Αχαΐα: Τη Δευτέρα στα θρανία 3.115 μαθητές της Γ' Λυκείου - Τι θα γίνει με τα self tests

Το ρολόι μετράει αντίστροφα για την εκκίνηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2021, το πρωί της Δευτέρας. Η αυλαία ανοίγει με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας για τους μαθητές των γενικών Λυκείων.

Στο ίδιο μάθημα θα εξεταστούν την Τρίτη 15/6 οι μαθητές των ΕΠΑΛ.

Στην Αχαΐα θα ριχτούν στη «μάχη» των πανελλαδικών 3.115 υποψήφιοι μαθητές της Γ' Λυκείου, εκ των οποίων 2.411 προέρχονται από Γενικά Λύκεια και 704 από ΕΠΑΛ.

Σε ολόκληρη της Αχαΐα θα λειτουργήσουν συνολικά 36 βαθμολογικά κέντρα και τρία βαθμολογικά κέντρα.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, ανέρχεται σε 77.415, μειωμένος κατά 550 θέσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στο Πανεπιστήμιο Πατρών, από 7.020 πέρυσι στις 6.283 θέσεις, λόγω συγχωνεύσεων τμημάτων του.

Τι γίνεται με τα self test

Στην Αχαΐα καθόλη τη διάρκεια του πρωινού του Σαββάτου οι σχολικές μονάδες που λειτουργούν ως εξεταστικά κέντρα προμηθεύονται self tests, τα οποία θα διατεθούν μέσα στην ημέρα στους μαθητές.

Αυτό γίνεται εξαιτίας της αιφνιαδιαστικής απόφασης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πάτρας να βάλει "μπλόκο" στη διανομή των δωρεάν self tests από την περασμένη Δευτέρα.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο tempo24.news ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανδρέας Ζέρβας, οι μαθητές θα ενημερωθούν μέσα στην ημέρα μέσω e-mail για την ώρα που θα τα παραλάβουν μέσα στο Σάββατο.

Πανελλαδικές στη σκιά της πανδημίας

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορωνοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Επίσης, το πρώτο self test για τους υποψηφίους των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων θα γίνει σήμερα με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από σήμερα έως και την Κυριακή 13 Ιουνίου.

Το δεύτερο test για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων θα γίνει την Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021 με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από την Παρασκευή 18 μέχρι την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.

Για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων το δεύτερο test θα γίνει το Σάββατο 19 Ιουνίου 2021, με δυνατότητα επιβεβαιωτικού τεστ, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, από το Σάββατο 19 μέχρι την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.

Υποψήφιοι, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr και υποχρεούνται να φέρουν μαζί τους το ηλεκτρονικό αποδεικτικό ή τη χειρόγραφη βεβαίωση, κατά την προσέλευσή τους στο εξεταστικό κέντρο κάθε ημέρα εξετάσεων.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ