Νέα Ζηλανδία: Συγκεντρώθηκαν πάνω από 56.000 όπλα

 

Περισσότερα από 56.000 όπλα έχει συγκεντρώσει η Αστυνομία στη Νέα Ζηλανδία, καθώς ολοκληρώνεται σήμερα το πρόγραμμα παράδοσης παράνομων όπλων που ξεκίνησε μετά την επίθεση εναντίον δύο τεμενών στο Κράιστσερτς τον Μάρτιο.

Στο μακελειό της 15ης Μαρτίου σκοτώθηκαν 51 μουσουλμάνοι και η διπλή επίθεση είχε προκαλέσει σοκ στη χώρα. Αμέσως η κυβέρνηση αποφάσισε την απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων, όπως αυτό που χρησιμοποίησε ο δράστης του μακελειού.

Στοιχείο κλειδί της απαγόρευσης ήταν και η εφαρμογή αυτού του προγράμματος παράδοσης των όπλων, στο πλαίσιο της οποίας οι ιδιοκτήτες τους χαίρουν αμνηστίας, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Νέας Ζηλανδίας, 56.350 όπλα έχουν παραδοθεί μέχρι στιγμής καθώς και 188.000 απαγορευμένα μέρη όπλων, με τις αρχές να αναμένουν πολλούς ιδιοκτήτες να σπεύδουν την τελευταία στιγμή, καθώς το πρόγραμμα λήγει στις 20:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας).

«Δεν θα υπάρξει παράταση: όποιος έχει πλέον στην κατοχή του παράνομο όπλο κινδυνεύει να χάσει την άδεια οπλοφορίας του και να καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια», όπως υπογράμμισε η αστυνομία.

«Δεν είναι ένας αριθμός για τον οποίο μπορούμε να είμαστε περήφανοι» απάντησε το Συμβούλιο των Κατόχων Όπλων (CPLFP), καθώς εκτιμά ότι πριν από την αμνηστία ο αριθμός των ημιαυτόματων όπλων που υπήρχαν στη Νέα Ζηλανδία έφτανε τις 170.000. Αυτό σημαίνει ότι μόνο το ένα τρίτο των όπλων αυτών έχει παραδοθεί.

Η κυβέρνηση εξάλλου σχεδιάζει επιπλέον μεταρρυθμίσεις, κυρίως τη σύσταση ενός αρχείου στο οποίο θα περιλαμβάνονται όλα τα όπλα, κάτι που θα επιτρέψει στις αρχές να γνωρίζουν ποιος τα έχει στην κατοχή του και να διασφαλίσει ότι δεν βρίσκονται στα χέρια ατόμων που έχουν καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα, προωθούν τον εξτρεμισμό ή έχουν ψυχολογικά προβλήματα.

Διαβάστε επίσης