Ακμή: Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

 

Νέα μελέτη με τη συμμετοχή περίπου 25.000 Γάλλων διαπίστωσε ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών μπορεί να σχετίζεται με την έξαρση της ακμής ενηλίκων.

Στη διάρκεια της μελέτης, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2019, οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τη διατροφή τους για 24 ώρες σε τρεις διαφορετικές φάσεις.

Όπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, συγκριτικά με ανθρώπους που δεν εκδήλωσαν ποτέ ακμή, εκείνοι που κατανάλωναν σημαντικά περισσότερο γάλα, σοκολάτα, σνακ και πρόχειρο φαγητό, αλλά και λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα, κινδύνευαν περισσότερο από εξάρσεις ακμής. Φάνηκε επίσης ότι έτρωγαν λιγότερο κρέας, ψάρια, λαχανικά, φρούτα και μαύρη σοκολάτα (που περιέχει λιγότερο γάλα).

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψιν παράγοντες όπως το φύλο (εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση), η ηλικία, το κάπνισμα, η φυσική δραστηριότητα, το μορφωτικό επίπεδο, η κατάθλιψη, το βάρος, ο διαβήτης και άλλες ασθένειες, η κατανάλωση γάλακτος, ζαχαρούχων ροφημάτων, όπως τα ενεργειακά ποτά) για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι λιπαρές τροφές και τροφές με ζάχαρη συνδέονται με εξάρσεις ακμής.

Μία πιθανή εξήγηση για τη σύνδεση είναι ότι η διατροφή με αυξημένο γλυκαιμικό φορτίο, δηλαδή με πολλά σάκχαρα, προκαλεί αύξηση στα επίπεδα κυκλοφορίας της ινσουλίνης, των ορμονών και άλλων χημικών που δημιουργούν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, τα οποία με τη σειρά τους μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της ακμής.

«Πρόκειται για σημαντική μελέτη που προστίθεται στις υπάρχουσες ενδείξεις που υποστηρίζουν ότι συγκεκριμένες διατροφικές συνήθειες μπορεί να περιλαμβάνονται στους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην ακμή σε κάποια άτομα. Η παρούσα μελέτη υποστηρίζει αυτό τον συσχετισμό, με την ισχυρότερη σύνδεση να εντοπίζεται ανάμεσα στην ακμή και την κατανάλωση λιπαρών και σακχαρούχων προϊόντων. Τα σακχαρούχα ροφήματα και το γάλα σχετίστηκαν επίσης με την ακμή στους ενηλίκους, αν και η σύνδεση ήταν λιγότερο ισχυρή», αναφέρει η δερματολόγος Δρ. Rajani Katta από την Αμερικανική Ακαδημία.

Εκτός από την εξάλειψη των ζαχαρούχων ροφημάτων, όπως ο καφές, τα παγωμένο τσάι, τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά, από τη διατροφή, η Δρ. Katta προτείνει τον συνολικό περιορισμό των τροφών με ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Dermatology.

Διαβάστε επίσης