«Ο λόγος δεν έχει να κάνει με το επιδημιολογικό φορτίο στα σχολεία. Όλοι οι ειδικοί λένε ότι η μετάδοση στο σχολικό περιβάλλον δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα. Αυτό που είναι πρόβλημα είναι η κινητικότητα.», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι είναι περισσότερα από 650.000 παιδιά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και γίνονται αντίστοιχες μετακινήσεις γονέων, παππούδων, γιαγιάδων. «Θέλουμε να περιορίσουμε την κινητικότητα, γιατί μέσω αυτής τρέφεται ο ιός. Ελπίζουμε ότι και με αυτό το μέτρο και με την απαγόρευση της κυκλοφορίας το βράδυ, θα πλησιάσουμε στα νούμερα μετακινήσεων που είχαμε δει τουλάχιστον τον Απρίλιο, ώστε να περιορίσουμε γρηγορότερα τα κρούσματα», πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα είναι δύσκολη με δύο αντιφατικά χαρακτηριστικά καθώς από τη μία θα υπάρχει μεγάλη πίεση στο Σύστημα Υγείας λόγω των αυξημένων κρουσμάτων των προηγούμενων ημερών και από την άλλη θα αρχίσει μείωση των κρουσμάτων λόγων του lockdown. «Δεν πρέπει να μας παρασύρει η μείωση των κρουσμάτων που θα δούμε τις επόμενες ημέρες και να χαλαρώσουμε. Θα πρέπει να είμαστε πιστοί στην τήρηση των μέτρων ώστε στις 30 του μηνός να αρχίσουμε να ανοίγουμε οικονομικές δραστηριότητες. Αν είμαστε όλοι συνεπείς δεν θα χρειαστεί ούτε παράταση του lockdown ούτε άλλου είδους σκληρότεροι περιορισμοί», επισήμανε σημειώνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι στις επόμενες 7-10 ημέρες να έχουμε πολύ πιστή τήρηση των μέτρων, ώστε να αρθεί το lockdown στην ώρα του και να μην παραταθεί αναίτια. «Σιγά-σιγά τομείς της οικονομικής δραστηριότητας να ξεκινήσουν τον Δεκέμβρη, να δουλέψει η αγορά και να μπορέσουμε με αυτήν τη νέα κανονικότητα να πάμε με ασφάλεια μέχρι το λιμάνι που είναι στους πρώτους μήνες του '21 όταν θα αρχίσει ο εμβολιασμός», συμπλήρωσε.
Ειδικά για τον εμβολιασμό του πληθυσμού δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2021 θα έχουμε διαθέσιμα περίπου 25 εκατ. εμβόλια, δηλαδή θα έχουμε τη δυνατότητα να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού. «Αν έχουμε το εμβόλιο στις αρχές του νέου έτους -που όπως φαίνεται θα το έχουμε- θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό πρώτα με το υγειονομικό προσωπικό και τις πιο ευάλωτες ομάδες. Και σιγά σιγά θα πάμε στον υπόλοιπο πληθυσμό. 'Αρα, μέχρι τέλος Μαρτίου, αρχές Απριλίου ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού θα έχει εμβολιαστεί. Θα υπάρχει ένας σχεδιασμός σταδιακού εμβολιασμού. Δεν είναι μόνο το εμβόλιο της Pfizer. Υπάρχουν και άλλες εταιρείες που έχουν προχωρήσει τις έρευνες. Υπάρχουν συμβόλαια προαγοράς και θα είμαστε σε θέση να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό», συμπλήρωσε.
Σχετικά με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είπε ότι δεν φαίνεται να ήταν εστίες υπερμετάδοσης αντίθετα με τη χαλάρωσή μας. «Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πάντα είναι αυτό που λέει η λέξη: Έχουν κόσμο, αλλά φροντίζουμε με την τηλεργασία, με το κυλιόμενο ωράριο, με την προσθήκη νέων λεωφορείων να αποφορτίζουμε, όσο είναι αυτό εφικτό, τον συνωστισμό στις ώρες αιχμής», σημείωσε.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη για το Πολυτεχνείο επισήμανε ότι κάθε βουλευτής έχει δώσει όρκο να φυλάττει το Σύνταγμα και τους Νόμους. «'Αρα, είναι παράταιρο να παραβιάζει κατάφωρα τον όρκο του. Ο Νόμος δεν ήρθε να απαγορεύσει την πορεία του Πολυτεχνείου για κάποια ιδεολογική ή άλλη τοποθέτηση, αλλά στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας να αποτρέψουμε τη μετάδοση του κορονοϊού. Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο και απαιτείται υπευθυνότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις», τόνισε. Είπε επίσης ότι υπήρξαν επικοινωνίες του υπουργού Επικρατείας κ. Γεραπετρίτη με τα κόμματα τις προηγούμενες ημέρες και χθες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοίδη με τους πολιτικούς αρχηγούς. «Να αναλάβουμε όλοι την ευθύνη που μας αναλογεί και να στείλουμε το σωστό μήνυμα. Μπορούμε να τιμήσουμε αυτό το σημαντικό για τη Δημοκρατία μας γεγονός, την επέτειο του Πολυτεχνείου, καταθέτοντας στεφάνι, αλλά να αποφύγουμε την πορεία. Δεν θα επιτραπεί η πορεία. Η Αστυνομία θα φέρει σε πέρας την αποστολή της, σύμφωνα με το επιχειρησιακό της σχέδιο.. Και πουθενά, πουθενά δεν υπάρχει δικαιολογία για να μαζεύονται εννέα άτομα να πάνε βόλτα. Το μήνυμα στους πολίτες είναι ότι οι Νόμοι εφαρμόζονται και όλοι είναι ίσοι απέναντι στους νόμους», ξεκαθάρισε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην ίδια συνέντευξη ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα υπάρξουν οριστικές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την ενίσχυση πριν τα Χριστούγεννα όσων δεν έχουν τύχει ενίσχυσης μέσω των μέτρων για την πανδημία και βρίσκονται στη βάση της εισοδηματικής πυραμίδας.
Συμπλήρωσε ότι όλοι οι κλάδοι της αγοράς έχουν στηριχθεί αλλά αυτός που πλήττεται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι ο κλάδος των μεταφορών -ιδίως οι αεροπορικές μεταφορές και η ναυσιπλοΐα- και η εστίαση. «Τώρα βλέπουμε ότι θα χρειαστεί μια παρατεταμένη στήριξη, ενδεχομένως και με μέτρα μονιμότερου χαρακτήρα», ανέφερε διαβεβαιώνοντας ότι «η βασική αρχή είναι ότι δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω».
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε και στο σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων που αφορούν τα άτομα με αναπηρία. «Το έχουμε παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο και το χειρίζεται ο υπουργός Επικρατείας κ. Γεραπετρίτης. Αφορά δράσεις σε πάρα πολλά θέματα της καθημερινότητάς τους, από τις μετακινήσεις μέχρι την πρόσβασή τους στην πληροφόρηση. Έχει καταρτιστεί συγκροτημένο σχέδιο και πολύ σύντομα θα γίνει Νόμος του Κράτους. Αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο γιατί είναι θέμα πολιτισμού να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη», δήλωσε.
ΑΠΕ