Τι να κάνω αν το παιδί μου δεν τρώει λαχανικά

Πότε να ανησυχήσω;

Δεν έχουμε συναντήσει πολλά πιτσιρίκια που προτιμούν το μπρόκολο από τα σκέτα μακαρόνια ή το μαρούλι από τις τηγανιτές πατάτες. Παρόλα αυτά τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν να τρώνε λαχανικά. Είναι απαραίτητο να τα βλέπουν στο τραπέζι, ακόμη και αν στην αρχή δεν τα θέλουν. Είναι σημαντικό οι γονείς να δίνουμε το παράδειγμα.

Πότε μπορούμε να είμαστε ήσυχοι;
Αν το παιδί τρέφεται σωστά, με τροφές όπως είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια, τα πουλερικά, το κρέας, το ψάρι και φυσικά, τα φρούτα, και αν τρώει λαχανικά όπως ντομάτες, αγγουράκια, καρότα το πιθανότερο είναι πως λαμβάνει τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα. Ταυτόχρονα, η υγεία του επηρεάζεται και από τον συνολικό τρόπο ζωής του. Επομένως, αν κοιμάται σωστά, κινείται αρκετά και πίνει πολλά υγρά, ο οργανισμός του θωρακίζεται ακόμη και αν δεν είναι πρόθυμο να φάει τις μπάμιες του.

Τι θα πρέπει να μας ανησυχεί;
Αν η διατροφή του αποτελείται αποκλειστικά από πρόχειρο φαγητό και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, δεν είναι απίθανο να εμφανίσει έλλειψη βιταμινών, καλίου και φυτικών ινών. Αν πιστεύετε ότι το μικρό σας ενδέχεται να ανήκει σε αυτή την κατηγορία, μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας παραπέμψει στις κατάλληλες εξετάσεις προκειμένου να δείτε αν του λείπουν κάποια απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Τι πρέπει να κάνουμε;

Να συνεχίσουμε να προσπαθούμε
Το παιδί πρέπει καθημερινά να καταναλώνει φρούτα και λαχανικά. Για αυτό το λόγο, θα πρέπει να φροντίζετε, όπως είπαμε και παραπάνω, να του σερβίρετε πάντα μία μερίδα λαχανικά μαζί με το φαγητό του, ακόμη και αν ξέρετε πώς δεν θα τα φάει. Κατά πάσα πιθανότητα τον πρώτο καιρό θα αγνοεί το υγιεινό του συνοδευτικό, όμως θα έχει την εικόνα αυτής της καλής συνήθειας και κάποια στιγμή ίσως το δείτε να το μυρίζει, να το αγγίζει και να το δοκιμάζει.
Να δίνουμε το καλό παράδειγμα
Μην περιμένετε να τιμήσει το κουνουπίδι του, αν βλέπει ότι το δικό σας πιάτο γεμίζει αποκλειστικά με σουβλάκια.
Να μην το δωροδοκούμε
Ούτε να το τιμωρούμε. Έτσι το κάνουμε να συνδέει το φαγητό με αρνητικά συναισθήματα και να δυσκολεύεται να αναπτύξει μια υγιή σχέση μαζί του.
Να κάνουμε υπομονή
Σίγουρα αυτή τη στιγμή οικοδομείται ένα μέρος από τις καλές συνήθειες που θα ακολουθεί και στο μέλλον. Όμως το γούστο μας στο φαγητό αλλάζει όσο μεγαλώνουμε, τόσο λόγω της ίδιας της βιολογίας μας, όσο και λόγω των κοινωνικών μας συναναστροφών.
Να μην το πιέζουμε υπερβολικά
Ένας σίγουρος τρόπος να εξασφαλίσετε ότι δεν θα μάθει ποτέ τι γεύση έχει το παντζάρι, είναι πιέζοντάς το να δοκιμάσει κάθε φορά που βρίσκεται στο μενού της ημέρας. Με αυτό τον τρόπο, ωθείτε το παιδί στο να αρνηθεί, υπενθυμίζοντάς σας ότι δεν του αρέσει το παντζάρι. Στο τέλος, αυτή η αντιπάθεια θα του φαίνεται αυτονόητη και θα είναι δύσκολο να την αμφισβητήσει.

Μεταμορφώστε τα
Μπορούμε όμως να το μάθουμε να τρώει λαχανικά «μεταμορφώνοντάς» τα. Η υπομονή και επιμονή των γονιών αναφορικά με την καθημερινή κατανάλωσή τους σίγουρα αξίζουν τον κόπο, δεδομένων των οφελών που προσφέρουν. Στην προσπάθεια αυτή η χρήση ορισμένων τεχνικών μπορεί να διευκολύνει την όλη διαδικασία, αυξάνοντας την αποδοχή των λαχανικών από τα παιδιά. Ειδικότερα μπορείτε να συνδυάσετε λαχανικά με τρόφιμα που ήδη αρέσουν πολύ στα παιδιά ή να τα προσθέσετε στα αγαπημένα τους φαγητά. Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε σερβίροντας μικρή ποσότητα λαχανικών στο παιδί σας και δίνοντάς του τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνο αν και πόσο θα καταναλώσει, γεγονός που θα συμβάλει στη σταδιακή εξοικείωσή του με αυτά.

Κρύψτε τα
Μια έξυπνη ιδέα για να γλιτώσετε τη γκρίνια και τους καβγάδες και να καταφέρετε τα παιδιά να φάνε λαχανικά είναι να τα «κρύψετε» . Πώς:
* Μετατρέψτε τα σε πουρέ
* Φτιάξτε με αυτά ψευτοκεφτέδες και τηγανίστε τους με ελαιόλαδο ή ψήστε τα στο φούρνο.
* Προσθέστε τα στη γέμιση του σάντουιτς
* Γεμίστε μια τάρτα.
* Φτιάξτε τα χυμό.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης