Η ελληνική αγορά yachting «πετάει» για το 2022- Τι κάνουμε εμείς στην Αχαΐα;

Του Γιάννη Ταπεινού*

Διαβάζουμε στα οικονομικά φύλλα των εφημερίδων  ότι η αύξηση που εμφανίζουν οι πωλήσεις και οι μισθώσεις σούπερ γιοτ οι οποίες αφορούν ελληνικά συμφέροντα, είναι ραγδαίες.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η δυναμική που εμφανίζει η ελληνική αγορά yachting τα τελευταία έτη, τόσο ως προορισμός όσο και ως χώρα στην οποία ελλιμενίζονται και πλέουν αυτού του είδους τα σκάφη, είναι πολύ μεγάλη ενώ ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από την πανδημία με σημείο εκκίνησης το φθινόπωρο του 2020 καθώς ο τουρισμός υψηλών κυρίως εισοδημάτων προσανατολίστηκε σε αυτό το είδος διακοπών εξαιτίας, κυρίως, της ασφάλειας που παρέχουν.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι άνθρωποι της αγοράς, φέρεται να διαπρέπει και στις ναυλώσεις αλλά και στις προτιμήσεις των ναυλωτών ως προορισμός καθώς έχει μέχρι στιγμής τον υψηλότερο αριθμό ναυλώσεων σκαφών μήκους άνω των 20 μέτρων σε σύγκριση με όλους τους υπόλοιπους προορισμούς διεθνώς για το καλοκαίρι του 2022, με επιβεβαιωμένες κρατήσεις σχεδόν στα 2/3 του διαθέσιμου στόλου.

Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα; Μα φυσικά οι ελλείψεις σε υποδομές. Την ίδια ώρα που τα σούπερ γιοτ αυξάνονται, δεν υπάρχουν μαρίνες υψηλών προδιαγραφών για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες ελλιμενισμού τους, γεγονός που οδηγεί σε επιτάχυνση του προγράμματος αξιοποίησης μαρινών στη χώρα μας, οι οποίες βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Στο πλαίσιο αυτό, διαβάζουμε, ότι  το ΤΑΙΠΕΔ εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να προκηρύξει διαγωνισμούς με σκοπό την παραχώρηση της μαρίνας για mega yacht στην Κέρκυρα και της μαρίνας στη Λευκίμμη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται ο διαγωνισμός για τη μαρίνα της Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη και η διαγωνιστική διαδικασία για τις μαρίνες της Ιτέας και της Πύλου. 

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι κάνει η Πάτρα σε όλο αυτό και μαζί με την Πάτρα και η ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας. Ποια είναι η ετοιμότητά της και ποιος ο σχεδιασμός της ώστε να πάρει ένα κομμάτι αυτής της τεράστιας αγοράς που ανοίγεται στο επίπεδο του τουρισμού; H απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ μάλιστα για αξιοποίηση της μαρίνας της Ιτέας είναι άκρως ανησυχητική καθώς ανοίγει το δρόμο για την πρώτη μεγάλη και σύγχρονη μαρίνα  Mega Yacht στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Είναι προφανές ότι η Ιτέα θα δημιουργήσει συνθήκες ισχυρού ανταγωνισμού ενώ ανησυχητική για την Αχαΐα είναι και η επένδυση που δρομολογείται στο Πλατυγυάλι Αιτωλοακαρνανίας για τη διαμόρφωση Μαρίνας που θα εξυπηρετεί κότερα πολυτελείας μεγάλου μήκους.

Σήμερα η πρωτεύουσα του νομού Αχαΐας  διαθέτει μόνο μια μαρίνα η οποία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και λειτουργεί  περισσότερο αποτρεπτικά παρά ως πόλος έλξης για τον θαλάσσιο τουρισμό, και κάποιες θέσεις ελλιμενισμού μεγάλων σκαφών στο αγκυροβόλιο του ΟΛΠΑ στο λιμάνι χωρίς το σύνολο των  υπηρεσιών που θα μπορούσε και θα έπρεπε να προσφέρει μια σύγχρονη Μαρίνα mega yacht και χωρίς τη διασύνδεση που απαιτείται με την πόλη, τις υπηρεσίες, το τουριστικό της προϊόν κλπ.

Είναι προφανές ότι όσο εμείς μένουμε ακίνητοι, άλλες περιοχές κερδίζουν έδαφος. Όπως είναι προφανές και ότι οι φορείς της περιοχής της Αχαΐας  πρέπει να κινητοποιηθούν άμεσα προς την κατεύθυνση της διεκδίκησης κομματιού από τη μεγάλη πίτα αυτής της νέας μορφής τουρισμού που φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει στο μέλλον και θα λειτουργήσει ως άξονας τουριστικής ανάπτυξης ολόκληρων περιοχών. Οφείλουμε να κοιτάξουμε τώρα συστηματικά και οργανωμένα  προς το μέλλον. Πριν είναι αργά.

 

* Πρ. Αντινομάρχης Παιδείας Ν. Αχαΐας 

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ