Σαν σήμερα, στις 31 Αυγούστου του 2019 έπεφτε η αυλαία των δεύτερων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων που είχε την τιμή να διοργανώσει η Πάτρα.
Αθλήτριες και αθλητές από 26 χώρες αγωνίστηκαν σε 11 αθλήματα σε τέσσερις συνολικά εγκαταστάσεις και για μια εβδομάδα έκαναν την Πάτρα επίκεντρο της αγωνιστικής και αθλητικής δράσης της Μεσογείου και της Ευρώπης, στέλνοντας μήνυμα σε όλο τον κόσμο πως με αιχμή του δόρατος την ακτογραμμή και τη θάλασσα, οι άνθρωποι της πόλης μας μπορούν επάξια και με επιτυχία να φιλοξενήσουν μεγάλα αθλητικά events.
Παρά τις δυσκολίες και τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, η Πάτρα κατάφερε να πετύχει τον στόχο που για πολλούς φαινόταν μακρύς και ίσως ακατόρθωτος: Να διοργανώσει αγώνες υψηλού επιπέδου, να στρέψει τα παγκόσμια φώτα πάνω της και να δημιουργήσει προοπτικές για τη διοργάνωση και άλλων μεγάλων γεγονότων στο μέλλον, που θα την καταστήσουν επίκεντρο της Μεσογείου και της Ευρώπης σε αθλήματα άμμου και θάλασσας
ΑΘΛΗΤΕΣ ΑΠΟ 26 ΧΩΡΕΣ
Στην διοργάνωση συμμετείχαν αθλήτριες και αθλητές από 26 χώρες και πιο συγκεκριμένα έδωσαν το παρόν οι Αίγυπτος, Αλβανία, Αλγερία, Ανδόρα, Βόρεια Μακεδονία, Βοζνία και Ερζεγοβίνη, Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κόσοβο, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Λιβύη, Μάλτα, Μαρόκο, Μαυροβούνιο, Μονακό, Πορτογαλία, Άγιος Μαρίνος, Σερβία, Σλοβενία, Συρία, Τουρκία και Τυνησία.
ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ 10 ΓΗΠΕΔΑ 11 ΑΘΛΗΜΑΤΑ
Οι αγώνες διεξήχθησαν σε τέσσερις εγκαταστάσεις Άρτεμις με έξι γήπεδα, Ήρα με δύο γήπεδα, κολυμβητήριο Α. Πεπανός και Εγκαταστάσεις
Εθνικού Κέντρου Θαλασσίου Σκι στην Λίμνη Στράτου.
Άκουαθλον
Παράκτια χειροσφαίριση
Ποδόσφαιρο άμμου
Πετοσφαίριση άμμου
Αντισφαίριση Άμμου
Πάλη Άμμου
Ωκεάνιο Καγιάκ
Τεχνική Κολύμβηση
Κολύμβηση Ανοικτής Θαλάσσης
Παράκτια Κωπηλασία
Θαλάσσιο Σκι
Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ
Η αυλαία των δεύτερων Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων έφερε την Ελλάδα να πλειοδοτεί στον πίνακα των μεταλλίων και να καταλαμβάνει την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη.
Η ολοκλήρωση της διοργάνωσης βρήκε την οικοδέσποινα να φιγουράρει στην κορυφή με συνολική συγκομιδή 46 μεταλλίων, εκ των οποίων τα 19 είναι χρυσά, τα 16 ασημένια και τα 11 χάλκινα.
Από τις 26 χώρες που έλαβαν μέρος στους Αγώνες, κατέκτησαν μετάλλιο οι 13.
Στη δεύτερη θέση του τελικού πίνακα κατατάχθηκε η Ιταλία με 39 (15 χρυσά -13 ασημένια- 11 χάλκινα) και στην τρίτη η Γαλλία με 32 (13-7-12).
Ακολούθησαν –με κριτήριο κατάταξης τον αριθμό των χρυσών μεταλλίων- η Ισπανία με 18 (6-5-7), η Πορτογαλία με 6 (1-5-0), η Τουρκία με 4 (1-0-3), η Αλβανία με 1 (1-0-0), η Τυνησία με 6 (0-4-2), η Κροατία με 5 (0-3-2), η Συρία με 3 (0-1-2), η Κύπρος με 2 (0-1-1), το Μονακό με 2 (0-0-2) και το Σαν Μαρίνο με 1 (0-0-1)
Οι αγώνες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Καταγράφτηκαν μεγάλα μεγάλα ρεκόρ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως οι αθλητές με τις προσπάθειές τους ανέβασαν σημαντικά το επίπεδο της διοργάνωσης.
ΤΟ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ
Με τη διοργάνωση των δεύτερων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων η Ελλάδα ξαναμπήκε στο παιχνίδι των μεγάλων διοργανώσεων και ατενίζει προς τα εμπρός με καθαρό βλέμμα και αισιόδοξη ματιά.
Παράλληλα η Πάτρα κέρδισε ένα μεγάλο στοίχημα: Πέρα από την διεθνή της προβολή, κατάφερε να δημιουργήσει εκείνες τις προοπτικές έτσι ώστε στο μέλλον η ακτογραμμή της και η θάλασσά της να φιλοξενούν events παγκόσμιας εμβέλειας.
Επίσης θα πρέπει να τονιστεί ότι η Πάτρα κέρδισε και δύο ακόμα μεγάλα στοιχήματα:
1 Αποδείχτηκε πως η Ελλάδα μπορεί πλέον να ξαναμπεί στη διοργάνωση διεθνών αθλητικών οργανώσεων κάτι που αμφισβητείτο από το 2004 και μετά
2 Με τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες η δέσμευση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής προς την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή ως εγγυητή για την διοργάνωση και τέλεσή τους υλοποιήθηκε και σε αυτά τα δύο η συμβολή της Πάτρας ήταν καταλυτική
ΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΓΡΑΜΜΗ
Σημαντική για την διεξαγωγή των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων ήταν η προσφορά των 1000 και πλέον εθελοντών. Οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας, οι συμπολίτες μας δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό κυριολεκτικά 24 ώρες το 24ωρο, όχι μόνο συνέβαλλαν τα μέγιστα τη διοργάνωση αλλά και δημιούργησαν ένα δυνατό εθελοντικό κίνημα στην πόλη.
Είναι πλέον βέβαιο ότι αυτό το κύμα εθελοντικής προσφοράς αποδεικνύει πως η Πάτρα όχι μόνο μπορεί, αλλά και καθίσταται σηματοδότης του εθελοντισμού σε μία ιδέα μεταλαμπαδεύεται στον χρόνο για την διοργάνωση μελλοντικών οργανώσεων.
Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ Ο «ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ»
Μέσα σε διάστημα περίπου ενός μηνός, η Οργανωτική Επιτροπή των ΙΙ Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων της Πάτρας, κατάφερε όχι μόνο να πετύχει την τέλεση και τη δημιουργία των Αγώνων, αλλά και να αποσπάσει για λογαριασμό της πόλης τον θαυμασμό και την αναγνώριση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής αλλά και του συνόλου των μεγάλων αθλητικών φορέων της Μεσογείου και της Ευρώπης.
Στην τελική ευθεία προς την διοργάνωση κατάφερε αυτό που για πολλούς ενδεχομένως να ήταν ακατόρθωτο. Παράλληλα με το οργανωτικό σκέλος των αγώνων, τα μέλη της ολοκλήρωσαν και εφάρμοσαν έναν συνολικό σχεδιασμό μέσω του οποίου εξοικονομήθηκαν κονδύλια και παράλληλα κατανεμήθηκαν στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στην Πάτρα και τους επαγγελματίες της ευρύτερης περιοχής.
Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής ήταν ο γιατρός Νίκος Παπαδημάτος, Αντιπρόεδρος ο επιχειρηματίας Θεόδωρος Δούρος, Γραμματέας ο πολιτικός μηχανικός Γεώργιος Ρόδης Μέλη, ο πολιτικός μηχανικός Γεώργιος Ζησιμάτος, ο δρ. πολιτικός μηχανικός Αριστείδης Ασημακόπουλος, ο διεθνής διαιτητής του πόλο Μιχάλης Κουρέτας, ο project manager Ηλίας Δαλαϊνας, ο εργαζόμενος στην Πυροσβεστικής Κώστας Γεωργόπουλος , ο ιατρός Ανδρέας Μαζαράκης ο επιχειρηματίας Κώστας Πιστιόλας , ο εκπρόσωπος του Δήμου Πατρέων Παναγιώτης (Τάκης) Πετρόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Καρπέτας, το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Γεώργιος Καραμπέτσος.
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΑΤΟΣ: ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΧΩΡΑ
Ένα χρόνο μετά την ολοκλήρωση των δεύτερων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Νίκος Παπαδημάτος σημειώνει οι Αγώνες άφησαν στην πόλη μας σημαντική παρακαταθήκη.
«Όχι μόνο κερδίσαμε το στοίχημα διοργανώνοντας Αγώνες υψηλού επιπέδου αλλά παράλληλα καταφέραμε να συγκρατήσουμε τα κόστη και να κατευθύνουμε σημαντικό (ίσως και το μεγαλύτερο) ποσοστό των δαπανών προς της Πάτρα και τις τοπικές επιχειρήσεις. Η επιτυχία των Αγώνων αποτελεί αδιαμφισβήτητα και επιτυχία της χώρας μας ενώ κατά κοινή ομολογία δημιουργεί τις προοπτικές εκείνες έτσι ώστε η ακτογραμμή και η θάλασσα της Πάτρας να φιλοξενήσουν στο μέλλον και άλλα μεγάλα αθλητικά events.
Αποδείξαμε τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια των Αγώνων πως ως πόλη μπορούμε ενωμένοι να δημιουργήσουμε και να τα καταφέρουμε. Και αυτό θα πρέπει πλέον να μας ακολουθεί στην πράξη και σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητάς μας. Ενωμένοι μπορούμε πάντα να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Αυτή άλλωστε είναι και η βασική προϋπόθεση προκειμένου να αναλαμβάνουμε τη διοργάνωση μεγάλων διεθνών οργανώσεων σημειώνει ο κ. Παπαδημάτος