Θα αντιμετωπίσουμε τις πλημμύρες, ή όχι;

του Απόστολου Ι. Βουλδή

 

Ηταν ένα κύμα κακοκαιρίας που ποτέ δεν έφθασε.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των μετεωρολόγων για τις καταιγίδες που θα έπλητταν την περιοχή, τελικά την γλυτώσαμε. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις προβλημάτισαν άλλα σημεία της χώρας, που τώρα μετρούν τις πληγές τους.

Οι πατρινοί , ωστόσο, έζησαν με τον φόβο των πλημμυρών. Άλλωστε μόλις προ ελάχιστων 24ωρων μετατραπήκαμε …σε λιμνοθάλασσα. Παραλιακή ζώνη, πεζόδρομοι, καταστήματα, γέμισαν βροχόνερα. Μια σφοδρή καταιγίδα, που δεν είχε και ιδιαίτερη διάρκεια, ήταν αρκετή για να τρομοκρατηθούμε, για όσα έρχονται.

Διότι εάν βρισκόμαστε προς τα τέλη του Φθινοπώρου και ήδη οι πρώτες πλημμύρες έκαναν την εμφάνισή τους, τι θα συμβεί στους μήνες που ακολουθούν; Το ερώτημα εύλογο, που συνεχώς ακούγεται από τα χείλη των συμπολιτών.

Και δεν είναι εκτός πραγματικότητας οι απορίες και τα ερωτήματα που εκφράζουν οι πολίτες. Ούτε είναι εικόνα κινηματογραφικής πολεμικής ταινίας οι σκηνές με τα οχυρωμένα με τσουβάλια άμμου μπροστά από καταστήματα.

Γιατί όταν έχεις «καεί από τον χυλό, φυσάς και το γιαούρτι». Και στην περίπτωση των επαγγελματιών ισχύει σε απόλυτο βαθμό η λαϊκή ρήση. Δεδομένου ότι στην προυγούμενη νεροποντή είδαν να «εισβάλουν» τα νερά , σε μορφή χειμάρρου, στα μαγαζιά τους και να προκαλούν ζημιές.

Όμως και η Δημοτική Αρχή φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος για να μην πνιγούμε πάλι. Εσπασε τμήματα του ποδηλατόδρομου, ώστε τα  βροχόνερα να βρούν διέξοδο και να μην λιμνάσουν. Προφανώς αντιλαμβανόμενη πως η πρόχειρη μελέτη και κατασκευή του έργου αποδείχθηκε στην πράξη ελλειμματική. Κι όπως λέει ο θυμόσοφος λαός «κάλλιο αργά, παρά ποτέ».

Οι εμβαλωματικές λύσεις μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες σε κάποιες περιπτώσεις, δεν είναι όμως αυτές που θα προσφέρουν οριστικές λύσειςκαι θα επιλύσουν σοβαρά προβλήματα.

Και στην περίπτωση της οχύρωσης της πόλης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα , που σύμφωνα με τους ειδικούς θα μας επισκέπτονται όλο και συχνότερα, τα …μπαλώματα δεν ενδείκνυνται.

Θα υπάρξουν άραγε ενέργειες, κινήσεις, δράσεις προς την κατεύθυνση εύρεσης μηχανισμού αποτροπής πλημμυρικών φαινομένων, ή θα σπάμε κράσπεδα και θα ευχόμαστε να διαψευστούν και στην επόμενη  πρόγνωσή τους οι μετεωρολόγοι;

Διαβάστε επίσης