"ΟΧΙ στη διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης"

Οι θέσεις της "Ανυπότακτης Πολιτείας"

 

Ο νόμος της ΝΔ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που κατατέθηκε την Τρίτη 18/5 στην Βουλή, φέρνει σαρωτικές αλλαγές που αφορούν τρόπο εκλογής των οργάνων σε Δήμους και Περιφέρειες. Στόχος του νόμου είναι  να περιορίσει περαιτέρω την όποια αυτοτέλεια έχει παραμείνει και να μεταθέσει αρμοδιότητες στην κεντρική διοίκηση.

Ο νόμος αποτελεί αντιδραστική μεταρρυθμιστική συνέχεια των «Καποδίστρια», «Καλλικράτη» και «Κλεισθένη» και εντείνει την ανταποδοτική λειτουργία των ΟΤΑ. Ο νόμος εντάσσεται στη συνολική κατεύθυνση της ΝΔ για τον έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφού παράλληλα θεσμοθετούνται αλλαγές όπως αυτή στις αυξήσεις των ποσών για απευθείας αναθέσεις, στη θεσμοθέτηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών», στις ελεγχόμενες επιτροπές οικονομικών και ποιότητας ζωής, κ.α.

Οιαντιδημοκρατικές αλλαγές που εισάγει ο νέος νόμος Βορίδη στο σύστημα εκλογής επιχειρούν να περιορίσουν το ρόλο των Δημοτικών & Περιφερειακών Συμβουλίων, να τα μετατρέψουν σε κυβερνητικούς εταίρους που θα ευθυγραμμίζονται με το κυβερνητικό έργο. Παράλληλα με μια σειρά από διατάξεις γίνεται δυσκολότερη η συμμετοχή αγωνιστικών, αυτοδιοικητικών παρατάξεων καθώς και οι διεκδικήσεις πολιτών και τοπικών κοινωνιών. Η τσάκιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έρχεται μέσω :

·Μείωσης μελών των Δημοτικών, Περιφερειακών και Κοινοτικών Συμβουλίων

·Επαναφορά της 5ετούς θητείας των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών

·Κατάργησης της απλής αναλογικής και επιβράβευσης του πρώτου συνδυασμού που θα λάβει το 43% των ψήφων με το 60% των εδρών αλλοιώνοντας τη δημοκρατική βούληση και την ψήφο των πολιτών δημιουργώντας πλαστές πλειοψηφίες και υπερσυγκεντρωτικά συστήματα διοίκησης με υπερεξουσίες στο όνομα της «κυβερνησιμότητας» που είναι φυσική συνέχεια του νόμου Θεωδωρικάκου για την κατανομή εδρών και την μεταφορά εξουσιών σε Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

·Θέσπιση του αντιδημοκρατικού ορίου εκλογής σε 3% στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια που είναι μια αντιδημοκρατική μεθόδευση ανισότητας της ψήφου των πολιτών.

·Κατάργηση της4ης κάλπης για εκλογή στα κοινοτικά συμβούλια. Η δυνατότητα αυτή αποκλείει την ουσιαστική παρέμβαση των κατοίκων των περιοχών στην τοπική αυτοδιοίκηση αφού δεν προβλέπεται η κατάρτιση ανεξάρτητων συνδυασμών από τοπικές συλλογικότητες. Πλέον η συμμετοχή θα επιτρέπεται μόνο στις δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες υποχρεώνονται να καλύψουν το 80% των κοινοτήτων.

·Ορισμός προθεσμίας κατάρτισης συνδυασμού στις 31η Αυγούστου. Αυτή η διάταξη εξοβελίζει τις αμιγώς αυτοδιοικητικές παρατάξεις και διευκολύνει και ενισχύει τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις που στηρίζονται στους κυρίαρχους κομματικούς μηχανισμούς.

·Μετατροπή των εκλογών σε φοροεισπρακτικό μηχανισμό αφού αυξάνει σημαντικά το κόστος των παράβολων και απαιτεί συμμετοχή των συνδυασμών στο 80% των κοινοτήτων

ΑΝΤΙΔΡΟΥΜΕ στο πνεύμα και στον τρόπο κατάθεσής τουνόμου. Η Νέα Δημοκρατία εν μέσω πανδημίας καταθέτει αυτόν τον νόμο χωρίς να γίνει καμία διαβούλευση με κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ τις πλειοψηφίες της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ που επέλεξαν να ευθυγραμμιστούν με τα κομματικά συμφέροντά τους και με τη στρατηγική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση

Όλη η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας επιχειρεί να παύσει βασικές αρχές ύπαρξης και λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, όπως η «δημοκρατία» και η «συμμετοχή των πολιτών». Επιχειρεί παράλληλα να παραδώσει την τοπική αυτοδιοίκηση στα χέρια των κομμάτων εξουσίας, του μεγάλου κεφαλαίου και των εντολών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δίνουμε τον αγώνα για Δήμους και Περιφέρειες που θα προάγουν και θα προασπίζουν τα λαϊκά συμφέροντα, τα συμφέροντα των εργαζομένων, την ευημερία των τοπικών κοινωνιών και θα συμβάλλουν στην αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου. Αυτές οι διεκδικήσεις γίνονται ακόμη πιο σημαντικές στις συνθήκες της υγειονομικής, κοινωνικής και οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, στις οποίες η επίθεση στα λαϊκά στρώματα γίνεται ακόμη πιο έντονη και εφαρμόζονται πολιτικές λιτότητας που πλήττουν τα εργατικά, δημοκρατικά και λαϊκά κεκτημένα.

Διαβάστε επίσης