Ευέλικτη εργασία, το πιο σύντομο ανέκδοτο

Του Απόστολου Ι. Βουλδή

 

Οι διαδηλωτές στις πορείες που διοργανώνονται τις τελευταίες ημέρες φωνάζουν συνθήματα πως δεν θα επιτρέψουν την κατάργηση του 8ωρου.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση διαβεβαιώνει για την πλήρη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων, που μάλιστα διατυμπανίζει σε όλους τους τόνους για την περαιτέρω κατοχύρωσή τους, με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που οσονούπω θα φθάσει στο κοινοβούλιο προς έγκριση.

Ποια είναι όμως η πραγματικότητα των εργασιακών σχέσεων;

Εχουν άδικο οι εργαζόμενοι που διαμαρτύρονται ή οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι υπερβάλουν στις διαβεβαιώσεις τους;

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, όπως μάθαμε πλέον να αποκαλούμε το ημερήσιο και εβδομαδιαίο ωράριο δουλειάς, θα αποτελεί αντικείμενο εφεξής ατομικής συμφωνίας εργοδότη και εργαζομένου.

Ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης θα αποφασίζονται και οι ώρες απασχόλησης, που θα αφορούν και την υπερωριακή ενασχόληση. Και βάση των άρθρων του νομοσχεδίου θα συμφωνούν και τα δύο μέρη, ειδάλλως ο εργαζόμενος θα έχει τη δυνατότητα να αρνηθεί και η Πολιτεία θα εξασφαλίζει την μη απόλυσή του.

Σε μια ιδανική κοινωνία ισονομίας θα υπήρχε ενδεχομένως τέτοια δυνατότητα. Στην ωμή σημερινή πραγματικότητα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το πιο σύντομο ανέκδοτο.

Όταν το κράτος δεν μπορεί καν να πατάξει την «μαύρη εργασία», που όχι μόνο ανθεί , αλλά και διογκώνεται και όταν η ανεργία αγγίζει δυσθεώρητα ύψη για ποια εργασιακά δικαιώματα μιλάμε;

Όταν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, τους οποίους ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ως την προμετωπίδα της τήρησης των νόμων, έχουν τυπική παρουσία και τα στελέχη τους δεν λαμβάνουν ούτε καν την αποζημίωση μιας μετακίνησης για έλεγχο, σε ποια κατοχύρωση δικαιωμάτων αναφερόμαστε;

Να θυμίσουμε τις καταγγελίες για κατάθεση στην τράπεζα του δώρου στον εργαζόμενο και την απαίτηση στην συνέχεια της επιστροφής του στον εργοδότη; Πόσοι εντοπίστηκαν; Πόσοι τιμωρήθηκαν; Όταν ακόμη και τα πρόστιμα για παραβατικές συμπεριφορές ελαχιστοποιούνται;

Αν πράγματι επιδιώκουμε διασφάλιση δικαιωμάτων, πρώτα κατοχυρώνουμε την πλήρη ενίσχυση των ελεγκτικών σωμάτων. Γιατί δεν είναι όλα αυτορυθμιζόμενα από την αγορά. Εκτός εάν άλλα σκεφτόμαστε και άλλα λέμε…

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ