Σημαντικές ομιλίες & κρίσιμα συμπεράσματα στη διαδικτυακή εκδήλωση της Περιφέρειας για την Ανατολική Μεσόγειο

Με εκπροσώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό

 

Μια από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές εκδηλώσεις, για φέτος, με θέμα: «Πώς θα μειώσουμε τις συγκρούσεις στην Ανατολική Μεσόγειο;» πραγματοποίησε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Europe Direct, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021, με διοργανωτή τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίωνα Ζαΐμη, και με εκπροσώπους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Οι χώρες που εκπροσωπήθηκαν ήταν η Ελλάδα, η Τουρκία, η Σουηδία, οι Η.Π.Α, η Ιταλία και οι Βρυξέλλες μέσω αιρετών της περιφερειακής διοίκησης, ευρωβουλευτών, βουλευτών, νομικών, διεθνολόγων, πολιτικών επιστημόνων, διπλωματών, ανώτερων αξιωματούχων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και εκπροσώπων ευρωπαϊκών και διεθνών δικτύων.

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, τόνισε: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να διοργανώσει και να συμβάλλει σε εθνικά ή και υπερεθνικά ζητήματα κι αυτό είναι κάτι πολύ σπουδαίο, αφού αποδεικνύει ότι δεν περιορίζεται μόνο στα τα του οίκου της και δεν εγκλωβίζεται μόνο στην καθημερινότητά της αλλά κοιτάζει και στον κόσμο μας με μία πιο ευρεία ματιά. Γνωρίζοντας πως όσα γίνονται στην ευρύτερη περιοχή, τελικά αφορούν και στην Αυτοδιοίκηση. Πιστεύω απόλυτα στη διπλωματία και τη δυνατότητα διεθνών συνεργασιών που μπορεί να διαμορφώσει η Αυτοδιοίκηση ενισχύοντας την εθνική διπλωματία και στρατηγική».

Ανοίγοντας τις εργασίες της διαδικτυακής εκδήλωσης ο Αντιπεριφερειάρχης, Φωκίωνας Ζαΐμης, δήλωσε: «Η Ανατολική Μεσόγειος, κοιτίδα του αρχαίου πολιτισμού και σταυροδρόμι των σημαντικότερων οικονομικών και εμπορικών δρόμων ήταν και είναι ταυτόχρονα η εστία πολλών συγκρούσεων από την αρχαιότητα έως και σήμερα. Ευχαριστώ θερμά όλους τους συμμετέχοντες στην σημερινή διεθνή εκδήλωση για την αποφυγή συγκρούσεων στην ανατολική Μεσόγειο, με την συνεργασία του Europe Direct και της CPMR. Αναδείχθηκαν κρίσιμα και σοβαρά θέματα από εντελώς διαφορετικές αφετηρίες και οπτικές γωνίες. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ένα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην επικοινωνία, στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, στο τουρισμό, στο περιβάλλον αλλά και στην εμπέδωση σχέσεων αλληλοσεβασμού και εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινοτήτων των χωρών της Μεσογείου. Ο στόχος είναι η πρόοδος και η ευημερία των πολιτών και αυτά που μας ενώνουν είναι πολλά περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν».

Στη συνέχεια ο Ευρωβουλευτής με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ανέφερε τα εξής: «Πρόκειται για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με πολλούς και εκλεκτούς καλεσμένους  από την Ελλάδα και το εξωτερικό για το μείζον ζήτημα που αφορά τη  σύγκρουση και τη μείωση των συγκρούσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Πραγματικά αφορά ένα κυρίαρχο θέμα αυτής της εποχής διότι έχουμε γείτονα την Τουρκία και τον πρόεδρο Ερντογάν που φέρονται ως ταραξίες στην ευρύτερη περιοχή παραβιάζοντας κάθε έννοια δικαίου, κάθε σχέση καλής γειτονίας και δημιουργούν εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει με βάση το Διεθνές Δίκαιο τις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε όλα τα όργανά της πάντα με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας, πάντα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας, να επιλύσουμε τις οποιεσδήποτε διαφορές υπάρχουν μέσα σε πνεύμα ειρήνης, συνεργασίας και σχέσεων όπως αρμόζουν σε μια χώρα όπως είναι η Τουρκία, μια χώρα που είναι υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή οικογένεια».

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν η εκπροσώπηση του ΝΑΤΟ μέσω της ομιλίας του ανώτατου στελέχους, Δρ Nicola De Santis, Επικεφαλής στην Διεύθυνση Δημοσίας Διπλωματίας του ΝΑΤΟ. Η παρουσίαση του έγινε από τον Θεοδόσιο Γεωργίου, Πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες στην ασφάλεια και στη συνεργασία. Ο Nicola De Santis αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το ΝΑΤΟ στις προκλήσεις και τις προοπτικές ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, εξήγησε τις αρχές της Συμμαχίας, υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι πολίτες μέσω των αιτημάτων τους, την ασφάλεια ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη, ενώ αναφέρθηκε στις διαβουλεύσεις και προτάσεις συνεργασίας που έχει προωθήσει το ΝΑΤΟ.

Μιλώντας για το θεσμικό – νομικό πλαίσιο ο Πρέσβης επί τιμής και πρώην Πρέσβης Ελλάδος στην Ουάσιγκτον, Αλέξανδρος Μαλλιάς, επισήμανε: «Συμπληρώνεται ακριβώς ένα χρόνος από την επιχείρηση της παραβίασης των συνόρων της Ελλάδος στον Έβρο. Η εισβολή και κατοχή της Κύπρου, οι επιθετικές κατά της Ελλάδος κινήσεις και οι διαρκείς επίσημες προκλήσεις, η στρατηγική επέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, το Ιράκ, στη Συρία και στο  Ναγκόρνο-Καραμπάχ αποτελούν παραβίαση, ασύμβατες με το άρθρο 1 του καταστατικού του ΝΑΤΟ. Άρα πρόκειται για μια συμπεριφορά ενός συμμάχου η οποία επιτρέπει στους ανταγωνιστές του ΝΑΤΟ να διερωτώνται και τη συνέπεια μεταξύ διακηρύξεων, αρχών και πράξεων. Ο στόχος της πολιτικής του κ. Ερντογάν, δεν  είναι υγιής στο μέρος των διαπραγματεύσεων εξασφάλισης των όρων μιας έντιμης ειρήνης που θα διασφαλίζει σχέσεις συνεργασίας και καλής γειτονίας. Αντίθετα, στόχος του είναι η αναγκαστική προσαρμογή της Ελλάδος στις προσδοκίες και στους όρους της Τουρκίας. Συνεπώς δεν έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα. Δεν είναι τυχαίο ότι συστηματικά ζητά ο κ. Ερντογάν την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης. Ταυτόχρονα, η Άγκυρα στοχεύει στο μηδενισμό της εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών στην πολιτική της ηγεσία».

Το επιχειρηματικό πλαίσιο έθεσε ο πρ. Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος: «Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την προκλητικότητα της Τουρκίας και τη διάθεσή της να δημιουργήσει ένταση στην περιοχή. Προφανώς δε μπορούμε να συζητήσουμε για καμία συνεργασία όσο έχουμε τέτοια ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στο Αιγαίο. Η βάση συνεργασίας γίνεται  με χώρες που έχουν δυνατή διπλωματία, οικονομία και στρατό. Μόνο όταν μπορείς να σταθείς στα πόδια σου μπορείς να επιβάλεις την τάξη, την ειρήνη σε μια περιοχή. Το ελεύθερο εμπόριο από μόνο του δεν φέρνει ειρήνη μόνο όταν οι όροι είναι εφάμιλλοι».

Ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και  Βουλευτής ΝΔ (Βόρειου Τομέα Αθηνών)Δημήτριος Καιρίδης, εξήγησε το λόγο που η Τουρκία, μια χώρα με ιδιαίτερα δομικά στοιχεία, αποτελεί παράγοντα ιδιαίτερα αποσταθεροποιητικό για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Ιδιαίτερα τιμητική ήταν επίσης, η εκπροσώπηση του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής) από το Θάνο Βερέμη, Αντιπρόεδρο του Δ.Σ. και Ομότιμο Καθηγητή (Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ιστορία, Διεθνείς Σχέσεις), ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. 

Μια σημαντική παράμετρο στις διεθνείς σχέσεις που αφορά τον αξιακό κώδικα που έχει κάθε χώρα, έβαλε ο Οθωμανολόγος, Τουρκολόγος, Συνεργάτης Εργαστηρίου Τουρκικών & Ευρασιατικών Μελετών και Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Δρ. Δημήτρης Σταθακόπουλος αναφέροντας: «Με την Ανατολική Μεσόγειο έχουμε κοινά συμφέροντα, αλλά έχουμε και διαφορετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Οι αξιακοί μας κώδικες και οι ιστορικές μνήμες εμποδίζουν να λυθούν τα υπάρχοντα θέματα σε μια έννοια «ενώσεων». Γιατί ξεκινάμε από διαφορετική ιστορική βάση και δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι αντιλαμβανόμαστε το Διεθνές Δίκαιο ή τις συμβάσεις ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Οι Τούρκοι πίστευαν και πιστεύουν για παράδειγμα ότι η Ελλάδα συνωμοσιολογικά κατέκτησε νέες χώρες. Μπορούμε να τα βρούμε με Τουρκία, αλλά η λογική της Τουρκίας δεν μας επιτρέπει να συναινέσουμε, αφού δεν θέλει συνεργασία με ίσους όρους». 

Στη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκε παράλληλα η ευκαιρία για τον εντοπισμό των σημείων εκείνων που δυσχεραίνουν την κατάσταση  και εκφράστηκαν απόψεις από διαφορετικές οπτικές γωνίες μέσα σε ένα δημοκρατικό, πολυπολιτισμικό και πλουραλιστικό πλαίσιο που προσπαθεί να βρει λύσεις συνεργασίας μέσα από το διάλογο, τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης: 

O Mitat Çelikpala, Αντιπρύτανης, Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Kadir Has, Εμμανουήλ Καραγιάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Ασφάλειας στο King's College London & στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ιωάννης Μήτσιος, Πολιτικός Επιστήμων, Διεθνολόγος, Μ.Α Παν/μίου Northeastern Βοστώνης, Γιώργος Αλεξάκης, Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, Περιφέρεια Κρήτης, Αντιπρόεδρος της CPMR & EUROMONTANA, Θεόδωρος Λουλούδης, εκδότης εφημερίδας "ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ", μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής του Regional Growth Conference, , Annika Annerby Jansson, Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Σκόνε (Σουηδία), Επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της CPMR σε θέματα Μεταναστευτικής Διαχείρισης, Suleyman Ozeren, Αναπληρωτής Καθηγητής, Πανεπιστήμιο George Mason, Δημήτριος Τριανταφύλλου, Καθηγητής, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, Πανεπιστήμιο Kadir Has, Matthew Crosston, Καθηγητής, Διευθυντής για τον Ακαδημαϊκό Μετασχηματισμό, Γραφείο Κοσμήτορα, Πανεπιστήμιο Bowie State, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος στο Modern Diplomacy.eu, Δημήτριος Ριζούλης, Δημοσιογράφος, Διευθυντής στην εφημερίδα «Δημοκρατία».

 

Την διαδικτυακή εκδήλωση μπορείτε να παρακολουθήσετε στο επίσημο κανάλι YouTube της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο σύνδεσμο:

https://youtu.be/7jUX4yFeEUs

 

Διαβάστε επίσης