Κοινο_Τοπία: Ενθουσίασε η ξενάγηση στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια της προαγωγής του Πολιτισμού και του Αθλητικού ιδεώδους ξεναγήθηκε στην έκθεση Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας «Η Φλόγα του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού», στη Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς». Ενός συμβολικού χώρου όπου γεννήθηκε ο Κ. Παλαμάς σε στίχους του οποίου ο Ολυμπιακός Ύμνος ανακρούεται στις τελετές έναρξης και λήξης κάθε Ολυμπιάδας από το 1960.

Οι λαμπαδηδρομίες ελάμβαναν χώρα σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας και της Μεγάλης Ελλάδας, τουλάχιστον έως τη Ρωμαϊκή περίοδο. Παρέμειναν, ωστόσο, ένας καθαρά ελληνικός πολιτιστικός θεσμός, καθώς οι Ρωμαίοι δεν ενδιαφέρονταν γι' αυτόν. Θεωρείται πιθανό οι αρχαίες λαμπαδηδρομίες να ενέπνευσαν τον Κάρλ Ντίεμ όταν ο τελευταίος ενσωμάτωσε, μετά το 1936, στους σύγχρονους ολυμπιακούς αγώνες τη σκυταλοδρομία της ολυμπιακής φλόγας από την Ελλάδα έως τη διοργανώτρια πόλη.

Η ξενάγηση στην έκθεση πραγματοποιήθηκε από τον Στέφανο Δημητρόπουλο, βοηθό Συντονιστή Πρωταθλημάτων της Ευρωπαικής Ομοσπονδίας Γυμναστικής 2004-2007, Αντιπροέδρου Αθλητικού Συλλόγου ΑΟΠ ΕΡΜΗΣ, πρώην αθλητή βόλλευ (Ολυμπιάδα, Απόλλων Πατρών Ερμής Πατρών, Αιγιαλέων) και τον Πέτρο Ψωμά, εκπαιδευτικό, επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης σπιράλ ενώ παρέμβαση σύνδεση με την οικία Κωστή Παλαμά και Ματθίλδης Σεράο έγινε από τον Νίκο Μπακρόζη. 

Οι συμμετέχοντες ενθουσιάστηκαν από τα πολλά και σημαντικά εκθέματα αλλά και από τους διοργανωτές και η εντυπωσιακή ξενάγηση παρατάθηκε για ένα μισάωρο. Όλοι θεώρησαν ότι κανένας Πατρινός δεν πρέπει να χάσει την ευκαιρία της επίσκεψης στην έκθεση…

Ταυτότητα έκθεσης 

Διοργάνωση: σπιράλ - Δημοτική Παράταξη Δήμου Πατρέων 

Φιλοξενία: Στέγη Γραμμάτων «Κωστής Παλαμάς» Διάρκεια: 24 Μαΐου – 24 Σεπτεμβρίου 2024

Επιμέλεια έκθεσης: Μαρία Αλανιάδη

Έρευνα - Συντονισμός: Στέφανος Δημητρόπουλος

Έρευνα: Γεωργία Τσιώτα

Επιμέλεια Κειμένων: Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος

Τεκμηρίωση: Αθανάσιος Κριτσινέλης

Γραφιστικός Σχεδιασμός Έκθεσης: Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος

Γραφιστικός Σχεδιασμός Λογοτύπου αφίσας: Κλαίρη Ζησιμάτου

Επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού: Κωνσταντίνος Γκίρης

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Παραολυμπιακή Επιτροπή για την παραχώρηση των δαδών των Παραολυμπιακών Αγώνων, στην Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου - Ηπείρου Νήσων για την παραχώρηση εκθεμάτων από το Μουσείο Τύπου και στους κατόχους ιδιωτικών συλλογών που προσέφεραν δάδες και άλλα πολύτιμα εκθέματα.