Μπορείς πράγματι να πάθεις ζημιά αν καταπιείς τσίχλα;

Μύθος ή αλήθεια ότι κολλάει στα έντερα;

Οι περισσότεροι το έχουν ακούσει από παιδιά ακόμα, πως αν καταπιείς την τσίχλα, αυτή θα παραμείνει στο πεπτικό σου σύστημα για πολύ καιρό.

«Εφτά χρόνια», έλεγαν κάποτε χαρακτηριστικά, καθώς δεν λιώνει με τίποτα. Άλλοι πάλι το πήγαν παρακάτω, λέγοντας πως φράσσει τα έντερα και παθαίνεις βλάβη ανεπανόρθωτη.

Κι ενώ όλα αυτά είναι προφανώς μύθοι, παραφουσκωμένες καταστάσεις για να προσέχουν τα παιδιά, είναι αλήθεια πως το πεπτικό μας σύστημα δεν μπορεί να τη διαχειριστεί.

Ο γαστρεντερολόγος Michael F. Picco της Mayo Clinic, του γνωστού αμερικανικού ακαδημαϊκού θεσμού υγείας στη Μινεσότα, είναι εδώ για να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

«Παρά το γεγονός ότι η τσίχλα είναι σχεδιασμένη για μάσημα και όχι για κατάποση, γενικά δεν είναι επιβλαβής αν την καταπιείτε», τονίζει χαρακτηριστικά. Δεν θα παραμείνει στον οργανισμό για χρόνια και χρόνια, είναι ωστόσο αληθές πως «το σώμα δεν μπορεί να τη χωνέψει».

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πως η τσίχλα παραμένει στο στομάχι. «Μετακινείται σχετικά άθικτη μέσα στο πεπτικό σας σύστημα και αποβάλλεται στα κόπρανά σας», καταλήγει ο γιατρός.

Σπανίως όμως, αν καταπιεί πολλές τσίχλες ταυτοχρόνως και πάσχει από δυσκοιλιότητα, μπορεί πράγματι να φράξουν τα έντερα του παιδιού. Γι’ αυτό και πρέπει οι γονείς να αποθαρρύνουν τα παιδιά να καταπίνουν τις τσίχλες, μας λέει ο γιατρός, που θεωρεί πως κάπως έτσι γεννήθηκε ο μύθος για τις βλάβες της τσίχλας…

Διαβάστε επίσης