Ψηφιακό Marketing & διαδίκτυο, στους "ουρανούς" ή στα "τάρταρα";

Του Τρύφωνα Παχή*

 

 

Η έννοια του «ψηφιακού marketing» εμφανίστηκε την τελευταία 10ετία στην Ελλάδα, όταν προέκυψε η ανάγκη προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, μέσα από τα νέα εργαλεία της ψηφιακής τεχνολογίας.

Εργαλεία που ήλθαν να αλλάξουν εντελώς το τοπίο στους τομείς του marketing και της επικοινωνίας και πλέον η κυριαρχία τους είναι απόλυτη, με αιχμή του δόρατος πια το διαδίκτυο και τις εντυπωσιακές του δυνατότητες. Δυνατότητες προσβάσιμες και στον πιο «μικρό» επαγγελματία, την πιο «μικρή» επιχείρηση, που πλέον μπορούν με χαμηλό κόστος και υψηλότατη αποτελεσματικότητα να προωθούν τη δουλειά τους στα κοινά που μπορεί να ενδιαφέρονται για αυτή. Μπορούν να δημιουργούν νέα προοπτική και να ανοίγουν ορίζοντες, κάτι που παλιότερα δεν ήταν τόσο εύκολο (λόγω κόστους) για όλους.. Σήμερα είτε είσαι το μικρό μαγαζάκι της γειτονιάς, είτε μια μεσαίου μεγέθους επιχείρηση, είτε απευθύνεσαι στη γειτονιά σου, είτε στην πόλη σου, είτε σε όλο τον πλανήτη, έχεις εξαιρετικά «όπλα» στη διάθεση σου, έξυπνα, οικονομικά και αποτελεσματικά, για να βρεις νέους πελάτες και να αυξήσεις τις πωλήσεις σου.  Το πρόσφατο σοκ του lock down λόγω του covid-19 ήρθε να επισφραγίσει με τον πλέον έντονο τρόπο την κυριαρχία αυτών των εργαλείων σε όλα τα επίπεδα και όποιος δεν το έχει συνειδητοποιήσει ακόμη … «καλή του τύχη»!!!

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση το γεγονός πως στόχος κάθε επιχείρησης ή επαγγελματία (ανεξάρτητα από το μέγεθος, την κατηγορία, την περιοχή που δραστηριοποιείται) είναι να αυξήσει το πελατολόγιο του και συνεπώς τις πωλήσεις του. Ο στόχος του marketing κατ’ αρχάς και της επικοινωνίας στη συνέχεια, δεν είναι άλλος από το να συμβάλλει σε αυτή τη διαδικασία, φέρνοντας σε επαφή προϊόντα και επιχειρήσεις με το κοινό που θα ενδιαφερθεί για αυτά, προκειμένου να υπάρξει πώληση. Στις μέρες μας είναι το διαδίκτυο που επιδρά καταλυτικά θετικά σε αυτή τη διαδικασία, με τα πολλά και εξαιρετικά αποτελεσματικά εργαλεία του. Και το κάνει με ταχύτητα, το κάνει αξιόπιστα και το κάνει με κοστολόγια που μπορεί να αντέξει ο οποιοσδήποτε. Εργαλεία έντιμα, μια και τα πάντα είναι καταγεγραμμένα και μετρήσιμα και πλέον δεν μπορεί κανείς να αλλοιώσει την πραγματική εικόνα, δημιουργώντας λάθος εντυπώσεις και φρούδες ελπίδες.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες του χώρου του ψηφιακού και του on line marketing (ειδικά στην Ελλάδα και ακόμη πιο ειδικά στο χώρο των «μικρών και των μεσαίων» με τα εγχώρια πάντα δεδομένα), είναι η δυσκολία των άμεσα εμπλεκομένων να αντιληφθούν την αξία, τη σημασία, αλλά και τους «κινδύνους» που κρύβουν αυτά τα νέα εργαλεία. Ειδικά η παρουσία στο διαδίκτυο είναι μια διαρκής έκθεση σε δημόσια θέα, είναι σαν να έχεις μαγαζί στην πιο κεντρική και εμπορική λεωφόρο του κόσμου!!! Ένα τέτοιο μαγαζί δεν είναι δυνατόν να μην έχει σωστά δομημένες βιτρίνες, να μην είναι καθαρό και τακτοποιημένο, δεν μπορεί να ανοίγει όποτε θέλει, γιατί τότε η πορεία του είναι προδιαγεγραμμένη και δεδομένη.

Σε ένα τέτοιο μαγαζί χρειάζεται να επενδύσεις για να κερδίσεις, «μαγικά ραβδιά» δεν υπάρχουν.. Η διαφορά είναι πως εδώ δεν χρειάζεται να επενδύσεις πολλά, μπορείς να κάνεις σωστή δουλειά, αποτελεσματική δουλειά και με λίγα, φτάνει να γίνεται σωστά!!!  Έχει κανόνες το ψηφιακό marketing, χρειάζεται προσοχή, σωστή στρατηγική και ανά πάσα στιγμή ετοιμότητα να διορθωθούν ή να διαφοροποιηθούν πράγματα. Στο διαδίκτυο δεν μας βλέπει μόνο αυτός που περνά έξω από τη βιτρίνα μας, μας βλέπει όλος ο κόσμος και βλέπει και τον ανταγωνισμό μας. Λάθος τακτική εκεί συνεπώς, έχει πολλαπλάσια αρνητικό αποτέλεσμα και το έχει άμεσα!!!    

Ειδικά οι μικροί και μεσαίοι που χρόνια τώρα ταλαιπωρούνται από τις αντίξοες συνθήκες και ανεβαίνουν «ανήφορους», έχουν μια χρυσή ευκαιρία μέσα από τα καινούργια αυτά εργαλεία της επικοινωνίας και του marketing να κάνουν την «αντεπίθεση» τους και να σηκώσουν κεφάλι. Φτάνει να έχουν τη διάθεση να ακούσουν και να εμπιστευθούν πραγματικούς επαγγελματίες με γνώση και εμπειρία..

 

*Ο Τρύφωνας Παχής είναι πτυχιούχος του State University of New York at Buffalo (Οικονομικά και Marketing) και εργάζεται ως σύμβουλος επικοινωνίας για φορείς και επιχειρήσεις. Έχει διατελέσει στο παρελθόν Νομαρχιακός Σύμβουλος, Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας, με έντονη συμμετοχή στα κοινά και κοινωνική δράση. 

  

 

Διαβάστε επίσης