Κ. Πελετίδης: Δεν θα επιτρέψουμε να επιστρέψει το παρελθόν στον Δήμο μας

 

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του στο θέμα της 2ης Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2020 και την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, που συζητείται στο Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει μέσω τηλεδιάσκεψης, τόνισε τα εξής:

«Όλα τα χρόνια, σε όλες τις Δημοτικές Αρχές, το θέμα της αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού, τελείωνε σε πέντε λεπτά όταν ερχόταν στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν γινόταν καμία συζήτηση. Η συζήτηση γινόταν μία φορά, επί της πολιτικής και μετά άφηναν τις Δημοτικές Αρχές να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους και ο Πατραϊκός λαός, έκρινε από το αποτέλεσμα. Τι άλλαξε τώρα; Άλλαξε  το ότι Δημοτική Αρχή είναι η Λαϊκή Συσπείρωση, μια παράταξη που βρίσκεται σε όλους τους Δήμους, αλλά δεν βάζει εμπόδια στην παραγωγή έργου.

Εσείς όμως, ως παρατάξεις της Ν.Δ. του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και οι συνοδοιπόροι σας,  συσπειρωθήκατε ως ομάδα εναντίον της Δημοτικής Αρχής, όχι γιατί πονάτε την Πάτρα και θέλετε το καλό της, αλλά γιατί ο μοναδικός καημός σας, είναι πώς θα δυσκολέψετε την δημιουργία, να μην γίνεται τίποτα στον Δήμο μας. Ο Πατραϊκός λαός όμως σας έχει καταλάβει, σας ξέρει.

Ένας Προϋπολογισμός δεν γίνεται επί χάρτου και με βάση κάποια δεδομένα. Ποιος μπορεί να προγραμματίσει στον Δήμο από την αρχή του χρόνου; Ξέραμε όταν φτιάχναμε τον Προϋπολογισμό ότι θα έχουμε την πανδημία του κορωνοϊού; Ξέραμε ότι τα δικαστήρια θα δικαιώσουν 300 εργαζόμενους και χθες άλλους 25, που σημαίνει μισθοδοσία από τον Δήμο; Γνωρίζαμε ότι θα έπρεπε να αποπληρώσουμε κι άλλο χρέος του Πολιτιστικού Οργανισμού, 1 εκατ. ευρώ, για να μπορεί να λειτουργήσει, διαφορετικά ούτε ασφαλιστική, ούτε φορολογική ενημερότητα θα έχει;.

Στο Αρσάκειο δεν χρειάζονται χρήματα για εξοπλισμό, προκειμένου να μετακομίσουν οι υπηρεσίες του Δήμου;

Παλιά, τα χρήματα γινόντουσαν καπνός και τίποτα δεν έμενε στην πόλη. Ξεχάσατε την Πολιτιστική Πρωτεύουσα; Μιλάτε σήμερα και μας εγκαλείτε για τις πλατείες, όταν εμείς λέγαμε τότε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι τα μισά κονδύλια της Πολιτιστικής πρέπει να πάνε για το Σχέδιο Πόλης, αλλά κανένας δεν μας άκουσε. Κανένα έργο δεν έγινε για την Πάτρα. Σήμερα θυμηθήκατε το Σχέδιο Πόλης και τις πλατείες και επικρίνετε την Δημοτική Αρχή γιατί νομίζετε ότι έτσι γίνεστε αρεστοί στον λαό της πόλης μας. Η αγωνία των συμπολιτών μας όμως,  είναι πώς το Δημοτικό Συμβούλιο θα βοηθήσει την Δημοτική Αρχή και το πώς θα χτίσουμε αυτή την πόλη.

Στα Ζαρουχλέικα γίνεται ανάπλαση, στα Προσφυγικά, στην Αγία Σοφία το ίδιο, στην Μανιακίου τελειώνει ο Παιδικός Σταθμός, το Αρσάκεια ολοκληρώνεται.

Εσείς θέλετε μια Δημοτική Αρχή που δεν θα έχει ούτε ευρώ για να μπορεί να κινείται. Ε λοιπόν αυτό δεν θα το πετύχετε. Και αν συνεχίσετε την ίδια τακτική, θα δείτε την οργή του λαού, διότι ο λαός ξέρει να κρίνει. Εσείς δεν θέλετε να βλέπετε έργα, δεν θέλετε να βλέπετε τα συνεργεία του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ να κάνουν έργα στην πόλη, να χτίζουν την πόλη μας.

Οι εργασίες και οι παρεμβάσεις στα σχολεία γίνονται με αέρα κοπανιστό; Πότε άλλοτε τα σχολεία μας ήταν σε τόσο καλή κατάσταση; Όταν αναλάβαμε δεν είχαν ούτε ρελέ! Και όλα γίνονται γιατί η Δημοτική Αρχή είναι νοικοκύρης, δεν κάνει ασφαλτοστρώσεις με δάνεια, όπως γινόταν παλιά και τα πληρώνουμε εμείς σήμερα.

Έχετε γίνει μια γροθιά, αλλά αυτή η γροθιά θα στραφεί εναντίον σας. Όπως ακριβώς στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό, έτσι κι εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν έχετε καμιά πολιτική και ιδεολογική διαφορά και το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να επιστρέψει το παρελθόν στον Δήμο μας. Όταν τα λεφτά δεν έλειπαν, αλλά δεν πήγαιναν στην πόλη και στον λαό της, αλλά σε μελέτες των 3 και των 3,5 εκατομμυρίων και σε μια Πολιτιστική Πρωτεύουσα που δεν άφησε τίποτα στην Πάτρα.

Σήμερα τις μελέτες για τα έργα τις φτιάχνουν οι υπηρεσίες μας, οπότε τα χρήματα μένουν για τα έργα και τις παρεμβάσεις μας.

Αλλά τώρα σας έπιασε ο καημός για το πού πάνε τα χρήματα. Όταν ήσασταν στα πράγματα δεν είχατε τέτοιο… καημό. Δεν παρουσιάσατε τίποτα κι έρχεστε σήμερα, σε μια προσπάθεια να κάνετε το άσπρο, μαύρο, αλλά ο Πατραϊκός λαός, έχει υψηλό επίπεδο νοημοσύνης και καταλαβαίνει αυτούς που έχουν καρδιά και ψυχή και δουλεύουν με την καρδιά τους για την πόλη μας. Όπως καταλαβαίνει ότι αυτό που σας ενώνει είναι το μίσος για την Λαϊκή Συσπείρωση και την Δημοτική Αρχή και όχι η αγάπη για την Πάτρα. Θέλετε να έρθει ξανά το παρελθόν και να πάει τα πράγματα εκεί που ήταν παλιά και σας άρεσαν, με τα χρέη και τα δάνεια το ένα πίσω από το άλλο.

Είναι τιμή μας που στεκόμαστε δίπλα σε όσους χτίζουν αυτή την πόλη και αυτό δεν μπορείτε να μας το στερήσετε, αλλά ούτε και να κρύψετε την δυσφορία σας. Στόχος σας είναι πώς θα αμαυρώσετε αυτή την Δημοτική Αρχή και πώς θα την εμποδίσετε να μην κάνει έργο για να απαλλαγείτε εσείς και όλοι όσοι ονειρεύονται να απαλλαγούν από αυτή. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη ούτε εμείς, ούτε ο Πατραϊκός λαός».

Διαβάστε επίσης