Πάμε ξανά …αλλιώς!!!

Του Τρύφωνα Παχή*

 

Έτοιμη να …ξαναβάλει μπροστά λοιπόν η κοινωνία και η οικονομία, μετά την ομολογουμένως υγειονομικά επιτυχή αντιμετώπιση του 1ου (όπως λένε οι ειδικοί) κύματος της πανδημίας.

Επιτυχία που οφείλεται τόσο στην άμεση αντίδραση της Πολιτείας, όσο και στη συνεργασία της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Βέβαια τα πράγματα στην οικονομία δεν επιτρέπουν χαμόγελα αντίστοιχα με αυτά της υγείας.

Ειδικά για τις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες, που πριν το lock down βίωσαν ένα δύσκολο τετράμηνο με πτώση τζίρου και πωλήσεων, οι δυσκολίες θα είναι περισσότερες. Και βέβαια ολόκληροι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ της χώρας (τουρισμός, εστίαση κλπ) θα δοκιμαστούν ακόμη πιο σκληρά τους επόμενους μήνες.

Αυτή η επανεκκίνηση μόνο εύκολη δεν θα είναι και χρειάζεται όλοι μα όλοι οι εμπλεκόμενοι (επιχειρήσεις – επαγγελματίες, κράτος, πολίτες) να συνειδητοποιήσουν πως δεν μπορείς να διαχειριστείς ένα τελείως διαφορετικό, δύσκολο και «αφιλόξενο» τοπίο με εργαλεία και νοοτροπίες του χθες. Γιατί πρέπει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες να αντιληφθούν πως αν θέλουν να επιβιώσουν σε αυτό το νέο, δύσκολο τοπίο, πρέπει να βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τόσο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, όσο και τους τρόπους επικοινωνίας με παλαιούς, σημερινούς και δυνητικούς πελάτες.

Οφείλουν να αντιληφθούν για παράδειγμα πως δεν γίνεται να απουσιάζουν από την τεράστια αγορά του διαδικτύου (η οποία εκτινάχθηκε λόγω αυτής της κατάστασης και εκεί θα μείνει), η ακόμη χειρότερα η παρουσία τους στο internet να προκαλεί θυμηδία γιατί είναι άκαιρη και άκυρη!!! Οφείλουν να καταλάβουν πως έχουν απέναντί τους έναν καταναλωτή του οποίου οι συνήθειες έχουν αλλάξει σημαντικά, το ίδιο και οι απαιτήσεις και από την άλλη το διαθέσιμο εισόδημά του έχει μάλλον συρρικνωθεί, ενώ η ανασφάλεια για το αύριο είναι ακόμη πιο έντονη. 

Το κράτος από την άλλη οφείλει να αντιληφθεί πως έχει απέναντί του μια κοινωνία και μια οικονομία σε πολύ κακή κατάσταση (όχι μόνο λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω των καταστροφικών πολιτικών επιλογών πολλών ετών πίσω), την οποία πρέπει ουσιαστικά να συνδράμει αν θέλουμε όλοι μαζί να πάμε παρακάτω. Οι ξένες επενδύσεις από μόνες τους δεν έσωσαν ποτέ καμία χώρα και καμία οικονομία, δεν θα «πρωτοτυπήσουμε» στην Ελλάδα. Το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας πρέπει να δώσει μεγαλύτερο βάρος στην παραγωγή, αν πραγματικά θέλουμε αυτός ο τόπος να σηκώσει κάποτε κεφάλι και να μπορούμε να κοιτάμε τα παιδιά μας στα μάτια. Η αγορά έχει άμεση ανάγκη από ρευστότητα για να συνέλθει από τα απανωτά χτυπήματα, την οποία είτε θα παρέχει το κράτος είτε το τραπεζικό σύστημα (αυτή η μόνιμα ανοικτή πληγή της ελληνικής οικονομίας), χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια και προϋποθέσεις  που εξ ορισμού αφήνουν εκτός αυτούς που πραγματικά τη χρειάζονται!!! Δεν μιλώ για επιδόματα, δεν οδηγεί πουθενά η πρακτική των επιδομάτων, περισσότερη είναι η ζημιά που κάνει.

Μιλώ για ενίσχυση ρευστότητας επαγγελματιών και επιχειρήσεων (είτε με προσωρινό και με εξαιρετικά ευνοϊκούς όσους δανεισμό, είτε με γενναίες ρυθμίσεις η ακόμη και πάγωμα οφειλών, είτε με ουσιαστικές φορολογικές απαλλαγές και ελαφρύνσεις), την οποία πραγματικά έχουν ανάγκη για να ξαναπάρουν μπροστά και να διατηρηθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας, ενώ όπου αυτό είναι εφικτό να δημιουργηθούν και νέες. Έχει καμία λογική για παράδειγμα να μιλάμε φέτος για προκαταβολή φόρου επαγγελματιών και επιχειρήσεων;; 

Και ερχόμαστε στον καταναλωτή, ο οποίος επίσης έχει σημαντικό μερίδιο ευθύνης για αυτά που έπονται!!! Πρέπει και ο μέσος Έλληνας καταναλωτής να αντιληφθεί πως πρέπει στις επιλογές του να αποκτήσουν άμεση προτεραιότητα οι Ελληνικές επιχειρήσεις και τα Ελληνικά προϊόντα, ακόμη κι αν σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και λίγο πιο ακριβά από τα αντίστοιχα εισαγόμενα, δεν είναι μόνο η τιμή το κριτήριο. Πρέπει να αντιληφθεί τη σημασία που έχει για τη δική του προοπτική, το να μείνουν όρθιες οι μικρές τοπικές επιχειρήσεις, να μένουν και να ανακυκλώνονται τα χρήματά μας στον τόπο μας, δημιουργώντας προοπτική και ελπίδα. Δόξα τω Θεώ τα Ελληνικά προϊόντα στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εξαιρετικής ποιότητας και υψηλότατων προδιαγραφών, καιρός να βάλλουμε λίγο στην άκρη την άκρατη και άκριτη ξενομανία μας.

Το «ταξίδι» συνεχίζεται σε «νερά» αγριεμένα και δύσκολα!!! Το αν θα τα καταφέρουμε θα εξαρτηθεί από το πόσο καλά θα συνεργαστούμε όλοι όσοι επιβαίνουμε στο «καράβι»… Στη συνεργασία είναι το πρόβλημα μας, το «τσαγανό» το έχουμε, το έχουμε αποδείξει επανειλημμένα στο διάβα της ιστορίας..            

 

*Ο Τρύφωνας Παχής είναι Σύμβουλος Επικοινωνίας και Marketing και στο παρελθόν έχει διατελέσει Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας και μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαΐας 

 

Διαβάστε επίσης