Ερντογάν: Η υπόθεση της Αν. Μεσογείου δεν είναι θέμα των Κυπρίων

Νέα πρόκληση

«Ακόμη κι αν κάποιοι νομίζουν ότι η υπόθεση της ανατολικής Μεσογείου είναι θέμα των Κυπρίων εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην ομιλία του στην Σαμψούντα για τους εορτασμούς της τουρκικής εθνικής εορτής της 19ης Μαΐου για την απόβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στον Πόντο, ημέρα που οι Έλληνες αντίστοιχα τιμούν τα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων.

«Ακόμη κι αν κάποιοι νομίζουν ότι το Συριακό είναι ζήτημα των Σύριων, το Ιρακινό των Ιρακινών, το ζήτημα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης των Βοσνίων, ή ακόμη κι αν νομίζουν ότι το ζήτημα της ανατολικής Μεσογείου είναι των Κυπρίων, ή το ζήτημα της βόρειας Αφρικής των Λίβυων, ή της Τυνησίας των Αλγερινών, εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι έτσι», δήλωσε ο Ερντογάν στην ομιλία του.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ακόμη ότι «δεν έχει καταγραφεί καμία γενοκτονία, καμία τυραννία και καμία ενέργεια που να κάνει αυτό το (τουρκικό) έθνος να νοιώθει ντροπή», ενώ υποστήριξε ότι «η μεγαλύτερη γενοκτονία στην ιστορία διαπράχθηκε κατά του (τουρκικού) έθνους μας, όταν οι Οθωμανοί αποσύρονταν από τα Βαλκάνια».

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποδέχτηκε στη Σαμψούντα το πλοίο Πίρι Ρέις το οποίο ακολούθησε την ίδια πορεία με το πλοίο που μετέφερε τον Κεμάλ Ατατούρκ πριν 100 χρόνια στη Σαμψούντα (19 Μαίου του 1919) σημαίνοντας τον αγώνα της ανεξαρτησίας της Τουρκίας κατά των Ελλήνων και των Συμμάχων.

Στο μεταξύ, χθες βράδυ ο Τούρκος Πρόεδρος απαντώντας σε ερωτήσεις νέων στην Κωνσταντινούπολη ρωτήθηκε και για τους S400 και είπε πως δεν τίθεται θέμα υποχώρησης της Τουρκίας.

«Εμείς το θέμα των S400 το τελειώσαμε. Δηλαδή δεν τίθεται λόγος να υποχωρήσουμε στο θέμα των S400. Αυτή η υπόθεση τελείωσε. Και η συμφωνία μας ήταν να παραδοθούν οι S400 από τον Ιούλιο και μετά. Ίσως αυτό να το κάνουν νωρίτερα και να τους παραλάβουμε νωρίτερα. Οι S400 είναι ένα αμυντικό σύστημα, δηλαδή δεν είναι επιθετικό σύστημα. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε επίθεση εναντίον σας αμέσως οι S400 ενεργοποιούνται και σας προστατεύουν», ανέφερε. Αναφερόμενος στο θέμα των F35, είπε ότι οι ΗΠΑ μπορεί να κάνουν νάζια αλλά τελικά και τα F35 θα τα πάρει η Τουρκία και τους S400 θα τους πάρει.

Πηγή: nomisma.com.cy

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ