Επάρκεια αίματος, ο πολυπόθητος στόχος...

Της Κατερίνας Γρ. Σολωμού (*)

 

Τιμούμε σήμερα, 14 Ιουνίου, τον ανώνυμο εθελοντή αιμόδοτη που απλώνει το χέρι του και χαρίζει ζωή!

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια πράξη αλτρουισμού, υπέρτατης αγάπης προς τον συνάνθρωπο και έκφραση κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η σημερινή ημέρα που έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη έχει ως το κεντρικό μήνυμα: «Δώσε αίμα. Κράτα τον κόσμο ζωντανό» («Give blood and keep the world beating»). Μήνυμα που εστιάζει στην ενέργεια που φέρνουν οι νέοι στις κοινότητες που ζουν και επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο οι εθελοντές αιμοδότες κρατούν τον κόσμο ζωντανό και κάνουν τις καρδιές να χτυπούν.

Ακολουθώντας το μήνυμα αυτό, οφείλουμε όλοι να ευαισθητοποιηθούμε και να προσφέρουμε λίγο από το χρόνο μας και μια μικρή ποσότητα από το αίμα μας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών σε αίμα που υπάρχουν στη χώρα μας.

Ιδίως, φέτος, που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού τα αποθέματα σε φιάλες εθελοντικού προσφερόμενου αίματος λιγόστεψαν σημαντικά, καλούμαστε όλοι μας να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι και να πράξουμε το χρέος μας απέναντι στην κοινωνία.

Αξίζουν πράγματι την ευγνωμοσύνη μας όλοι εκείνοι οι εθελοντές αιμοδότες που με την πράξη τους στις δύσκολες και πρωτόγνωρες για όλους μας συνθήκες, έδειξαν με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, την ευαισθησία τους και την ευσυνειδησία τους, στηρίζοντας και τους συνανθρώπους μας που είχαν ανάγκη αλλά και το σύστημα υγείας.

Πρέπει να τους μιμηθούμε όλοι μας. Εξάλλου, το να υπηρετεί κανείς τις υψηλές αξίες του εθελοντισμού αποτελεί δείκτη πολιτισμού για μια χώρα και πρέπει να «επενδύσουμε» σε αυτό.

Οφείλει, όμως, η κεντρική εξουσία να μην στηρίζεται μόνον στους εθελοντικούς συλλόγους και στους ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας που αιμοδοτούν τακτικά καλύπτοντας έτσι τα κενά της πολοτείας.

Πρέπει, επιτέλους, να καταρτίσει ειδικό σχέδιο δράσης για να επιτευχθεί ο πολυπόθητος στόχος, δηλαδή η κάλυψη των αναγκών της Ελλάδας σε αίμα κατά 100% από εθελοντική αιμοδοσία, χωρίς να χρειάζεται να εισάγουμε ακόμα και σήμερα φιάλες αίματος από την Ελβετία.

Μέσα από ένα πλέγμα στοχευμένων δράσεων και πρωτοβουλιών, μπορεί να ενισχυθεί η ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, να μεγαλώσει η «δεξαμενή» των εθελοντών που θα προσφέρου το δώρο ζωής, δίνοντας ένα τέλος στο ατέρμονο κηνύγι για μια φιάλη ζωής από τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη...

 

(*) Η Κατερίνα Σολωμού είναι καθηγήτρια Ιατρικής του Παν/μίου Πατρών, υπεύθυνη υγείας του ΚΙΝ.ΑΛ. στη Δυτ. Ελλάδα, αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρέων

Διαβάστε επίσης