"Ξηλώθηκε" εγκληματική οργάνωση αρχαιοκάπηλων - Έρευνες και συλλήψεις σε Αχαΐα, Κορινθία, Αρκαδία - Πώς δρούσε η σπείρα - ΦΩΤΟ

 

Εξαρθρώθηκε, μετά από μεθοδική και ενδελεχή έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας ενέχονται σε συστηματικές λαθρανασκαφές, με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων και πολύτιμων αντικειμένων, σε περιοχές των νομών Αρκαδίας και Κορινθίας.

Σε ευρείας κλίμακας, ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιήθηκαν χθες (7.5.2020), σε περιοχές της Αρκαδίας, Αχαΐας και Κορινθίας , συνελήφθησαν συνολικά πέντε (5) ημεδαποί, ηλικίας από 50 έως 66 ετών, όλοι τους μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι συλλήψεις ήταν αποτέλεσμα άρτιας συνεργασίας, μεταξύ αστυνομικών του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) Μεσσηνίας, των Υποδιευθύνσεων Ασφαλείας Καλαμάτας και Πάτρας και των Τμημάτων Ασφαλείας Τρίπολης και Κορίνθου, αντίστοιχα.

Σε βάρος των ανωτέρω, σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παράβαση της νομοθεσίας «Περί Αρχαιοτήτων και της εν γένει Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε, περιλαμβάνει ακόμη τρία (3) άτομα, δύο (2) ημεδαπούς, ηλικίας 19 και 46 ετών και ένας (1) 38χρονος αλλοδαπός, αντίστοιχα, επίσης μέλη της εγκληματικής οργάνωσης.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, μετά από συστηματική και πολύμηνη αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, κατά την οποία αξιοποιήθηκαν κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία και αποτελέσματα τεχνικών μ εθόδων, προέκυψε ότι όλοι οι ανωτέρω , τουλάχιστον από τον μήνα Φεβρουάριο τρέχοντος έτους, είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση, η οποία είχε ιεραρχική δομή, εσωτερική διάρθρωση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων και πολύτιμων αντικειμένων.

Τα μέλη της οργάνωσης, προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, χρησιμοποιούσαν τηλεφωνικές συνδέσεις και στις μεταξύ τους τηλεφωνικές συνομιλίες, επικοινωνούσαν με συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης.

Όπως προέκυψε, από την ενδελεχή αστυνομική έρευνα του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, κατά το χρονικό διάστημα από την 15.2.2020 έως την 29.4.2020, πραγματοποίησαν συνολικά είκοσι έξι (26) περιπτώσεις λαθρανασκαφών και αρχαιολογικών ερευνών, σε περιοχές των νομών Αρκαδίας και Κορινθίας.

Κατά τη διάρκεια των συντονισμένων αστυνομικών ερευνών, πραγματοποιήθηκαν έρευνες, σε οικίες, αποθήκες, οχήματα, αλλά και εξωτερικούς υπαίθριους χώρους και αγροτεμάχια, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:

εννέα (9) ανιχνευτές μετάλλων,
τρία (3) παλμικά μηχανήματα εδάφους,
τρία (3) μηχανήματα ραβδοσκοπίας,
ένας (1) φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής,
ένας (1) φορητός ασύρματος επικοινωνίας,
μία (1) πυξίδα,
ένας (1) φακός κεφαλής,
έξι (6) κινητά τηλέφωνα,
διάφορα εξαρτήματα ανιχνευτών μετάλλων, όπως κεραίες, μπαταρίες, φορτιστές, ακουστικά, τηλεκοντρόλ, μεταλλικοί ράβδοι στήριξης, κ.ά.
ιδιόχειρες σημειώσεις με σύμβολα που παραπέμπουν σε διάφορους αρχαίους πολιτισμούς,
ιδιόχειρες σημειώσεις με επιλεγμένα σημεία για λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες.

Επιπλέον, σε τοπική κοινότητα του Δήμου Τρίπολης Αρκαδίας, εντοπίστηκαν δύο (2) χώροι σε απόκρημνη, δύσβατη και βραχώδη πλαγιά όπου είχαν πρόσφατα διενεργηθεί λαθρανασκαφές και παράνομες αρχαιολογικές έρευνες. Η προσέγγιση των χώρων αυτών, λόγω της επικινδυνότητας τους, πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή κλιμακίου του Ορειβατικού Συλλόγου Τρίπολης, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πλήθος από σκαπτικά και οικοδομικά μηχανήματα, εξειδικευμένος ορειβατικός εξοπλισμός ατομικής και συλλογικής ασφάλειας (ιμάντες αναρρίχησης, γάντζοι, κρίκοι, ορειβατικά σχοινιά, κιάλια, σκάλες, μία βενζινοκίνητη γεννήτρια παραγωγής ρεύματος κ.ά.).

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Τρίπολης.

Στο πλαίσιο του προανακριτικού έργου, που διενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας, διερευνάται όλο το εύρος και το πεδίο της εγκληματικής δραστηριότητας της εγκληματικής οργάνωσης, η τυχόν εμπλοκή - συμμετοχή περισσοτέρων ατόμων σε αυτή και η ενδεχομένη διασύνδεση τους με άλλες ομοειδείς εγκληματικές ομάδες.

Διαβάστε επίσης