Έκρηξη στη Βηρυτό: 78 νεκροί, 4.000 τραυματίες - Ανατινάχθηκαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου

Aφημένοι σε αποθήκη στο λιμάνι επί έξι χρόνια

Λουτρό αίματος στη Βηρυτό από τις ισχυρές εκρήξεις που ισοπέδωσαν σχεδόν τη μισή πόλη. Οι νεκροί από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στον λιμένα της Βηρυτού, ανέρχονται στους 78, ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 4.000, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσαν οι αρχές του Λιβάνου.

Ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Υγείας, τον Φάντι Σάναν. Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας Χαμάντ Χασάν είπε ότι τα νοσοκομεία της πόλης έχουν κατακλυστεί από τραυματίες.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας της χώρας κήρυξε τη Βηρυτό κατεστραμμένη πόλη, μετά τις εκρήξεις και συνέστησε στο υπουργικό συμβούλιο, που θα συνεδριάσει σήμερα Τετάρτη, να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Ο πρόεδρος Μισέλ Αούν, με ανάρτησή του στο Twitter, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για διάστημα δύο εβδομάδων.

2.jpg

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους», είπε ο Χασάν στο Reuters. «Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».

Πάνω σε μία βόμβα εξαιρετικά μεγάλης ισχύος, όπως αποδείχθηκε με τον πλέον δραματικό τρότπο, βρισκόταν για διάστημα τουλάχιστον έξι χρόνων το λιμάνι της Βηρυτού και όλες οι υπηρεσίες που στέγαζε. Η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, η οποία προήλθε από 2.750 τόνους αποθηκευμένου νιτρικού αμμωνίου, ισοπέδωσε μία πολύ μεγάλη περιοχή.

1_1.jpg

Το νιτρικό αμμώνιο είναι χημικό λίπασμα, που όμως χρησιμοποιείται επίσης για την κατασκευή βομβών. «Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή», δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Αξιοσημείωτα μεγάλο είναι το κύμα συμπαράστασης που φτάνει από όλο τον κόσμο, ενώ συνεχώς έρχονται και μηνύματα στήριξης από κυβερνήσεις. Η τραγωδία στη Βηρυτό έχει συγκλονίσει ολόκληρο τον πλανήτη, με τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία να σημειώνουν ότι εκτυλίσσεται σε μια περίοδο που η οικονομία της χώρας έχει καταβαραθρωθεί, με αποτέλεσμα να δημιουργείται και σκηνικό πολιτικής έντασης.

Διαβάστε επίσης