Πέντε προειδοποιητικά σημάδια ότι το στρες έχει αρχίσει να επηρεάζει την υγεία σου

Τι πρέπει να κάνεις

To άγχος είναι σαν ένα ποτήρι νερό καθώς όλοι μας το κρατάμε από καιρό σε καιρό. Ωστόσο, αν το κρατήσεις για πολύ καιρό, θα αρχίσεις να αισθάνεσαι δυσφορία. Και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας παγκόσμιας κρίσης, όλοι κρατάμε ένα ποτήρι.

Κράτησε το ποτήρι για μια ώρα και το χέρι σου θα πονέσει. Κράτησε το για μια μέρα και το χέρι σου μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται μουδιασμένο και να αρχίσει να παραλύει. Όσο περισσότερο κρατάς το ποτήρι με το νερό, τόσο πιο βαρύ γίνεται. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με το άγχος.

Εάν το άγχος είναι χρόνιο, μπορεί να αρχίσει να επηρεάζει σιγά σιγά την υγεία σου. Αυτό πιθανότατα θα αρχίσει να εμφανίζεται την ώρα που το σώμα σου θα αρχίσει να λειτουργεί με ασυνήθιστους και ενοχλητικούς τρόπους. Το Considerable ζήτησε τη γνώμη ειδικών για τα ύπουλα σημάδια με τα οποία το άγχος επηρεάζει την υγεία σου και τι πρέπει να κάνεις γι ‘αυτά.

1. Παρατηρείς μια αυξημένη τριχόπτωση

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να βιώσει τριχόπτωση», εξηγεί η Drea Burbank, τεχνολόγος και σύμβουλος υψηλής ιατρικής τεχνολογίας. «Αλλά ένας τύπος τριχόπτωσης ονομάζεται telogen effluvium και μπορεί να οφείλεται σε χρόνιο άγχος».

Το Telogen effluvium εμφανίζεται ως επί το πλείστον στην κορυφή του τριχωτού της κεφαλής και περιλαμβάνει αυξημένη απολέπιση των μαλλιών, αισθητή ιδιαίτερα όταν λούζουμε και βουρτσίζουμε τα μαλλιά. Ευτυχώς, όπως λέει η Burbank, αυτές οι τρίχες συνήθως μεγαλώνουν όταν το άγχος φύγει.

2. Το βάρος σου παρουσιάζει διακυμάνσεις

Η ανεξήγητη αύξηση βάρους θα μπορούσε να είναι ένα άλλο σημάδι του στρες που επηρεάζει την υγεία σου. «Το άγχος αλλάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα» εξηγεί η Burbank. «Ένα σημάδι της αυξημένης κορτιζόλης είναι η αύξηση του σωματικού βάρους γύρω από τη γραμμή της μέσης και τα εσωτερικά όργανα και ονομάζεται κεντρική παχυσαρκία».

Ο γιατρός σημειώνει ότι η κορτιζόλη στο αίμα και στο σάλιο έχει συσχετιστεί με καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο. Ωστόσο, η άσκηση, όπως το περπάτημα 30 λεπτών την ημέρα ενώ βρίσκεσαι σε κοινωνική αποστασιοποίηση, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταπολεμηθήσει και να μειώσει το χρόνιο άγχος.

3. Ανατρέπονται οι συνήθειες του ύπνου σου

«Όταν το σώμα βρίσκεται υπό πίεση, οι άνθρωποι μπορεί να έχουν δυσκολία να πέσουν να κοιμηθούν ή να μείνουν ξύπνιοι», λέει η Burbank. «Βλέπουμε αυτό το μοτίβο σε ανθρώπους που βιώνουν θλίψη ή βρίσκονται υπό έντονη εργασιακή πίεση».

Το θέμα είναι ότι ένας καλός ύπνος είναι επιτακτική ανάγκη για τη μείωση του στρες. Η Burbank συνιστά την υγιεινή του ύπνου – όπως μια δροσερή θερμοκρασία στην κρεβατοκάμαρα και τον περιορισμό των διεγερτικών όπως η καφεΐνη, πριν από το κρεβάτι – ως σημαντική θεραπεία για τη μείωση του άγχους.

4. Μειώνεται η όρεξη σου

«Εάν διαπιστώσεις ότι δεν πεινάς όσο θα έπρεπε ή ότι παρακάμπτεις τα γεύματα, μπορεί αυτό να είναι άμεσο αποτέλεσμα του άγχους», λέει η Bacharach. “Όταν πιεζόμαστε από το στρες, δεν νιώθουμε απαραίτητα την ανάγκη να φάμε. Η ανησυχία και το άγχος, μας αποσπούν την προσοχή από αυτή τη βασική βιολογική ανάγκη».

Ωστόσο, προειδοποιεί ότι η μειωμένη όρεξη μπορεί να απειλήσει την υγεία σου άμεσα καθώς το σώμα σου χρειάζεται θερμίδες για να λειτουργήσει σωστά. «Για να βοηθήσεις τον εαυτό σου με αυτό το πρόβλημα, όρισε alerts για να θυμηθείς να τρως και να πίνεις σε τακτική βάση», προτείνει η Bacharach.

Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο να φας όταν είσαι στρεσαρισμένη, ακόμη και ένα απλό γεύμα μπορεί να φέρει μια τεράστια διαφορά στα ενεργειακά σου επίπεδα καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, βοηθώντας σε να παραμείνεις δυνατή και ενεργητική.

5. Αρρωσταίνεις συχνότερα

Σου φαίνεται σαν να είσαι συνεχώς κρυωμένη και είναι σχεδόν αδύνατο να κουνηθείς; Λοιπόν, σύμφωνα με μια επισκόπηση 27 μελετών, έχεις περισσότερες πιθανότητες να κρυολογήσεις όταν είσαι σε κατάσταση άγχους.

Ο ύπουλος ένοχος, πάλι, είναι η κορτιζόλη: Η περίσσεια κορτιζόλης καθιστά το ανοσοποιητικό σου σύστημα πιο ευάλωτο στους ιούς, αυξάνοντας την ευαισθησία σου στα κοινά κρυολογήματα.

Για να το αποφύγεις, δοκίμασε πρακτικές ανακούφισης του στρες στη ρουτίνα σου. Αυτές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη τήρηση ενός καθημερινού ημερολογίου, διαλογισμό ή οτιδήποτε σου επιτρέπει να ηρεμήσεις και να πάρεις βαθιές αναπνοές.

womenonly.gr

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ