Τι κάνει ένα παιδί ευτυχισμένο;

Η ανατροφή ευτυχισμένων παιδιών είναι μια βασική ανησυχία των γονιών, η οποία μάλιστα ξεκινά πριν ακόμα γεννηθούν.

Να τους αγοράσουμε πολλά παιχνίδια; Να τα πάμε ταξίδια από μικρή ηλικία; Να τα γράψουμε σε μαθήματα τέχνης ή αθλητισμού; Τι θα ευχαριστήσει πραγματικά το παιδί μας;

Ας μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά βλέπουν τον κόσμο με πολύ πιο απλό τρόπο από εμάς. Επομένως, δεν είναι τόσο περίπλοκα τα πράγματα που τα κάνουν ευτυχισμένα…

10 απλά πράγματα που φέρνουν ευτυχία στα παιδιά

#1 Η επαφή με τα ζώα

Τα παιδιά αγαπούν τα ζώα. Είναι άλλωστε οι πρωταγωνιστές πολλών αγαπημένων τους παιδικών ταινιών. Η επαφή με εκείνα λοιπόν μπορεί να τους προκαλέσει συγκίνηση και απεριόριστη χαρά.

#2 Μουσική και χορός

Τα παιδιά λατρεύουν επίσης να ακούν μουσική και το σώμα τους αρχίζει να κινείται φυσικά στο ρυθμό της. Γι’ αυτό, ο χορός και η μουσική συνοδεύονται πάντα από ένα πλατύ χαμόγελο.

#3 Εξερεύνηση

Τα μικρά παιδιά θέλουν να κινούνται, να εξερευνούν και να αγγίζουν ό,τι μπορούν.

Αν θέλετε να κάνετε το παιδί σας ευτυχισμένο, πηγαίνετέ το σε μέρη όπου μπορεί να θαυμάσει το περιβάλλον και να εξερευνήσει χρώματα, υφές και σχήματα διαφορετικά από αυτά που βλέπει στο σπίτι.

#4 Αφήγηση ιστοριών

Η φαντασία των παιδιών δεν έχει όρια! Τους αρέσει να ακούν ιστορίες και να τραγουδούν τραγούδια με απλές αφηγήσεις. Μέσα από αυτές τις ιστορίες, βλέπουν τη δική τους πραγματικότητα να αντανακλάται και ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους.

Κάθε παιδί αναζητά τις ιστορίες για να βρει απαντήσεις στα αμέτρητα «γιατί».

Αφιερώστε χρόνο για να διαβάσετε στο παιδί σας, πείτε του ιστορίες για τον παππού και τη γιαγιά, τα αδέρφια του κ.τλ. και είναι βέβαιο πως θα το κάνετε πολύ χαρούμενο.

#5 Τρέξιμο σε εξωτερικούς χώρους

Η άσκηση για εμάς συνεπάγεται πειθαρχία, για τα μικρά παιδιά όμως είναι παιχνίδι. Πρόκειται για μια υγιή συμπεριφορά των παιδιών που τους δίνει μια αίσθηση ελευθερίας και ταυτόχρονα εκτονώνει την ενέργειά τους.

Η παραλία είναι ένα τέλειο μέρος για τα μικρά παιδιά να τρέξουν όπως και όλοι οι μεγάλοι ασφαλείς ανοιχτοί χώροι χωρίς εμπόδια.

#6 Μεταμφίεση

Κι εμείς απολαμβάνουμε να βλέπουμε παραστάσεις και χορούς όπου οι άνθρωποι φορούν στολές, αλλά τα παιδιά μπορεί να συζητούν τέτοια θεάματα για καιρό.

Ομοίως, το να ντύνονται με ρούχα άλλων και να παίζουν ρόλους, τα κάνει να νιώθουν δημιουργικά.

Το παιχνίδι των μεταμφιέσεων δεν χρειάζεται να περιορίζεται μόνο στις απόκριες. Αν δώσετε στο παιδί σας ένα παλιό μπαούλο με ρούχα, θα δείτε πως θα περάσει πολλές ώρες διασκεδάζοντας.

#7 Μια βόλτα στη θάλασσα

Εκεί τα παιδιά μπορούν ελεύθερα να τρέξουν, να φωνάξουν, να παίξουν μπάλα και να κάνουν όλα όσα δεν μπορούν στους περιοριστικούς εσωτερικούς χώρους.

Εάν ζείτε σε μια περιοχή που δεν έχει παραλίες, προσπαθήστε να προγραμματίσετε παραθαλάσσιες διακοπές και παίξτε μαζί τους φτιάχνοντας κάστρα στην άμμο.

Τέτοιες οικογενειακές δραστηριότητες μένουν αξέχαστες στο παιδί.

#8 Παιχνίδι στο νερό

Ποιο παιδί δεν έχει δοκιμάσει να παίξει κατά τη διάρκεια του μπάνιου, στην πισίνα ή σε μια… λακκούβα; Το παιχνίδι στο νερό είναι άλλη μια αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών και υπάρχουν πολύ απλοί τρόποι για να το χαρούν.

Γεμίστε μπαλόνια με νερό και οργανώστε «μάχες» ή παίξτε με το λάστιχο ενώ ποτίζετε τα φυτά, αλλιώς πολύ απλά παίξτε μέσα στην μπανιέρα του σπιτιού σας, με τις απαραίτητες πάντα προφυλάξεις.

#9 Ένα γλυκάκι

Η γλυκιά γεύση είναι το μόνο που έχουμε ανάγκη στιγμές στιγμές και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Ένα παγωτό σοκολάτα, ένα ζελέ ή κάποιο επιδόρπιο πού και πού είναι καλό να υπάρχουν στο μενού.

Η χαρά θα είναι διπλή αν ετοιμάσετε κάτι υγιεινό μαζί στο σπίτι.

#10 Αφήστε το παιδί να λερωθεί…

Αν θέλετε το παιδί σας να διασκεδάσει αλλά και να μάθει, προτρέψτε το να κάνει χειροτεχνίες και πειράματα. Όσες περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να λερωθεί, τόσο πιο ευτυχισμένο θα είναι.

Και πάνω απ’ όλα, την ευτυχία φέρνει…

Η παρέα σας, η προσοχή σας, ο σεβασμός προς το παιδί, η ασφάλεια που του προσφέρετε, η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής του, η αγάπη και η αποδοχή σας.

Αν το παιδί έχει αυτά, να είστε βέβαιοι πως πάντα θα χαμογελά!

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης