Κορονοϊός: Τι θα γίνει με το μπάνιο στη θάλασσα

Τα μέτρα περιορισμού μπορεί να αρθούν τον Μάιο ωστόσο η πρόσβαση στις ακτές μελετάται να καθυστερήσει λίγο προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση και στην επιστημονική επιτροπή διαχείρισης της κρίσης του κορονοϊού για τον τρόπο που θα αντιδράσουν οι πολίτες όταν ανοίξει ακόμα περισσότερο ο καιρός, καθώς εκτιμάται ότι θα υπάρξουν κάποιοι (ευελπιστούν λίγοι) που θα κάνουν το... λάθος να ξεχυθούν στις παραλίες με το αιτιολογικό ότι η ασθένεια δεν κολλάει στη θάλασσα.

Επειδή όμως σίγουρα κολλάει με τον συνωστισμό που μπορεί να προκληθεί στις ακτές της Αττικής και άλλων πυκνοκατοικημένων περιοχών, μελετώνται από τώρα οι τρόποι αντιμετώπισης.

Κινούνταν αναίτια στη θάλασσα

Μόλις την Τετάρτη επιβλήθηκε το πρώτο πρόστιμο σε χειμερινή κολυμβήτρια που εθεάθη από το Λιμενικό να απολαμβάνει τη θάλασσα σε παραλία των Αγίων Αποστόλων Χανίων. Οι ένστολοι την εντόπισαν να κάνει μπάνιο περίπου 100 μέτρα από την ακτή, της ζήτησαν να βγει έξω και παρά το γεγονός ότι δήλωσε άγνοια για την σχετική απαγόρευση, της έκοψαν το πρόστιμο των 150 ευρώ με την αιτιολογία ότι κινούνταν αναίτια.

Μια άλλη κυρία, επίσης σε παραλία των Χανίων, και ειδικότερα στην περιοχή Κουμ Καπί, την περασμένη Κυριακή εντοπίστηκε να κάνει μπάνιο φορώντας στο πρόσωπο για προστασία μάσκα. Όχι όμως την κλασική μάσκα καταδύσεων αλλά την απλή χειρουργική που φορά ο κόσμος στους δρόμους, εκτιμώντας ότι με αυτό τον τρόπο είχε το δικαίωμα να απολαμβάνει το θαλασσινό νερό χωρίς να κινδυνεύουν οι γύρω της - άσχετα εάν δεν υπήρχαν.

Κλειστές οι παραλίες μέχρι τον Μάιο

Οι αρχές εκτιμούν ότι όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία αντίστοιχα περιστατικά πολιτών που αναζητούν δροσιά στις παραλίες θα πολλαπλασιάζονται και το ζήτημα είναι τι θα γίνει όταν με το καλό αρθούν τα μέτρα. Όλα δείχνουν ότι και ολόκληρο τον Απρίλιο θα βρισκόμαστε στο σπίτι με απαγόρευση των αναίτιων μετακινήσεων και λογικά τις πρώτες εβδομάδες του Μαΐου. Το πόσες θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων.

Μετά, όταν θα έχει περάσει η λαίλαπα και παύσουν να ισχύουν οι σχετικές απαγορεύσεις το πιθανότερο είναι ο κόσμος να αρχίζει να γεμίζει τις ακτές, έστω και εάν λαμβάνει τις απαιτούμενες αποστάσεις των δύο μέτρων. Αυτό όμως ενέχει τον κίνδυνο πλημμελούς αντιμετώπισης του προβλήματος εκ μέρους κάποιων συμπολιτών μας που επειδή μπορεί να μην βρίσκουν θέση στην παραλία, θα κάτσουν αναγκαστικά κοντύτερα σε μια άλλη παρέα.

Συγκεκριμένος αριθμός ατόμων στις οργανωμένες ακτές;

Τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής διεξάγονται συζητήσεις για το τι μέλλει γεννέσθαι. Η αλήθεια είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικές αποφάσεις δεν έχουν παρθεί. Με όσους ήρθαμε σε επικοινωνία δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση, άλλα ένα σενάριο που μελετάται είναι να μην ανοίξουν κατευθείαν οι οργανωμένες παραλίες αλλά κι όταν ανοίξουν αυτό να γίνει με την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού ατόμων, να κοπούν για παράδειγμα λιγότερα εισιτήρια ώστε να είναι αραιά ο ένας από τον άλλο, κάτι μου μόνο εύκολο δεν ακούγεται γιατί κάποιος θα πρέπει να επιτηρεί αυτό το «αραιά».

Από Ιούνιο και βλέπουμε

Συν τοις άλλοις τι θα γίνει με τις χιλιάδες άλλες εκπληκτικές παραλίες που διαθέτει η Ελλάδα τις οποίες προτιμά η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων και ξένων τουριστών αλλά είναι ανοργάνωτες;

Προφανώς και δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός σε κάθε παραλία, οπότε θα πρέπει να βρεθεί άλλη λύση, χωρίς να αποκλείεται αυτή που θέλει όλο τον Μάιο να απαγορεύεται η κολύμβηση στη θάλασσα και όταν μειωθεί ο κίνδυνος μεταδοτικότητας τότε θα οδηγηθούμε σε άρση του μέτρου. Από Ιούνιο δηλαδή και βλέπουμε.

Οι πισίνες μπορεί να μείνουν κλειστές πιο πολύ

Το ίδιο φυσικά θα ισχύσει και για τις πισίνες που μπορεί όμως να μείνουν κλειστές λόγω του Covid-19 για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τις παραλίες, αφού εκ των πραγμάτων η τήρηση αποστάσεων μεταξύ των κολυμβητών είναι σχεδόν αδύνατη, εκτός εάν υπάρχει ένα άτομο σε κάθε διάδρομο, αλλά έτσι μιλάμε για ελάχιστους συμμετέχοντες.

Ενώ η αρχική εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας έκανε λόγο για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού στις εγκαταστάσεις των κολυμβητικών δεξαμενών και κοινοποιήθηκε σε όλες τις Υπηρεσίες Περιβαλλοντικής Υγιεινής των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, ακολούθως κρίθηκε σκόπιμο να σφραγιστούν για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου. Το πότε θα ανοίξουν και πάλι παραμένει άγνωστο.

Διαβάστε επίσης