Κριτική Χαρίτση στην κυβέρνηση για κορονοϊό: Βιάστηκε να δημιουργήσει μια εικόνα επίπλαστης κανονικότητας

 

Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού και κυρίως τη διαδικασία άρσης των περιοριστικών μέτρων, άσκησε ο Αλέξης Χαρίτσης, με αφορμή και τα 97 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ Alpha 98.9 σημείωσε «να μην χάσει η χώρα μας όσα πετύχαμε το προηγούμενο διάστημα, με την υπεύθυνη στάση των πολιτών» και τόνισε ότι «είναι κρίσιμες οι ευθύνες της συντεταγμένης Πολιτείας».

Έστρεψε τα βέλη του κατά της κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για προσπάθειά της «για μικροπολιτικούς λόγους, να δημιουργήσει μια εικόνα επίπλαστης κανονικότητας», προχωρώντας έτσι «με βεβιασμένες κινήσεις και χωρίς κανένα σχέδιο, στο άνοιγμα των σχολείων, που θεωρήσαμε εξαρχής αχρείαστο ρίσκο, στην επαναλειτουργία των εκκλησιών, στο βεβιασμένο άνοιγμα των μεγάλων εμπορικών κέντρων, που συμπαρέσυρε και την εκκίνηση της εστίασης κατά μία εβδομάδα νωρίτερα».

«Από την αρχή επιμείναμε ότι η σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να γίνει με πολύ σαφείς κανόνες για όλους», διεμήνυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας τις αγωνίες που εκφράζονται από τους επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς «τα πρωτόκολλα που έχουν ανακοινωθεί δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές επαναλειτουργίας τους, με αποτέλεσμα πολλοί να παραμένουν κλειστοί». Ακόμη, υπενθύμισε ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγύριζε για το άνοιγμα εσωτερικών συνόρων της ΕΕ, τη στιγμή που το βασικό αίτημα της χώρας μας, να γίνονται τεστ στους επιβάτες στις χώρες προέλευσης, απορρίφθηκε από την Ευρώπη» ενώ στηλίτευσε την κυβερνητική απόφαση να διενεργούνται μόνο δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια από 15/6. «Η κυβέρνηση σπατάλησε τον πολύτιμο χρόνο που κερδήθηκε με την υπεύθυνη στάση των πολιτών και προχωρά σε βεβιασμένες κινήσεις που εντείνουν την αβεβαιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με τη συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Ιταλία, ο Αλ. Χαρίτσης δήλωσε πως «οποιαδήποτε κίνηση συμβάλλει στην αναβάθμιση της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας, σε συνέχεια και της πολύ σημαντικής δουλειάς που έγινε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκεκριμένη υπόθεση τα προηγούμενα χρόνια, είναι σε θετική κατεύθυνση». Συμπλήρωσε, όμως, πως πρέπει να εντάσσεται σε μια «συνολική στρατηγική σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, που λείπει από τη σημερινή κυβέρνηση». Κάλεσε δε την κυβέρνηση, να «ακολουθήσει αυτό που έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ -να φέρει ενώπιον της ΕΕ, δηλαδή, το προσφυγικό ζήτημα και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας», όταν πέτυχε, όπως είπε, στη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνιο του 2019, «τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων προς την Τουρκία σε περίπτωση παραβίασης του διεθνούς δικαίου, κάτι που, δυστυχώς, ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη». Ακόμη, χαρακτήρισε «λανθασμένη την επιλογή της κυβέρνησης να συνδέσει το προσφυγικό με τα ελληνοτουρκικά, η οποία οδήγησε σε αύξηση και της τουρκικής επιθετικότητας και στην αύξηση των ροών» και τη δημιουργία «μια εκρηκτικής κατάστασης στα νησιά μας».

«Από την πλευρά της Τουρκίας διαμορφώνεται ένα πολύ ανησυχητικό πλαίσιο», υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, καθώς «επιχειρείται να νομιμοποιηθεί το τουρκολιβυκό μνημόνιο και υπάρχουν πληροφορίες για έρευνες νοτίως της Κρήτης» και από την άλλη «έχουμε μία κυβέρνηση που το προηγούμενο διάστημα υποστήριζε ότι δεν υπάρχει ένταση και μιλούσε για μια διεθνώς απομονωμένη Τουρκία». «Τί θα έκανε, δηλαδή, αν δεν ήταν απομονωμένη;» διερωτήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε στο αίτημα του κόμματός του περί «σύγκλησης συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική απέναντι στην συνεχώς αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης