Επαφές μεριδιούχων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας για λύση του "γόρδιου" δεσμού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ανακοινώνεται ότι αντιπροσωπεία από τους Συλλόγους Μεριδιούχων των Συνεταιριστικών Τραπεζών της Αχαϊκής, Λαμίας, Ευβοίας, Δωδεκανήσου, Πελοποννήσου κλπ. , με επικεφαλής τον Καθηγητή Αθανάσιο Μπέλλα και τον κ. Βασίλειο Γάλλο, καθώς και τους Νομικούς Παραστάτες τους, επισκέφτηκαν προχθές (22.01.2020) τον Β’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου και του παρέδωσαν, όπως είχε εξαγγελθεί προ ημερών, Τροπολογία Νόμου για την άρση της ευθύνης του πολλαπλασίου (3πλασίου στην περίπτωση της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας), ώστε να αποκατασταθεί η τεράστια αδικία εις βάρος των Μεριδιούχων, οι οποίοι έχασαν, στο σύνολο των Συνεταιριστικών Τραπεζών της Ελλάδας που έκλεισαν το 2012, δεκάδες εκατομμύρια και απειλούνται, λόγω του πολλαπλασίου, να πληρώσουν ακόμη περισσότερα.

Είναι γνωστό, ότι εδώ και χρόνια οι τοπικές κοινωνίες είναι ανάστατες λόγω της οικονομικής βλάβης που υπέστησαν οι δεκάδες χιλιάδες Μεριδιούχοι στους αντίστοιχους Νομούς, δεδομένου μάλιστα  ότι η τιμωρία των υπευθύνων καθυστερεί και μέχρι σήμερα, 8 χρόνια μετά το κλείσιμο των Τραπεζών,δεν έχει αποδοθεί δικαιοσύνη σε αυτή την υπόθεση. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότιοι ανυπολόγιστες οικονομικές ζημίες  που προκλήθηκαν από το λουκέτο των τραπεζών να έχει επιρριφθεί αποκλειστικά στις πλάτες των μεριδιούχων και να στενάζουν οι τοπικές κοινωνίες.

Ήδη, σε όλες τις πόλεις που εδρεύουν οι Τράπεζες αυτές διεξάγονται ανακρίσεις, αναμένεται η έκδοση βουλευμάτων για την ποινική δίωξη των υπευθύνων (πχ. Αχαϊκή) ή έχουν επιβληθεί βαρύτατες ποινές φυλάκισης στους πρωταίτιους (Λέσβος).

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Χαράλαμπος Αθανασίου εξέφρασε τη στήριξη του για την ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων της συγκεκριμένης Τροπολογίας και έδωσε συμβουλές για την περαιτέρω διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει η ρύθμιση αυτή.

Ήδη, τα Προεδρεία των παραπάνω Συλλόγων προγραμματίζουν την πραγματοποίηση, σε άμεσο χρόνο, σχετικής επίσκεψης και κατάθεσης σχετικού υπομνήματος στον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, καθώς και στους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους όλων των κομμάτων στη Βουλή.

Σε ότι αφορά την Αχαϊκή Συνεταιριστική Τράπεζα, η αποσταλείσα επιστολή στους 9 Βουλευτές του Νομού απέσπασε σημαντική στήριξη από αρκετούς από αυτούς και αναμένεται η ανάληψη πρωτοβουλιών και από τους λοιπούς προκειμένου να εξασφαλιστεί η στήριξη ολόκληρου του κομματικού μηχανισμού στον οποίο ο καθένας ανήκει.

Οι 50.000 Μεριδιούχοι των παραπάνω Συνεταιριστικών Τραπεζών και οι οικογένειες τους περιμένουν με αγωνία την υλοποίηση αυτής της ρύθμισης για να απαλλαγούν, σε περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης, από το βάρος και την απειλή μιας νέας μεγάλης και άδικης οικονομικής επιβάρυνσης τους, που σε πολλές περιπτώσεις θα ισοδυναμεί με ατομική και οικογενειακή πτώχευση.  

Η αποκατάσταση αυτής της αδικίας είναι αδήριτη κοινωνική ανάγκη, τη στιγμή μάλιστα που διαπρεπή μέλη των κοινωνιών των παραπάνω Συνεταιριστικών Τραπεζών οδηγούνται στη δικαιοσύνη για κακοδιαχείριση και κατασπατάληση δεκάδων εκατοντάδων ευρώ σε βαθμό κακουργήματος.

Οι Μεριδιούχοι εμπιστεύονται την Ελληνική Πολιτεία και τα κόμματα της Βουλής ότι θα πράξουν τα αναμενόμενα για την οριστική επίλυση αυτού του προβλήματος.

Διαβάστε επίσης