Καλώς τα δεχθήκαμε, ο εργασιακός νόμος …κατέφθασε!

Του Απόστολου Ι. Βουλδή

 

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών της επικύρωσης του νέου εργασιακού νόμου και οι πρώτες εφαρμογές του, που όπως όλα δείχνουν θα μετατραπούν σε μόνιμο καθεστώς, άρχισαν δειλά δειλά να κάνουν την εμφάνισή τους.

Ο χώρος της εκπαίδευσης καλείται πρώτος να αποδεχθεί το «νόμο Χατζηδάκη». Οι εξετάσεις των υποψηφίων μαθητών ένταξης στα πρότυπα και πειραματικά σχολεία αποτέλεσαν το πεδίο αντιπαράθεσης υπουργείου – εκπαιδευτικών.

Η απόφαση του συνδικαλιστικού φορέα των καθηγητών για κήρυξη στάσης εργασίας την ώρα των διαγωνισμών προκάλεσε την έκρηξη της κ. Κεραμέως που κατέθεσε αγωγή, προκειμένου το Δικαστήριο να κηρύξει παράνομη και καταχρηστική την κινητοποίηση της προσεχούς Δευτέρας.

Μάλιστα στο σκεπτικό της η κυρία υπουργός κάνει λόγο για αιφνιδιαστική κίνηση του εκπαιδευτικού κόσμου, καθώς ο χρόνος τέλεσης των εξετάσεων ήταν γνωστός από καιρό.

Για την αιτία όμως της κινητοποίησης δεν γίνεται αναφορά από την κυβερνητική αξιωματούχο. Δεδομένου ότι κλήθηκαν οι διευθυντές των σχολείων να επιλέξουν τους εκπαιδευτικούς που θα αναλάβουν ρόλο επιτηρητή και επειδή δεν θα πληρωθούν (!) θα τους δοθεί μια ημέρα άδεια… (προφορική η δέσμευση).

Η εφαρμογή του νομού που λέγαμε…

Εν ολίγοις με απόφαση των προϊσταμένων θα κληθούν καθηγητές να εργαστούν, χωρίς να ερωτηθούν, υπερωριακά και όποτε κρίνεται σκόπιμο θα τους δοθεί μονοήμερη άδεια.

Αν όλα αυτά θα συμβούν στο Δημόσιο μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε για το μέγεθος των ανάλογων αυθαιρεσιών που θα καταγραφούν στον ιδιωτικό τομέα. Εκεί όπου η δαμόκλειος σπάθη κρέμεται μόνιμα πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων.

Αλλά είπαμε η υπερωριακή απασχόληση θα συναποφασίζεται και από τις δύο πλευρές…

Όνειρα θερινής νυχτός!

  

Διαβάστε επίσης