Τα «αθόρυβα» συμπτώματα της υπέρτασης

Πότε θα πρέπει να μπείτε σε υποψίες;

Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, η υπέρταση δεν εντοπίζεται μετά από την αναφορά συμπτωμάτων εκ μέρους των ασθενών, αλλά στο πλαίσιο του ετήσιου τσεκάπ. Αυτό συμβαίνει γιατί, αν και μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα ή το ανεύρυσμα, συχνά λειτουργεί «αθόρυβα», με ανύπαρκτα ή πολύ ελαφρά συμπτώματα. Ωστόσο, σε περίπτωση που βιώνετε τα παρακάτω σε τακτική βάση, καλό είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας και να υποβληθείτε σε εξετάσεις πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία.

Ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματα;

Μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή, και συνήθως δείχνουν κάποια απότομη αλλαγή στην πίεση του αίματος. Τις περισσότερες φορές δεν διαρκούν πολύ, και περιλαμβάνουν:

Επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους. Οι πονοκέφαλοι που προκύπτουν από την υπέρταση μπορεί να είναι ήπιοι, μέτριοι ή ισχυροί, ενώ οι ασθενείς συχνά αισθάνονται το κεφάλι τους να πάλλεται.

Ζαλάδες. Αν οι ζαλάδες αποτελούν συχνό φαινόμενο, καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, ακόμη και αν δεν βιώνετε κανένα από τα υπόλοιπα συμπτώματα.

Δύσπνοια. Αιτία για αυτό το σύμπτωμα είναι ο τρόπος με τον οποίο επιδρά η αυξημένη πίεση στη λειτουργία της καρδιάς και των πνευμόνων. Γίνεται πιο έντονο σε περιπτώσεις κόπωσης.

Ρινορραγία. Αν και δεν πρόκειται για το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα υπέρτασης, σε περίπτωση που η μύτη σας ματώνει συχνά δεν αποκλείεται αυτό να οφείλεται σε υψηλή πίεση.

Σπάνια συμπτώματα

Όταν η πίεση ανεβαίνει πολύ και απότομα, είναι πιθανότερο να βιώσουμε σωματικά συμπτώματα – αν και δεν είναι βέβαιο ούτε σε αυτή την περίπτωση. Κάποιες από τις ανησυχητικές ενδείξεις που μπορεί να παρατηρήσουμε είναι οι παρακάτω:

Θολή όραση ή άλλες διαταραχές της όρασης. Όταν αυτά τα συμπτώματα συνδέονται με την υπέρταση, αποτελούν ενδείξεις κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο ή έμφραγμα.
Πονοκέφαλοι. Σε αντίθεση με εκείνους που προκύπτουν από τις μικρές διακυμάνσεις της πίεσης, στις περιπτώσεις ραγδαίας αύξησής της οι πονοκέφαλοι συνοδεύονται από έντονο αίσθημα του παλμού και μπορούν να γίνουν εξαιρετικά έντονοι.
Ζαλάδα. Και σε αυτή την περίπτωση το σύμπτωμα γίνεται πιο έντονο, φτάνοντας σε επίπεδα ιλίγγου.
Ναυτία, εμετός, απώλεια όρεξης. Εμφανίζονται απότομα και είναι συνέπειες της έντονης ζαλάδας.

Σε κάθε περίπτωση, η καλύτερη προστασία από την υπέρταση, αλλά και από άλλα συνηθισμένα προβλήματα υγείας, είναι η ευλαβική τήρηση μιας ρουτίνας εξετάσεων και η συχνή επαφή με τον γιατρό μας.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης