Πώς θα λειτουργήσει διαδικτυακά η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου

Η διοργάνωση της έκθεσης αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα

Πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μια έκθεση και ειδικότερα μια έκθεση βιβλίου; Την απάντηση στο ερώτημα καλείται να δώσει η 17η διαδικτυακή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 19 και 29 Νοεμβρίου με την ευθύνη του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ).

Το ΕΙΠ πιστεύει πως η διοργάνωση της έκθεσης αποτελεί ένα κρίσιμο στοίχημα, δίνοντας την ευκαιρία για μια συνολική αναβάθμιση και της δικής του διαδικτυακής λειτουργίας. Πώς, όμως, ακριβώς προετοιμάζεται η διαδικτυακή διοργάνωση και με ποιον τρόπο τα φυσικά δεδομένα θα μετατραπούν σε ψηφιακά;

Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μανώλης Πιμπλής, διευθυντής της ΔΕΒΘ, πρόκειται να λειτουργήσουν δύο στούντιο, το ένα εγκατεστημένο στην Αθήνα και το άλλο στη Θεσσαλονίκη. Σε κάθε στούντιο θα βρίσκονται κάθε φορά με φυσική παρουσία μέχρι και τρία άτομα ενώ οι υπόλοιποι θα συμμετέχουν με παράθυρο. Προσαρμοσμένη στα δεδομένα της πανδημίας, η ΔΕΒΘ θα επικεντρωθεί σε ένα εξ ολοκλήρου διαδικτυακό πρόγραμμα διάρκειας έντεκα ημερών, με αιχμή την επιδίωξη της συμμετοχής σημαντικών συγγραφέων και την ψηφιακή διοργάνωση των προγραμματιζόμενων φεστιβάλ, εκδηλώσεων και δράσεων, καθώς και των επαγγελματικών ημερίδων για την εγχώρια και τη διεθνή αγορά του βιβλίου.

Επειδή δύο στούντιο δεν αρκούν για να ικανοποιήσουν αυτούς τους στόχους, το ΕΙΠ σκοπεύει να δημιουργήσει ατομική σελίδα εκθέτη. Έτσι, οι εκθέτες-εκδότες θα φιλοξενηθούν σε ειδικό χώρο στο site του ΕΙΠ ενώ τόσο οι εκδηλώσεις στα στούντιο και όσο και οι ψηφιακές εκδηλώσεις των ατομικών εκθετών θα αναρτηθούν σε ηλεκτρονικό ημερολόγιο, απ’ όπου ο επισκέπτης θα μπορεί, μέσω σύνδεσης στο YouTube, να τις παρακολουθήσει με ένα κλικ.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη 17η διαδικτυακή ΔΕΒΘ αλλά και για την αποστολή αιτήσεων για πολιτιστικές εκδηλώσεις, διευκρινίζει ο Μ. Πιμπλής, είναι η ψηφιακή εγγραφή των εκθετών. Συγκεκριμένα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κάνουν κλικ στη φόρμα εγγραφής της υπό κατασκευή νέας ιστοσελίδας της ΔΕΒΘ και να συμπληρώσουν όλα τα πεδία: λογότυπο εκδοτικού οίκου ή φορέα, σύντομο κείμενο εταιρικής ταυτότητας στα ελληνικά και στα αγγλικά, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο, email) στα ελληνικά και με λατινικούς χαρακτήρες, στοιχεία επικοινωνίας υπεύθυνου πνευματικών δικαιωμάτων (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο, email) στα ελληνικά και με λατινικούς χαρακτήρες, ηλεκτρονική διεύθυνση ιστοσελίδας (URL) του εκδοτικού οίκου και ηλεκτρονική διεύθυνση e-shop του εκδοτικού οίκου. Έτσι, οι συμμετέχοντες θα πετύχουν τη δημιουργία της δικής τους σελίδας, μέσω της οποίας θα προβάλλονται καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ενόσω θα μπορούν και να κοινοποιούν τη σελίδα τους στους συνεργάτες ή στο κοινό τους. Με την ολοκλήρωση της επιτυχημένης εγγραφής τους, οι εκθέτες θα λάβουν ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα επιβεβαίωσης στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που θα δηλώσουν. Την ατομική σελίδα εκθέτη θα τη δουν με την ολοκλήρωση της κατασκευής της ιστοσελίδας της ΔΕΒΘ, που θα συμπεριλάβει θεματικές ομαδικές συζητήσεις στα στούντιο της ΔΕΒΘ, εκδηλώσεις στις ατομικές σελίδες εκθετών, ενημερωτικά βίντεο, όπως και εκδηλώσεις για την Παιδική Γωνιά-Γωνιά Εκπαιδευτικών. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις ιδέες και τις προτάσεις τους στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις [email protected]. και [email protected] (τηλ. 2106776540 - εσωτ. 11401, 11403 και 11307, καθώς και 2106776540 -εσωτ.402). Σημειωτέον ότι η ψηφιακή εγγραφή είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στη 17η ΔΕΒΘ και μπορεί να γίνει μέχρι τις 20 Οκτωβρίου.

Οι θεματικοί άξονες της ΔΕΒΘ, όπως τις συνοψίζει ο διευθυντής της για το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα είναι «Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στον χρόνο», «Ο πλανήτης σε πανδημία και ο ιός της γραφής», «Το ’21 σήμερα», «Λογοτεχνία και μνήμη» και «Imagine all the people: Αφιέρωμα στην προσφυγική εμπειρία». Όπως σημειώνεται σε επιστολή την οποία έχει απευθύνει το ΕΙΠ στους ενδιαφερόμενους, από τις 9 Νοεμβρίου, της έκθεσης θα προηγηθεί, επίσης εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, ένα ευρύ πρόγραμμα επαγγελματικών συζητήσεων μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών επαγγελματιών της αγοράς του βιβλίου, σχετικά με τις σύγχρονες στρατηγικές έκδοσης, προώθησης, και πώλησης βιβλίων με έμφαση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών καθώς και στη λογοτεχνική μετάφραση. Το επαγγελματικό πρόγραμμα διοργανώνεται από τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, το Ινστιτούτο Γκαίτε και το μεταφραστικό πρόγραμμα Litrix σε συνεργασία με το ΕΙΠ. Η αναβληθείσα λόγω πανδημίας παρουσία της γερμανόφωνης λογοτεχνίας ως τιμώμενης στη 17η ΔΕΒΘ θα έχει στην ψηφιακή εκδοχή της έκθεσης μόνο επαγγελματικό χαρακτήρα με στόχο την ενδυνάμωση του διαλόγου και των λογοτεχνικών ανταλλαγών. Το ψηφιακό αυτό πρόγραμμα επαγγελματικών εκδηλώσεων θα είναι υπό μορφή συζητήσεων-σεμιναρίων και θα απευθυνθεί σε μια ευρεία γκάμα Ελλήνων και Γερμανών επαγγελματιών του βιβλίου: εκδότες, επιμελητές, λογοτεχνικούς πράκτορες, υπεύθυνους δικαιωμάτων και μάρκετινγκ, βιβλιοπώλες και λογοτεχνικούς μεταφραστές.

«Βασικοί θεματικοί άξονες», εξηγεί, καταλήγοντας, ο Μ. Πιμπλής, «θα είναι οι σύγχρονες στρατηγικές πώλησης (βιβλιοπωλεία, φυσικά και οnline) και προώθησης των βιβλίων, με επικέντρωση της προσοχής στα ψηφιακά μέσα, καθώς και οι πιο σύγχρονες τάσεις στον τομέα της βιβλιοπαραγωγής, όπως το audio book που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην παγκόσμια αγορά του βιβλίου, δεδομένων και των νέων συνθηκών που επιβάλει η covid-19. Για το θέμα της μετάφρασης, θα συζητηθούν δια μακρών η μεταφραστική απόδοση της λογοτεχνικής γραφής, της ποίησης και του graphic novel».

Τη 17η ΔΕΒΘ διοργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-HELEXPO, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τους συλλόγους Ελλήνων εκδοτών και ανεξάρτητους εκδότες, όπως και με την υποστήριξη και συνεργασία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η έκθεση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014-2020.

Διαβάστε επίσης