Η ακρίβεια καλπάζει και η κυβέρνηση κοιτάζει το δέντρο αντί για το δάσος

Του Γιάννη Ταπεινού*

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τους πολίτες ότι η κρίση είναι αποκλειστικά εισαγόμενη υπόθεση, το κύμα ακρίβειας μαστίζει την ελληνική αγορά καθιστώντας τα σούπερ μάρκετ, τις μετακινήσεις και τις μεταφορές είδος πολυτελείας και απειλώντας με λουκέτο πλήθος επιχειρήσεων. 

Η ακρίβεια εξανεμίζει το εισόδημα των εργαζομένων ενώ η εκτόξευση του κόστους ενέργειας για τα νοικοκυριά, τις βιοτεχνίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την Εστίαση και τα εμπορικά καταστήματα, είναι τεράστια. 

Οι υψηλοί έμμεσοι φόροι, η απουσία ελέγχων στην αγορά και η επιμονή της κυβέρνησης να μην κοιτάζει το δάσος αλλά το δέντρο αρνούμενη να προβεί σε γενναίες κινήσεις απαλλαγής των πολιτών από τα βάρη, διαλύουν τους οικογενειακούς και επαγγελματικούς προϋπολογισμούς και δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας. 

Οφείλει εδώ και τώρα η κυβέρνηση να εισακούσει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝ.ΑΛ. και να προβεί σε  μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, στοχευμένες ρυθμιστικές παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας και βεβαίως σε αύξηση του κατώτατου μισθού τώρα και όχι κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν και αν κριθεί ότι αυτό βολεύει ως προεκλογικό τέχνασμα.

Την ώρα που ο κόσμος αδυνατεί να τα βγάλει πέρα και τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα υποφέρουν, δεν μπορούμε να μιλάμε για υπεραπόδοση του ΦΠΑ στα κρατικά ταμεία άρα για κερδοσκοπία του κράτους εναντίον των πολιτών, ούτε για μισθούς πείνας, αλλά ούτε και για ανεξέλεγκτη αγορά.

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, το θέμα της επένδυσης στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με ενεργειακές κοινότητες και δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας ώστε να μην έχουμε το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη και  να ανακουφιστούν άμεσα οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις.

Καλή η επιδοματική εμμονή του κ. Μητσοτάκη, αν και ανεπαρκής, αλλά χωρίς συνολικό σχεδιασμό και γενναία μέτρα, καταλήγει μια  τρύπα στο νερό. 

Μια τρύπα, που συνεχώς μεγαλώνει.

 

*Πρ. Αντινομάρχης Παιδείας Ν. Αχαΐας 

 

Διαβάστε επίσης