Αν οι τσακωμοί μέσα στο σπίτι ενός σκύλου είναι συχνοί και έχουν μεγάλη διάρκεια, η ψυχολογική του κατάσταση «θρυμματίζεται».
Και δεν είναι καθόλου παράλογο.
Πρέπει πάντα να έχουμε στο νου μας ότι «ο σκύλος, ως εξαιρετικά κοινωνικό και συναισθηματικό ζώο, είναι άμεσα συνδεδεμένος με το περιβάλλον στο οποίο ζει. Όταν επικρατεί αρμονία, η συμπεριφορά του είναι ισορροπημένη, ήρεμη και γεμάτη εμπιστοσύνη», υπογραμμίζει ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος.
Ο σκύλος έχει ανάγκη από ηρεμία, σταθερότητα και αγάπη για να «ανθίσει» ψυχολογικά
Όταν ξεσπά «πόλεμος» στο σπίτι, ο σκύλος αναζητά απομονωμένα μέρη για να κρυφτεί, αποφεύγει την επαφή
Τι συμβαίνει, όμως, όταν μέσα στο σπίτι επικρατούν εντάσεις, καβγάδες και φωνές;
Ο σκύλος «διαβάζει» τη συναισθηματική μας κατάσταση
Οι σκύλοι, σύμφωνα με τον κ. Κοντάκο, έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται τις συναισθηματικές μεταπτώσεις των ανθρώπων γύρω τους. Και τις αντιλαμβάνονται, μέσω της «γλώσσας του σώματος», του τόνου της φωνής και των εκφράσεων του προσώπου τους.
Ο σκύλος καταλαβαίνει πότε κάτι δεν πάει καλά. Όταν υπάρχουν συχνοί διαπληκτισμοί, υψηλοί τόνοι και έντονη νευρικότητα, ο σκύλος βιώνει άγχος και ανασφάλεια.
Πώς δείχνει ο σκύλος ότι η ψυχολογική του κατάσταση δεν είναι καλά
Το στρες στον σκύλο μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, αναφέρει ο κ. Κοντάκος, και τους αναλύει .
● Νευρική συμπεριφορά: Γάβγισμα χωρίς προφανή λόγο, υπέρ- κινητικότητα, ή απότομη αλλαγή διάθεσης.
● Απόσυρση: Αναζητά απομονωμένα μέρη για να κρυφτεί, αποφεύγει την επαφή.
● Καταστροφικές τάσεις: Δαγκώνει έπιπλα, σκάβει, καταστρέφει αντικείμενα.
● Προβλήματα υγείας: Παρουσιάζει πεπτικές διαταραχές, απώλεια όρεξης, ή τριχώματος.
Η σημασία της σταθερότητας και της ηρεμίας
Η σταθερότητα στο περιβάλλον του σκύλου, σύμφωνα με τον κ. Κοντάκο, είναι «θεμέλιο» για την ψυχική του υγεία. Όταν οι εντάσεις στο σπίτι είναι περιστασιακές, ο σκύλος μπορεί να τις ξεπεράσει με την κατάλληλη υποστήριξη.
Ωστόσο, αν οι συγκρούσεις είναι συχνές και παρατεταμένες, η ψυχολογική του επιβάρυνση γίνεται βαθύτερη, και, ίσως μακροχρόνια.
Τι μπορούμε να κάνουμε για την ψυχική ηρεμία του σκύλου
Ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος, μάς καθοδηγεί κατάλληλα.
● Δημιουργούμε ήρεμο περιβάλλον: Όσο δύσκολες κι αν είναι οι καταστάσεις, ας προσπαθήσουμε να κρατάμε ήπιους τόνους όταν ο σκύλος είναι παρών.
● Ενισχύουμε τη θετική επαφή: Χαδάκια, παιχνίδια και λόγια αγάπης καθησυχάζουν τον σκύλο και ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας.
● Καθιερώνουμε τη ρουτίνα: Οι σταθερές καθημερινές δραστηριότητες προσφέρουν προβλεψιμότητα και ηρεμία.
● Ζητάμε βοήθεια: Αν παρατηρούμε ότι ο σκύλος μας υποφέρει, δεν είναι κακό να συμβουλευτούμε έναν κτηνίατρο, ή έναν ειδικό στη συμπεριφορά ζώων.
Ο σκύλος είναι ένας ευαίσθητος σύντροφος
Εν κατακλείδι, ο κ. Κοντάκος, επισημαίνει: «Ο σκύλος δεν είναι απλώς ένας θεατής στις ανθρώπινες διαμάχες. Είναι ένας ευαίσθητος σύντροφος, που αισθάνεται βαθιά τις εντάσεις στο περιβάλλον του.
Ας θυμόμαστε πως, όπως εμείς, έτσι κι εκείνος έχει ανάγκη από ηρεμία, σταθερότητα και αγάπη για να «ανθίσει» ψυχολογικά. Με τη βοήθεια ενός θετικού εκπαιδευτή μπορούμε να επιτύχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης, σεβασμού και επικοινωνίας μεταξύ σκύλου και κηδεμόνα».