Σήμερα στον Αρειο Πάγο ο Αμβρόσιος, μετά την καταδίκη για το "φτύστε τους"


Ακριβώς έναν χρόνο μετά την καταδίκη του, από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, για δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, ο πρώην Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, προσέρχεται σήμερα στον Αρειο Πάγο, όπου θα εξεταστεί η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει, κατά την απόφασης του δικαστηρίου.
Πρόκειται για τη γνωστή υπόθεση που ξεσήκωσε τη ΛΟΑΤ (Λεσβία, Ομοφυλόφιλος, Αμφιφυλόφιλος και Τρανς) κοινότητα της Ελλάδας, για το εμπρηστικό κείμενο που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του, τον Δεκέμβριο του 2015, με τίτλο «Αποβράσματα της κοινωνίας σήκωσαν κεφάλι!».
Εναντίον του πρώην Μητροπολίτη, κατέθεσαν μήνυση οκτώ ομοφυλόφιλοι και πρωτόδικα, είχε αθωωθεί, αλλά, δύο εισαγγελείς άσκησαν έφεση στην απόφαση αθώωσής του, κατόπιν αίτησης των μηνυτών και τον παρέπεμψαν σε νέα δίκη.
Ετσι, στις 28 Ιανουαρίου 2019, παρά την πρόταση αθώωσης από την εισαγγελέα της έδρας, ο Αμβρόσιος κρίθηκε ένοχος για δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης επτά μηνών με τριετή αναστολή, καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό, του πρότερου έντιμου βίου.

Στην απολογία του, τότε, είχε δηλώσει αθώος λέγοντας: «Οι ομοφυλόφιλοι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, όχι όμως να προκαλούν. Ολα αυτά, δεν τα έγραψα με δόλο, αλλά για να προφυλάξω την κοινωνία», πρόσθεσε ενώπιον του δικαστηρίου.
«Στόχος μου ήταν να κατονομάσω το αμαρτωλό πάθος, όχι τα πρόσωπα που μηνύουν. Οι μηνυτές όμως εξυπηρετούν κάποια σκοπιμότητα και γι' αυτό τα κάνουν όλα αυτά. Είναι εκτός τόπου και χρόνου».
Κατά τη διάρκεια της απολογίας του, ο ιεράρχης αμφισβήτησε ακόμα και τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. «Το δικαστήριο δεν έχει την αρμοδιότητα να με κρίνει ως επίσκοπο και δεν καταλαβαίνω, γιατί σήμερα κατηγορούμαι…», είχε πει και τόνισε, «η σημερινή ημέρα είναι η πιο ιστορική της ζωής μου, γιατί διώκομαι για την αγάπη του Χριστού».

Στο μεταξύ, δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι, από τη σημερινή δίκη, έχει καταθέσει δήλωση εξαίρεσης ο αντεισαγγελέας ΑΠ Γιάννης Αγγελής, καθώς ο πρώην Μητροπολίτης, είχε τελέσει τον γάμο του με τη σύζυγό του. Τη θέση του κ. Αγγελή στην έδρα, θα καλύψει ο συνάδελφος του, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, ο οποίος παρεμπιπτόντως ήταν και ο διάδοχός του στη θέση του επόπτη της Εισαγγελίας κατά της διαφθοράς, όταν ο κ. Αγγελής παραιτήθηκε για την υπόθεση Novartis.

ΠΗΓΗ: ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Διαβάστε επίσης