Ως ένα συνεκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο τόσο για τη Δικαιοσύνη και την απονομή της, όσο και για τους δικηγόρους και τους λειτουργούς της Θέμιδος, περιέγραψε ο Άγγελος Τσιγκρής κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα ο βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ ως εισηγητής της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Ο κ. Τσιγκρής κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί ξεκάθαρα σε ένα προς ένα τα άρθρα του συζητούμενου νομοσχεδίου με θέμα τις «Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εκδίκασης εκκρεμών υποθέσεων» και να παρουσιάσει δημόσια τις θέσεις του.
Μάλιστα, κατά τη δευτερολογία του, επισήμανε την διπροσωπία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνη που κατήργησε την προστασία της πρώτης κατοικίας με τα πρώτα νομοσχέδια του 2015 και εκείνη που το οριστικοποίησε, με τα τελευταία νομοσχέδια που ψήφισε το 2019!
«Αισθάνομαι ότι μάλλον, οι συνάδελφοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης διάβασαν διαφορετικό νομοσχέδιο και για άλλο νομοσχέδιο ασκούν κριτική!» σημείωσε χαρακτηριστικά ο εισηγητής της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει δημόσια, ώστε να μάθει η ελληνική κοινή γνώμη:
«-Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, με τη μεταφορά της ευθύνης των διαγωνισμών για τους νεοεισερχόμενους στο νομικό επάγγελμα δικηγόρους, στην ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων;
-Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, με την αύξηση της δικηγορικής ύλης; Πρέπει να το πείτε στους δικηγόρους για να μάθουν την πραγματική θέση σας!
-Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, με τη ρύθμιση που φέρνει η Κυβέρνηση για τους Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες δικηγόρους;
-Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, με το ενιαίο γραμμάτιο προείσπραξης για τις προτάσεις, αλλά και για την παράσταση στην τακτική διαδικασία, ενώπιον του Μονομελούς Ειρηνοδικείου, αλλά και του Πολυμελούς Πρωτοδικείου; Ή θέλετε να στοιβάζονται στις «ουρές» οι δικηγόροι για να κόβουν γραμμάτια προείσπραξης και μάλιστα εν μέσω πανδημίας και μέτρων;
-Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, με την απάλειψη της υποχρεωτικότητας της θεώρησης από τους Δικηγορικούς Συλλόγους, του γνησίου της υπογραφής για τους παριστάμενους δικηγόρους, κατά την υπογραφή των συμβολαίων; Εμείς την καταργούμε αυτή τη γραφειοκρατική διαδικασία, εσείς τι λέτε;
-Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, με την τηλεδιάσκεψη και την εξ αποστάσεως συνεδρίαση των συλλογικών οργάνων και των ψηφοφοριών στους Δικηγορικούς Συλλόγους, που φέρνουμε με το νομοσχέδιο, όπως άλλωστε ζητούν οι Σύλλογοι όλης της χώρας;
-Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, με τα άρθρα 27 και 28, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στους δικαστικούς επιμελητές να συντάσσουν διαπιστωτικές εκθέσεις για πραγματικά περιστατικά που διαλαμβάνονται κατά τη διάρκεια τέλεσης των καθηκόντων τους; Και να συνεπικουρούνται από τεχνικό σύμβουλο, όταν χρειάζεται;
-Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, με την αναστολή της ποινικής δίωξης για όσους πληρώνουν κανονικά τις ασφαλιστικές τους εισφορές; Ώστε να αρθεί έτσι μια τεράστια αδικία;
-Συμφωνείτε ή διαφωνείτε, με τη δυνατότητα διενέργειας των διασκέψεων των δικαστών, εξ αποστάσεων, μέσω τεχνολογικών μέσων, όπως επιτάσσει η εποχή μας;»
Επικεντρώνοντας στη συνέχεια στις αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αχαιός βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Άγγελος Τσιγκρής, τόνισε:
«Μας είπατε ότι διαφωνείτε, στην συνυπηρέτηση συζύγων δικαστών, δικαστικών λειτουργών, διπλωματών στον ίδιο τόπο. Μα γιατί να τους ξεσπιτώνουμε και να αποτελούν εξαίρεση όλοι αυτοί, όταν επιτρέπεται στις περισσότερες περιπτώσεις του δημόσιου τομέα;
Διαφωνείτε, επειδή ενοποιούμε σε έναν τους δύο Εισαγγελείς εγκλημάτων διαφθοράς και οικονομικού εγκλήματος και ρωτάτε το λόγο. Μα η απάντηση είναι απλή: Γιατί το έχει κάνει όλη η Ευρώπη! Αλλά και διότι, η διαρκής μόνιμη Επιτροπή παρακολούθησης των αποτελεσμάτων του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ομόφωνα μέσω πορίσματος της, ζητάει να γίνει πράξη!»
Ολοκληρώνοντας την δευτερολογία του στη Βουλή, ο εισηγητής της Κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. Άγγελος Τσιγκρής, απευθυνόμενους στους συναδέλφους του της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, υπογράμμισε:
«Αν δεν απαντήσετε σε όλα αυτά τα ερωτήματα που έθεσα και είναι ερωτήματα της ίδιας της ελληνικής κοινωνίας και του νομικού κόσμου, κινδυνεύετε να εκτεθείτε και να αναλάβετε δυσβάστακτο πολιτικό κόστος.
Γιατί βάζετε απέναντί σας τους δικηγόρους, τους δανειολήπτες που περιμένουν μόνιμη προστασία, τους δικαστικούς επιμελητές, τους διοικητικούς δικαστές που επιθυμούν την αύξηση των οργανικών θέσεων στο Συμβούλιο της Επικρατείας και επιζητούν τη βοήθεια που παρέχουμε με υπαλλήλους σε ολόκληρο το σύστημα της διοικητικής Δικαιοσύνης. Θέτετε επίσης απέναντί σας τους οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών και ο κατάλογος αυτός δεν έχει τέλος…
Παρ’ όλα αυτά, γιατί ποτέ δεν είναι αργά, σας καλώ έστω και την τελευταία ώρα, να ψηφίσετε το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης»