Τσιόδρας - Κορονοϊός: Υπάρχει "φρένο" της πανδημίας και επιπέδωση της καμπύλης - Γιατί νοσούν σοβαρά ακόμη και νέοι άνθρωποι; - Στους 79 οι νεκροί - 1.755 κρούσματα - ΒΙΝΤΕΟ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΙΑΣ - ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ

Ότι υπάρχει επιβράδυνση της πανδημίας τις τελευταίες ημέρες κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, είπε ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την καθημερινή ενημέρωση.

Κορονοϊός: Η ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα - 20 νέα κρούσματα - 90 διασωληνωμένοι - 79 νεκροί - ΒΙΝΤΕΟ

Όπως είπε: "Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα "φρένο", υπάρχει μια βραδεία αύξηση των αριθμών και περιμένουμε να δούμε και μείωση, που σημαίνει ότι τα μέτρα αποδίδουν, ότι τα μέτρα ήταν σημαντικά, ότι τα μέτρα πάρθηκαν όταν έπρεπε και δεν θρηνήσαμε εκατόμβες. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι είναι δύσκολη η ανάκαμψη από κάποια τέτοια μέτρα και πρέπει να γίνεται με πολύ προσεκτικό και σταδιακό τρόπο.

Άρα δεν μιλάμε για peak της επιδημίας αλλά μιλάμε για επιπέδωση της καμπύλης, μιλάμε για ένα πρώτο κύμα που έχουμε πιθανότητες να το μετριάσουμε όπως πάμε, μιλάμε για την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος κάποια στιγμή στο μέλλον, ανάλογη με την κυκλοφορία του ιού, την ανοσία που θα έχει ο πληθυσμός, και ανάλογα με τις εξελίξεις που θα υπάρχουν στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, μιλάμε για συζήτηση και σχεδιασμό κάποιων μέτρων επανακαμψης, αλλά είναι σαφές... Είχα συζητήσεις με συναδέλφους με το Ευρωπαϊκό Κέντρο ότι δεν είναι ακόμη η ώρα. Ο σχεδιασμός γίνεται, σχεδιάζεται με πολλή προσοχή γιατί δεν υπάρχει εμπειρία σε καμία χώρα στον κόσμο... Θεωρώ ότι κάναμε το πρώτο βήμα και προχωράμε δυνατά" υπογράμμισε ο καθηγητής.

 

 

 Γιατί νοσούν σοβαρά ακόμη και νέοι άνθρωποι; - Αυτοί είναι οι λόγοι, εξηγεί ο Τσιόδρας

Απάντηση στο γιατί ακόμη και νέοι άνθρωποι νοσούν σοβαρά από τον κορονοϊό, επιχειρούν να δώσουν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο. Όπως υπενθύμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κανείς δεν έχει ανοσία στον ιό και στην πατρίδα μας, στο σύνολο των κρουσμάτων, το 45% αφορά ηλικίες 40-64 ετών, το 31% ηλικίες 18-39 ετών και μόλις 2,8% στα παιδιά (47 κρούσματα).

Ακόμη πιο δύσκολο είναι να εξηγηθούν οι -σπάνιοι- θάνατοι σε αυτές τις ηλικίες, όπως είπε, και γι’ αυτό εξάλλου οι επιστήμονες ψάχνουν την παθογένεια της νόσου.

Όπως υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, οι επιστήμονες ψάχνουν την πιθανότητα να υπάρχουν ειδικά γονίδια που καθορίζουν ποιος θα πάει καλά, όπως το γονίδιο του υποδοχέα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μας επιτεθεί, της “πόρτας” δηλαδή για να μπει στον οργανισμό μας. “Η πόρτα αυτή ουσιαστικά βρίσκεται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων του πνεύμονα και της καρδιάς. Παραλλαγές στο γονίδιο αυτό θα μπορούσαν να κάνουν την πόρτα αυτή λίγο πιο ανοικτή ή λίγο πιο κλειστή ώστε να διευκολύνεται ή να δυσκολεύεται ο ιός αντίστοιχα να μπει στα κύτταρα των πνευμόνων”, τόνισε. Επίσης, όπως είπε, υπάρχει μια ουσία που βοηθά τον πνεύμονά μας να συσπάται. Πρόκειται για τον “επιφανειοδραστικό παράγοντα” και μπορεί γρήγορα να εξαντλείται σε αυτούς τους ασθενείς που έχουν μολυνθεί με τον κορονοϊό και δεν πάνε τόσο καλά, ακόμη κι όταν είναι στον αναπνευστήρα, ανέφερε.

Επιπλέον, τόνισε ο κ. Τσιόδρας μία εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι “σε μερικούς, ευτυχώς λίγους νέους, υγιείς κατά τ’ άλλα ανθρώπους ένα πολύ αντιδραστικό ανοσοποιητικό σύστημα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία μαζική καταιγίδα φλεγμονής που κατακλύζει τον πνεύμονα και τα άλλα όργανα”.

Τέλος, ανέφερε, ότι ενδεχομένως νέοι άνθρωποι, επειδή φοβούνται λιγότερο, δεν παίρνουν τα μέτρα προφύλαξης κι έτσι εκτίθενται σε υψηλότερες ποσότητες του ιού στο περιβάλλον τους

 

 

Διαβάστε επίσης