Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων: Τέχνη στην πόλη, τέχνη για την πόλη

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Η διάχυση της τέχνης στην πόλη και η ανάδειξη της εικαστικής μας κληρονομιάς αποτελούν σταθερές επιδιώξεις για τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας  αναπτύχθηκε μία ενιαία εικαστική δράση για την περίοδο των γιορτών, με τη στενή συνεργασία ανάμεσα στο Εικαστικό Εργαστήριο, τη Δημοτική Πινακοθήκη και τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Αναπαραγωγές έργων Ελλήνων – και μεταξύ αυτών και αρκετών Πατρινών - εικαστικών, που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης, τοποθετούνται στις στάσεις των λεωφορείων, ώστε να ενεργοποιήσουν μια νέα διάσταση στην καθημερινή μας μετακίνηση, προσδιορίζοντας ταυτόχρονα μια πολιτιστική διαδρομή .

Αναπαραγωγές έργων που ανήκουν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, αναπτύσσονται σε πλατείες, αποτελώντας επιμέρους τμήματα μιας συνολικής έκθεσης εκτεινόμενης σε όλη την πόλη με θέμα το καράβι, που υπήρξε παραδοσιακό στοιχείο των στολισμών των Χριστουγέννων, αλλά και σύμβολο ελπίδας .

Την έναρξη της ενιαίας δράσης «σηματοδότησε» η ανάπτυξη στην πλατεία Ελευθερίας, το μεσημέρι της Παρασκευής, του συνόλου των έργων που  θα  υπάρχουν στις πλατείες. 

Μέρος τους έχει αναπτυχθεί επίσης στις πλατείες Υψηλών Αλωνίων, Αγίας Σοφίας και στην πλατεία Παναγιώτη Κοσιώνη. Όλα έχουν ως θέμα το καράβι, το οποίο αποτελεί παραδοσιακό στοιχείο στον Χριστουγεννιάτικο στολισμό και σύμβολο ελπίδας. 

dsc_3340.jpg

Τα έργα αυτά, που παρουσιάζονται για πρώτη φορά σε δημόσιους υπαίθριους χώρους, τυπώθηκαν και σε μια ειδική συλλεκτική σειρά εορταστικών καρτών με τις ευχές του Πολιτιστικού Οργανισμού στους δημότες. Το αμέσως επόμενο διάστημα από τις ηλεκτρονικές σελίδες του Πολιτιστικού Οργανισμού και των δομών του, θα γίνεται ψηφιακή παρουσίαση των έργων και των καρτών.

Στο πλαίσιο της σύνδεσης της κοινωνικής πολιτικής του δήμου με τον πολιτισμό, δημιουργήθηκε ένας μεγάλος αριθμός εικαστικών κεραμικών, βασισμένων στη δωρεά της συλλογής Γ. Χατζηγιάννη, διακοσμημένων από τους κεραμίστες του Εικαστικού Εργαστηρίου, που προσφέρονται σε όλες τις δομές κοινωνικής στήριξης (στη δημιουργία των έργων εργάστηκαν οι: Ganaelle Bressoud, Μαρία Κανελλοπούλου, Τότα Κοντόγεωργα, Σπύρος Μεθενίτης, Δώρα Μόρφη).

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση:

"Στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, που παρεμποδίζει την άμεση ανθρώπινη επαφή, θεωρούμε ότι και αυτό το «εικαστικό άνοιγμα» στο δημόσιο χώρο υπογραμμίζει, για ακόμα μια φορά, την προσπάθειά να αναδειχτεί ότι η απόλαυση της τέχνης δεν αποτελεί προνόμιο πολυτέλειας, αλλά δικαίωμα όλων μας. Πολύ περισσότερο, πιστεύουμε ότι και αυτή η εικαστική δράση μπορεί να συμβάλλει στο να δώσει δύναμη, αντοχή, κουράγιο, να προσδώσει φως και χρώμα στην καθημερινότητα των κατοίκων της Πάτρας σε αυτές τις συνθήκες, φέρνοντάς τους σε επαφή ταυτόχρονα με ένα σημαντικό τμήμα έργων από τις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης και της Δημοτικής Πινακοθήκης, που αποτελούν περιουσία του Πατρινού λαού.

Την επιμέλεια των έργων που τοποθετήθηκαν στις στάσεις των αστικών διαδρομών είχε ο ιστορικός τέχνης Γρηγόρης Αναγνώστου και των έργων που έχουν αναπτυχθεί στις πλατείες ο εικαστικός Παναγιώτης Φερεντίνος 

Στην πλατεία Ελευθερίας κατά την διαδικασία ανάρτησης των έργων το παρών έδωσαν η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, η πρόεδρος του κεντρικού διαμερίσματος του Δήμου Πατρέων Μηλιά Θεοφιλάτου, η προϊσταμένη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης , η προϊστάμενη του τμήματος Παραγωγής, η υπεύθυνη του Εικαστικού Εργαστηρίου, ο εικαστικός Παναγιώτης Φερεντίνος  η κεραμίστρια Τότα Κοντογεώργα  και εκπρόσωπος του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου.

Για μία ακόμα φορά μέσα σε δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, την  Δημοτική Πινακοθήκη, στο Εικαστικό Τμήμα και στο τμήμα Παραγωγής του Πολιτιστικού Οργανισμού, προσπάθησαν και πέτυχαν να παραχθεί ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα".

dsc_3355.jpg

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ

Μία ξεχωριστή νότα δίνουν από σήμερα στην Πάτρα, τα Χριστουγεννιάτικα τραγούδια τα οποία ακούγονται στους δρόμους από τα μεγάφωνα του Δήμου.

Μεταξύ άλλων στη διάρκεια των εορτών θα ακούγονται παραδεισιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα και Χριστουγεννιάτικα κάλαντα  από όλο τον κόσμο 

Διαβάστε επίσης