Σχέδιο για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων κορονοϊού προβλέπεται και για τις ελληνικές φυλακές. Στο πρωτόκολλο των ενεργειών προβλέπεται ακόμη και καραντίνα για όσους φυλακισμένους εμφανίσουν συμπτώματα, ενώ δίνονται αυστηρές οδηγίες στο προσωπικό για απαρέγκλιτη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής, που περιλαμβάνουν μέχρι και απολύμανση στις χειροπέδες.
Σε συνεργασία με λοιμωξιολόγους και άλλους επιστήμονες, η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που είναι υπεύθυνη για τις φυλακές, συνέταξε το σχέδιο για την πρόληψη και τη διαχείριση ενδεχόμενων κρουσμάτων κορονοϊού.
Η εμφάνιση και μόνο ενός κρούσματος θα μπορούσε να προκαλέσει τη μαζική μετάδοσή του στις φυλακές, καθώς χιλιάδες άνθρωποι κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, βρίσκονται καθημερινά στους ίδιους χώρους. Αν προκύψει ύποπτο κρούσμα σε έναν κρατούμενο, θα χορηγηθεί απλή χειρουργική μάσκα, ενώ μάσκα, γάντια και ποδιά θα πρέπει να φορά το προσωπικό που θα έρθει σε επαφή μαζί του σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου. Αμέσως ο κρατούμενος θα μεταφερθεί στο ιατρείο των φυλακών για εξετάσεις και λήψη δείγματος, ενώ θα ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στον χώρο απομόνωσης. Ο διευθυντής του σωφρονιστικού καταστήματος φροντίζει να υπάρχει ειδικός χώρος απομόνωσης με επαρκή αερισμό που θα καθαρίζεται και θα απολυμαίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, καθώς και εξοπλισμός ατομικής προστασίας.
Το προσωπικό της φυλακής οφείλει να καταγράψει όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με το ύποπτο κρούσμα. Το κελί στο οποίο κρατείται το ύποπτο κρούσμα μπαίνει αμέσως σε καραντίνα, μαζί με όσους κρατούνται σε αυτό, μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι το δείγμα είναι θετικό, θα ενημερωθεί η υπηρεσία Μεταγωγών Δικαστηρίων Αττικής για τη μεταγωγή του ασθενούς σε συγκεκριμένα κέντρα νοσηλείας. Όταν ολοκληρωθεί η μεταγωγή, το όχημα θα απολυμανθεί όπως και οι χειροπέδες που φορούσε ο κρατούμενος.
Πηγή: Realnews