Πώς ήταν η πρεμιέρα για click away, κομμωτήρια και βιβλιοπωλεία στην Πάτρα

Προβληματισμός στον εμπορικό κόσμο, που περιμένει να δει τι θα γίνει

Το μερικό άνοιγμα της αγοράς, από σήμερα, φέρνει καταναλωτές και επιχειρηματίες σε επαφή με μια νέα πραγματικότητα στην οποία προσπαθούν να προσαρμοστούν.

Στα κομμωτήρια η κίνηση είναι αυξημένη, όπως και στα βιβλιοπωλεία, ωστόσο στα υπόλοιπα καταστήματα η εφαρμογή της μεθόδου αγορών με το σύστημα «click away» έχει εισάγει νέα δεδομένα, με τα οποία έμποροι δεν είναι στο σύνολό τους οργανωμένοι και οι καταναλωτές δεν είναι εξοικειωμένοι.

Τί έγινε στην Πάτρα

Στην Πάτρα, υπήρξε κάποια κίνηση το πρωί στην αγορά, με την επαναλειτουργία καταστημάτων όπως ορίζουν οι νέοι κανονισμοί, οι οποίοι φαίνεται να τηρούνται τόσο από τους επαγγελματίες, όσο και από τους καταναλωτές. Οι καταστηματάρχες έχουν τοποθετήσει στις εισόδους την απαραίτητη σήμανση και παράλληλα πραγματοποιούν στον εξωτερικό χώρο τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Επίσης, έχουν φροντίσει να ενημερώνουν τους καταναλωτές, με γραπτές ανακοινώσεις που έχουν τοποθετήσει στις προθήκες, σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος, «παράδοση εκτός». Ωστόσο, επικρατεί προβληματισμός στον εμπορικό κόσμο, που περιμένει να δει τι θα γίνει με την πάροδο των ημερών.

Ο Νίκος Παναγιωτουνάκος, ο οποίος διατηρεί κατάστημα ένδυσης, λέει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «οι περισσότεροι καταναλωτές δεν είναι εξοικειωμένοι με την νέα τεχνολογία παρά μόνοι οι πολύ νέοι σε ηλικία», για αυτό και όπως εκτιμά, «είναι δύσκολα τα πράγματα για το λιανεμπόριο.» «Αυτό το σύστημα», συνεχίζει ο Νίκος Παναγιωτουνάκος, «δεν έχει καμία σχέση με το φυσικό εμπόριο», ενώ παράλληλα διατυπώνει την εκτίμηση ότι «οι καταναλωτές θα προτιμήσουν ένα οργανωμένο "e-shop" κατάστημα».

Από την πλευρά του, ο Νίκος Καραπάνος, ο οποίος διατηρεί βιβλιοπωλείο, λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «σιγά-σιγά συγκεντρώνονται παραγγελίες από επιχειρήσεις και γραφεία, για τις οποίες θα εκδοθούν τιμολόγια και θα αποσταλούν ή θα παραληφθούν κανονικά, όπως ορίζουν οι κανονισμοί».

Όσον αφορά στη λειτουργία των κομμωτηρίων, ο Θωμάς Σούλας, λέει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «σήμερα πρώτη ημέρα ξεκινήσαμε γεμάτοι, τηρώντας πιστά όλα τα μέτρα προστασίας, δηλαδή ραντεβού, μάσκες, απολυμάνσεις και τον επιτρεπόμενο αριθμό πελατών». Όσον αφορά την ανταπόκριση των πελατών, σημειώνει ότι «είναι μέτρια», αφού όπως εξηγεί, «από την στιγμή που δεν υπάρχει ψυχική διάθεση, με δεδομένο ότι δεν θα πάνε σε κάποιο εορταστικό ρεβεγιόν και θα μείνουν σπίτι, τότε περιορίζονται στα πολύ απλά, δηλαδή ένα κούρεμα ή μία περιποίηση, χωρίς το κάτι παραπάνω».

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ