Έτσι θα μάθετε στο παιδί να τρώει μόνο του

Διδάξτε του πώς πρέπει να κάθεται

Διδάσκοντας από νωρίς στα παιδιά πώς να τρώνε μόνα τους εξοικονομείτε χρόνο για τον εαυτό σας και κάνετε τα μικρά σας ανεξάρτητα.

Μόλις το μωρό σας αρχίσει να παίρνει στερεά τροφή, υιοθετήστε αυτές τις συμβουλές για να του μάθετε να τρώει σωστά, χωρίς τη βοήθειά σας:

Διδάξτε του πώς πρέπει να κάθεται

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να τρώνε μόνα τους είναι να τα μάθετε να κάθονται άνετα και με αυτοπεποίθηση. Επενδύστε σε ένα παιδικό καρεκλάκι ή ένα σετ καρέκλας-τραπεζιού για παιδιά για να ενσταλάξετε στο μικρό σας πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να κάνετε τις προσπάθειές πιο διασκεδαστικές. Θυμηθείτε να τοποθετήσετε ένα χαλάκι κάτω από το καρεκλάκι – όσο σκληρά κι να προσπαθήσετε, όλο και κάποια τροφή θα πέσει στο πάτωμα.

Δώστε του επιλογές (κάποιες τουλάχιστον)

Τα μικρά παιδιά έχουν αδυναμία σε κάποιες τροφές και άλλες για να τις φάνε θα σας «βασανίσουν». Σεβαστείτε τις απόψεις τους και τις διατροφικές τους προτιμήσεις. Λάβετε αμοιβαίες αποφάσεις σχετικά με το τι θα ταΐσετε το μικρό σας, τον χρόνο που θα αφιερώσετε στο τάισμα, κ.ο.κ. Εκτός από το να δίνετε στο παιδί σας μια αίσθηση ανεξαρτησίας και ελέγχου, μπορείτε επίσης να το βοηθήσετε να μάθει πώς να δοκιμάζει διαφορετικά τρόφιμα, υφές και γεύσεις σε αυτές τις «συνεδριάσεις».

Έχετε έτοιμα τα αγαπημένα του μαχαιροπίρουνα

Ενώ βοηθάτε το παιδί σας να μάθει πώς να τρέφεται μόνο του με finger foods που του είναι εύκολο να πιάσει και να βάλει στο στόμα του, δοκιμάστε να του μάθετε να τρώει εναλλάξ και μικρές μπουκιές χρησιμοποιώντας το πιρούνι και το κουτάλι. Είτε πρόκειται για ένα καφέ ξύλινο κουτάλι με φαρδιά κυρτή λαβή, είτε για ένα ακρυλικό πολύχρωμο πιρούνι που κρατά την προσοχή μακριά από το βαρετό φαγητό, προμηθευτείτε βοηθήματα διατροφής που θα κάνουν την προσπάθεια πιο εύκολη και διασκεδαστική για το μικρό σας.

Διδάξτε του πώς να κρατάει το πιρούνι

Μόλις προμηθευτείτε ένα ασφαλές πιρούνι για το παιδί σας, δοκιμάστε να τοποθετήσετε σε ένα πιάτο τροφές όπως τυρί, μπανάνα, κοτομπουκιές ή άλλες νοστιμιές που τρυπιούνται εύκολα. Τα ζυμαρικά είναι επίσης μαλακά, αλλά θα δυσκολέψουν τόσο το παιδί όσο και εσάς καθώς τείνουν να γλιστρούν εύκολα. Συνεχίστε να δίνετε κίνητρο και να επιτρέπετε τις σωστές κινήσεις των ματιών-χεριών για να σταματήσετε τις πτώσεις από το πιρούνι.

Αφήστε χώρο για μίμηση

Παρακολουθώντας πώς οι γονείς και τα αδέρφια τους χρησιμοποιούν τα σκεύη τους και τρώνε το φαγητό τους, τα μικρά παιδιά θέλουν να μιμούνται τις ίδιες συμπεριφορές. Αποκτούν αυτοπεποίθηση βλέποντάς σας και πιστεύουν ότι μπορούν να το κάνουν και αυτά! Εάν ταΐζετε το μικρό παιδί σας σε διαφορετική ώρα από την υπόλοιπη οικογένεια, χάνει την ευκαιρία να μιμηθεί τις κινήσεις σας με σκεύη και φαγητά και να τηρεί άλλες κατάλληλες συμπεριφορές την ώρα του φαγητού.

Ποιες είναι οι καλύτερες τροφές για να εξασκηθεί το παιδί που μαθαίνει να τρώει μόνο του;

Οι καλύτερες τροφές είναι αυτές που το παιδί μπορεί εύκολα να τις πιάσει, να τις κρατήσει, να τις μαζέψει και να τις φέρει στο στόμα του. Ακολουθούν μερικές συστάσεις για να δοκιμάσετε:

Μαλακά μαγειρεμένα καρότα, γλυκοπατάτες, κολοκύθα βουτύρου ή αρακάς
Μικρά κομμάτια από μαλακές, ώριμες μπανάνες, αβοκάντο, ακτινίδιο ή ροδάκινα
Μαλακά μήλα ή αχλάδια
Μαλακά μαγειρεμένα ζυμαρικά ολικής αλέσεως
Κομμάτια μαγειρεμένου κοτόπουλου, γαλοπούλας ή ψαριού σε κύβους
Κύβοι ή κορδόνια τυριού

Όλα τα τρόφιμα πρέπει να είναι μαλακά, να πολτοποιούνται εύκολα και να είναι αρκετά μεγάλα ώστε να τα μαζεύει το μωρό σας, αλλά αρκετά μικρά ώστε να μην πνίγονται.

Χρειάζεται χρόνος για να μάθει ένα παιδί πώς να τρώει μόνο του, γι’ αυτό να είστε υπομονετικοί με το μικρό σας. Μην προσπαθήσετε να επιταχύνετε την διαδικασία ή τις ώρες των γευμάτων. Το μικρό σας θα πρέπει να έχει χρόνο για να κατανοήσει τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας. Με πολλή εξάσκηση και υπομονή, το παιδί σας θα τρέφεται μόνο του σε χρόνο μηδέν!

 

imommy.gr

 

Διαβάστε επίσης