ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ: Διαδικτυακή συζήτηση σήμερα για την επόμενη μέρα της πανδημίας

ΣΤΙΣ 7 ΜΜ

Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ αναφέρει:

Η πρωτοφανής κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, διαταράσσει παγκόσμιες ισορροπίες, οικονομικές και γεωπολιτικές βεβαιότητες, ιδεολογικά θέσφατα και τρόπους ζωής. Το μέλλον των κοινωνιών μας καθίσταται άδηλο και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο κόσμος μας δεν θα είναι ο ίδιος την επόμενη μέρα της τυπικής λήξης των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας (αφού κανείς σήμερα δεν μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο ουσιαστικής αντιμετώπισης αυτής ή να αποκλείσει αναζωπύρωσή της τους επόμενους λίγους μήνες). Οι συνέπειες της κρίσης θα είναι αμφιλεγόμενες και αντιφατικές, καθώς, στο νέο πεδίο που δημιουργεί η κρίση, γεωπολιτικές, ιδεολογικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές δυνάμεις θα συγκρουστούν για να βελτιώσουν τη θέση τους και να επιβάλλουν τη λογική και την κυριαρχία τους.

Η νέα αυτή κρίση βρήκε την Ελλάδα, αμέσως μετά από τη δεκαετή μνημονιακή κρίση και καταστροφή, παραγωγικά ερημοποιημένη, οικονομικά παρασιτοποιημένη, δημογραφικά απισχνασμένη, γεωπολιτικά αποδυναμωμένη, εγκαταλελειμμένη από τις πάσης φύσεως «ηγεσίες» της, περιφρονημένη από την Ευρώπη, απειλούμενη ευθέως με πόλεμο από τη νεο-οθωμανική Τουρκία και αντιμέτωπη με τεράστιες μετακινήσεις μεταναστευτικών πληθυσμών που υποδαυλίζονται από αυτήν. Παρ’ όλα αυτά, ο ελληνικός λαός, στη μεγάλη πλειοψηφία του, δείχνει να μην το βάζει κάτω. Πρώτα στον Έβρο και στα νησιά του Ανατ. Αιγαίου, όπου επέβαλλε μια αποφασιστική στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και τώρα με την πειθαρχία και την ωριμότητα που αντιμετώπισε τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επέτυχε ένα περιορισμένο αριθμό απωλειών ανθρώπινων ζωών, αποφεύγοντας τις εκατόμβες θυμάτων άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Είναι φανερό ότι για την Ελλάδα οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού ενδέχεται να αποβούν μοιραίες, καθώς δύσκολα θα άντεχε μια νέα οικονομική και κοινωνική καταστροφή, όμοια ή και χειρότερη με αυτή της περιόδου 2010-2018. Ενδέχεται, όμως, η κρίση να λειτουργήσει και σαν ευκαιρία αναγέννησης του τόπου μας με όχημα την εθνική σύμπνοια, τη γεωπολιτική αποφασιστικότητα, την ενδογενή παραγωγική ανασυγκρότηση και την εγκαθίδρυση ενός ισχυρού και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους.

Για να διερευνηθούν όλα τα παραπάνω, το «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ» διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση με θέμα:

 

Πανδημία κορωνοϊού: Ο Κόσμος την επόμενη μέρα – Η Ελλάδα μπροστά σε κρίσιμες επιλογές


 

Θα μιλήσουν:

Γιώργος Καραμπελιάς (Εκδότης – Συγγραφέας, Κ.Π. Άρδην)

Γιώργος Κουτσαντώνης (Μεταφραστής – Συντάκτης περιοδικού ResPublica)

Κώστας Κουτσουρέλης (Συγγραφέας – Δ/ντής περιοδικού Νέον Πλανόδιον)

Ανδρέας Κυράνης (Αρχιτέκτονας)

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κωνσταντίνος Μάγνης (Δ/της Σύνταξης εφημερίδας Πελοπόννησος).

 

Η διαδικτυακή συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 2 Μαΐου, στις 7:00 μ.μ. και θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του «ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ» στο YouTube, στη διεύθυνση:

https://youtu.be/eBEP0MIGv8w

Οι θεατές θα μπορούν να παρεμβαίνουν με γραπτά μηνύματα.



 

Διαβάστε επίσης