Ανθεκτική υπέρταση: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

 

Ως ανθεκτική υπέρταση ορίζεται η μορφή υπέρτασης που παρά τη χρήση αντιυπερτασικών φαρμάκων δεν επιτυγχάνεται το επιθυμητό θεραπευτικό αποτέλεσμα, δηλαδή η ελάττωση της αρτηριακής πίεσης σε τιμές κάτω των 140 mmHg για τη συστολική και κάτω των 90 mmHg για τη διαστολική.

Τα αίτια της ανθεκτικής υπέρτασης είναι πολλά με συνηθέστερα την ψευδοϋπέρταση λόγω αρτηριοσκλήρυνσης, την μη συμμόρφωση στη θεραπεία, την υπερβολική πρόσληψη αλατιού και τη μειωμένη κατανάλωση φυτικών ινών, την αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ, την παχυσαρκία, τη χρόνια νεφρική νόσο και τον σακχαρώδη διαβήτη.

Σε μικρό ποσοστό ασθενών με ανθεκτική υπέρταση υποκρύπτεται κάποια άλλη νόσος, όπως άπνοια ύπνου, στένωση νεφρικής αρτηρίας, υπέρταση κύησης κ.α.

Η ανθεκτική υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε:

Καρδιακό επεισόδιο: Η αυξημένη πίεση οδηγεί σε σκλήρυνση των αρτηριών που σχετίζεται με το έμφραγμα του μυοκαρδίου και τη στεφανιαία νόσο.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Η αρτηριακή υπέρταση ευθύνεται για το 50% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων παγκοσμίως. Μόνο το 40% των υπερτασικών ασθενών έχει ρυθμισμένη την πίεσή του σε επίπεδα <140/90 mmHg.

Ανεύρυσμα: Αποτελεί επείγουσα κατάσταση, στην οποία η αρτηρία αυξάνει σε κάποιο σημείο σε μέγεθος και τα τοιχώματά της λεπταίνουν με κίνδυνο να σπάσει. Μπορεί να εκδηλωθεί σε μικρές αρτηρίες (όπως στον εγκέφαλο) ή μεγαλύτερες (κοιλιακή ή θωρακική αορτή).

Καρδιακή ανεπάρκεια: Η σκλήρυνση των αρτηριών και τα σταθερά υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης οδηγούν προοδευτικά σε προβληματική λειτουργία της καρδιάς.

Προβλήματα στα νεφρά: Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει προοδευτικά σε βλάβες των αρτηριών των νεφρών και επιδείνωση της λειτουργίας τους.

Προβλήματα όρασης: Η αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει προοδευτικά σε βλάβες των αγγείων των ματιών που μπορεί να επιφέρουν διαταραχές της όρασης.

Μεταβολικό σύνδρομο: Είναι μια κλινική οντότητα που χαρακτηρίζεται από παχυσαρκία, υψηλές τιμές χοληστερίνης ή τριγλυκεριδίων, υπέρταση και διαταραχές στον μεταβολισμό του σακχάρου.

Νοητικά προβλήματα: Η αρτηριακή υπέρταση μπορεί να οδηγήσει σε ελαττωμένες νοητικές λειτουργίες.

 

Διαβάστε επίσης