Επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο ΕΟΔΥ.
Η μοριακή επιβεβαίωση και η περαιτέρω φυλογενετική ανάλυση του στελέχους που απομονώθηκε, ολοκληρώθηκε από το Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ.
Πρόκειται για έναν ασθενή ηλικίας 59 ετών που είχε κάνει πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία. Σημειώνεται ότι ο ασθενής εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε σταθερή κατάσταση, σε απομόνωση στο Νοσοκομείο “Ανδρέας Συγγρός”.
Σύμφωνα πάντως με τα όσα αποκάλυψε η καθηγήτρια μικροβιολογίας του ΑΠΘ, Άννα Παππά εξετάζονται κι άλλα ύποπτα περιστατικά. Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι μεταξύ πέντε δειγμάτων βρέθηκε το ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα που ήδη ανακοινώθηκε, ενώ “σήμερα εξετάζεται άλλο ένα, νομίζω και στην Αθήνα άλλο ένα”. Η ίδια σημείωσε ότι ως ύποπτα εξετάζονται καθημερινά περιστατικά εμπύρετα και με δερματικές βλάβες εκ των οποίων ανιχνεύτηκε και ανεμοβλογιά.
Η κ. Παππά τόνισε πως σε σύγκριση με τον κορονοϊό είναι πολύ μικρότερος ο βαθμός ανησυχίας για την ευλογιά των πιθήκων. “Το ανησυχητικό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι είναι αφρικανικός ιός και πρώτη φορά υπάρχει αυτή η διασπορά σε πολλές χώρες. Εκεί πρέπει να ψάξουμε ποιοι ήταν οι παράγοντες που ευνόησαν αυτή την κατάσταση”, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι η μετάδοση είναι πολύ πιο δύσκολη απ’ ότι στον κορονοϊό, που μεταδίδεται με την αναπνευστική οδό.
Ερωτηθείσα πόσο κινδυνεύει κάποιος αν κάθεται δίπλα σε ασθενή σε αεροπλάνο, η κυρία Παππά απάντησε ότι “θα υπάρξει πρόβλημα μόνο αν υπάρχει κάποια αμυχή που έρθει σε επαφή με μολυσμένη επιφάνεια” και πρόσθεσε πως “δεν είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί ακόμα και αν κάποιος κάθεται δίπλα μας”.
Επιχειρώντας να εξηγήσει πού οφείλεται η διασπορά της ευλογιάς των πιθήκων, υποστήριξε ότι μπορεί να οφείλεται ακόμη και στην κλιματική αλλαγή και την παγκοσμιοποίηση. Υπογράμμισε, πάντως, πως είναι εμφανή τα συμπτώματα ενός ασθενούς και άρα μπορεί και ο ίδιος αλλά και οι γύρω του να αντιληφθούν ότι κάτι συμβαίνει.