Ποιες τροφές μπορεί να προκαλέσουν ακμή;

Θες καθαρό δέρμα; Τότε μάλλον πρέπει να προσέχεις τι τρως! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα έρευνα, που έγινε από Γάλλους ερευνητές, οι οποίοι εξέτασαν πάνω από 6.700 εθελοντές από 6 χώρες της Βόρειας Αμερικής, της Νότιας Αμερικής και της Ευρώπης. Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο 28ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας & Αφροδισιολογίας (EADV2019), που πραγματοποιήθηκε 9-13 Οκτωβρίου 2019 στη Μαδρίτη.

Τα αποτελέσματα
Ορισμένες διατροφικές συνήθειες, το έντονο στρες και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες που σχετίζονται με τις εξάρσεις της ακμής, η οποία επηρεάζει 1 στους 10 ανθρώπους σε παγκόσμια κλίμακα, γεγονός που την καθιστά την 8η συχνότερη πάθηση. Το 40% των ενηλίκων, κυρίως γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας παρουσιάζουν ακμή. Ακόμη, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος, με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα γαλακτοκομικά, τα γλυκά, τα σνακ με πολλά λιπαρά να σχετίζονται με τις εξάρσεις της ακμής. Συγκεκριμένα τα ευρήματα έδειξαν ότι το 48,2% κατανάλωνε σε καθημερινή βάση γαλακτοκομικά προϊόντα, το 29,7% των πασχόντων από ακμή έτρωγαν πολλά γλυκά, το 37% των πασχόντων από ακμή έτρωγαν συχνά σοκολάτες και τέλος το 39,9% έτρωγε προϊόντα με ζύμη.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα ήταν ότι το 62% των ατόμων με ακμή τσιμπολογούσαν στη διάρκεια της ημέρας. Επιπροσθέτως, το 35,6% κατανάλωνε συχνότερα αναψυκτικά και χυμούς με ζάχαρη. Το πιο περίεργο εύρημα, όμως, ήταν πως η ακμή ήταν πιο συχνή σε άτομα που λάμβαναν συστηματικά πολλά συμπληρώματα προβιοτικών (16,4% έναντι 5,2%) ή πρωτεΐνης ορού γάλακτος (11% έναντι 7%,3%), όπως είπε στο συνέδριο η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Brigitte Dréno, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νάντης. Αντιθέτως, αναμενόμενο ήταν το εύρημα ότι οι περισσότεροι πάσχοντες από ακμή χρησιμοποιούσαν αναβολικά εναντι των ατόμων χωρίς ακμή (11,9% έναντι 3,2%), δεδομένου ότι η ακμή είναι γνωστή παρενέργεια των ουσιών αυτών. Τέλος, ένας άλλος παράγοντας που κατά το παρελθόν είχε σχετιστεί με τις εξάρσεις της ακμής, το κάπνισμα, στην παρούσα μελέτη δεν φάνηκε να έχει σχέση.

https://www.olivemagazine.gr/

Διαβάστε επίσης