.

            Ξεχωριστή θέση έχει το στέκι αλληλεγγύης για το λαό της Θεσσαλίας που δοκιμάζεται από τις συνέπειες των πλημμυρών της Θεσσαλίας, ενώ σε κεντρικό σημείο και με κίνηση σε όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, βρίσκεται ο χώρος της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, όμορφα ταυτόχρονα επιμελημένος.

            Η κίνηση δεν σταμάτησε και στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής με τον κόσμο να αναζητά βιβλία για κάθε “γούστο” παλαιότερες αλλά και νεότερες εκδόσεις.

Παιδικά χαμόγελα παντού...

            Το δικό τους ξεχωριστό “στίγμα” άφησαν για δεύτερη μέρα και οι χώροι για τους νεότερους φίλους του Φεστιβάλ. Το “Κόκκινο Αερόστατο” πραγματοποίησε το παιχνίδι του κριμένου θησαυρού “ανακαλύπτοντας το σύνθημα του Φεστιβάλ”, σε όλο το χώρο. Παράλληλα, τα παιδιά ζωγράφισαν για την προστασία του περιβάλλοντος και την αλληλεγγύη, ξεναγήθηκαν στην έκθεση για το Πολυτεχνείο, έφτιαξαν τα χαρακτικά με τα συνθήματά του, κάποια έγραψαν κιόλας “σχολεία για όλα τα παιδιά”, “ειρήνη” και “στοπ στο φασισμό”. Επιπλέον έκαναν γυμναστική, πέρασαν τα μηνύματά τους για κάθε πτυχή της ζωής.

            Ο παιδότοπος για δεύτερη μέρα γέμισε με χαμόγελα μικρών αλλά και μεγάλων. Οι μικροί φίλοι είχαν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν με τον Καραγκιόζη, να παρακολουθήσουν παράσταση που σκόρπισε πολλά χαμόγελα, αλλά και θεατρική παντομίμα που άρεσε. Το χώρο επισκέφθηκε ο... Μίκυ Μάους, ενώ πραγματοποιήθηκε πάρτι με... μπαλόνια και φούσκες, καθώς και γκλίτερ πάρτι!

            Και δεν ήταν μόνο αυτά. Στο Φεστιβάλ, υπήρχε χώρος για σκάκι με μικρούς και μεγάλους να δοκιμάζουν, να μαθαίνουν αλλά και να εξασκούν τις ικανότητές τους. Πραγματοποιήθηκαν αθλητικές δραστηριότητες, ενώ ο καθένας είχε την ευκαιρία να βγει από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ