Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη τύπου πραγματοποίησε η Οργανωτική Επιτροπή των Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων Patras 2019 κάνοντας τον απολογισμό των πεπραγμένων της μετά την ολοκλήρωση των υποχρεώσεών της.
Στην ενημέρωση των δημοσιογράφων (που έγινε διαδικτυακά) συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κ. Νίκος Παπαδημάτος και ο Project Manager των αγώνων κ. Ηλίας Δαλαΐνας.
Ο κ. Δαλαΐνας έκανε μια διεξοδική αναφορά στο πως στήθηκε η διοργάνωση, δίνοντας αναλυτικά στοιχεία τόσο για το έμψυχο δυναμικό όσο και για την υλικοτεχνική υποδομή που χρησιμοποιήθηκε.
Παράλληλα αναφέρθηκε στις αντιπροσωπείες των χωρών που συμμετείχαν στους αγώνες, στη μεταφορά, τη φιλοξενία τους, αλλά και στις πωλήσεις των εισιτηρίων και την κατανομή τους ανά άθλημα.
"Φως" στη διαχείριση από τη Βουλή και τον Εισαγγελέα
Ιδιαίτερο ένδιαφέρον είχαν τα όσα παρουσίασε ο Πρόεδρος της Ο.Ε. των Παράκτιων Αγώνων κ. Νίκος Παπαδημάτος.
"Ο φάκελος των Αγώνων θα πάει τόσο στον Εισαγγελέα, όσο και στη Βουλή", τόνισε ο Νίκος Παπαδημάτος δίνοντας το στίγμα της κατάστασης.
"Στο ταμείο βρήκαμε μόνο 30 χιλιάδες ευρώ και ο προϋπολογισμός των Αγώνων ήταν 5,5 εκατομμύρια ευρώ. Όλα τα υπόλοιπα ήταν δεσμευμένα έναντι συμβάσεων", τόνισε ο κ. Παπαδημάτος.
Και συνέχισε: "Από τους 19 διαγωνισμούς που αφορούσαν τους αγώνες 5 είχαν κατοχυρωθεί, 11 είχαν κηρυχθεί άγονοι και 4 δεν είχαν καν ανακοινωθεί. Από τους τελευταίους 9 ήταν εκείνες οι συμβάσεις που έπρεπε να υπογραφούν για την τέλεση των αγώνων (σίτιση, ασφάλεια, διαμονή και τεχνολογικός εξοπλισμός). Δηλαδή σε αυτά δεν είχαν γίνει καν οι διαγωνισμοί."
Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδημάτος μέσα σε όσα παρέλαβε η νέα Οργανωτική Επιτροπή εντόπισε δεκάδες περιπτώσεις υπερκοστολογημένων συμβάσεων, στις οποίες κατάφερε, μέσα από διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής, να ρίξει το κόστος τους.
Ο κ. Παπαδημάτος αναφέρθηκε και στον χρόνο που γίνεται ο απολογισμός (σ.σ. σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την ολοκλήρωση της διοργάνωσης) ξεκαθαρίζοντας ότι θα έπρεπε να έχει γίνει αρκετά νωρίτερα αλλά η Επιτροπή όφειλε πριν τον κάνει, να έχει ολοκληρώσει τις πληρωμές των προμηθευτών, κάτι που έγινε πριν λίγες ημέρες.
Μάλιστα, για την εξόφληση των προμηθευτών έγινε εφικτή η περικοπή αρκετά μεγάλου ποσού δημοσίου χρήματος, μετά από διαπραγματεύσεις της Ο.Ε. μαζί τους, κάτι το οποίο άφησε τελικά πλεόνασμα στα ταμεία της διοργάνωσης.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα λεγόμενα του Προέδρου της Ο.Ε. ότι εντοπίστηκαν κονδύλια που διοχετεύτηκαν μέσω του ΠΕΑΚ, για προμήθεια κερκίδων, τα οποία όμως ποτέ δεν δαπανήθηκαν για κερκίδες.
"Αν δεν γίνονταν οι αγώνες θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για την Πάτρα"
"Εμείς αναλάβαμε στις 2 Αυγούστου (σ.σ. 20 ημέρες πριν την έναρξη των αγώνων) με μια σαφή εντολή: Οι αγώνες να γίνουν", επεσήμανε ο κύριος Παπαδημάτος εξηγώντας ότι η ακύρωση της διοργάνωσης θα επέφερε ένα τεράστιο πλήγμα τόσο για την εικόνα της χώρας μας σε διεθνές αθλητικό επίπεδο, όσο και στη δέσμευση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής πρους τους "αθανάτους" της ΔΟΕ.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδημάτος, όταν ανέλαβε η Ο.Ε. πολλά πράγματα ήταν μετέωρα με τους αγώνες να κινδυνέυουν να ματαιωθούν. Μάλιστα, ακόμη και την τελευταία στιγμή η Ο.Ε. ήταν σε διαπραγματεύσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να πραγματοποιηθεί η διοργάνωση και να εξασφαλιστεί η αξιοπιστία της χώρας μας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Δείτε όλη την απολογιστική συνέντευξη τύπου: