Πώς επηρεάζει την υγεία μας η χειμερινή και η θερινή ώρα

Τι λένε οι έρευνες για τις ετήσιες εναλλαγές της ώρας

Στις 27 Οκτωβρίου αλλάξαμε και πάλι τα ρολόγια μας, πηγαίνοντάς τα μία ώρα πίσω ώστε να κερδίσουμε μία πολύτιμη ώρα ηλιακού φωτός το πρωί.

Μόνο που τα επιχειρήματα υπέρ και κατά της εναλλαγής της ώρας επιμένουν και υπάρχουν ήδη από την καθιέρωσή της στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι υπέρμαχοι ισχυρίζονται ότι η θερινή ώρα εξοικονομεί ενέργεια, μόνο που τα οφέλη είναι οριακά και έχουν να κάνουν πολύ με την εκάστοτε γεωγραφική περιοχή. Όχι ότι δεν υπάρχουν οφέλη από το περισσότερο φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι απλώς ότι οι έρευνες τείνουν να τονίζουν πλέον τις αρνητικές επιδράσεις της θερινής ώρας.

Η θερινή ώρα συνδέεται με την καρδιαγγειακή υγεία και τα εμφράγματα

Οι εναλλαγές χειμερινής και θερινής ώρας διακόπτουν τον ομαλό «χρονοβιολογικό ρυθμό» και επηρεάζουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου, όπως μας λέει μελέτη του 2008. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τα εμφράγματα στις δύο εβδομάδες πριν και μετά την υιοθέτηση της θερινής ώρας σε ένα διάστημα αρκετών ετών και βρήκαν μια αύξηση στα εμφράγματα.

Τα καταθλιπτικά επεισόδια αυξάνονται κατά τη φθινοπωρινή μετάβαση

Σε ανάλυση περισσότερων από 185.000 νοσοκομειακών περιστατικών, οι επιστήμονες βρήκαν πως η μετάβαση από τη θερινή στη χειμερινή ώρα συνδέεται με μια αύξηση στον ρυθμό των καταθλιπτικών επεισοδίων, η οποία προκαλείται από «την ξαφνική έλευση του ηλιοβασιλέματος» που σηματοδοτεί «τον ερχομό μιας μεγάλης περιόδου πιο μικρών ημερών».

Συμβαίνουν περισσότερα τροχαία ατυχήματα

Μελέτη του 2016 βρήκε πως η υπνηλία που συνδέεται με τη θερινή ώρα συνέβαλε κατά τουλάχιστον 30 θανάτους στις περισσότερες από τις 40.000 χαμένες ζωές στους αμερικανικούς δρόμους μεταξύ 2002-2011.

Επηρεάζει όμως πραγματικά την υγεία μας;

Σε μια μετα-ανάλυση 3 εκατ. Αμερικανών και άλλων 160 εκατ. περιστατικών από γερμανικά νοσοκομεία στο διάβα μιας δεκαετίας, ακαδημαϊκοί του Cornell κατέληξαν πως «δεν βρήκαμε πολλές ενδείξεις ότι η υγεία του πληθυσμού επηρεάζεται σημαντικά όταν τα ρολόγια πηγαίνουν μία ώρα μπροστά την άνοιξη».

Τι γίνεται όμως με τη χειμερινή ώρα; «Αυτό άλλαξε όμως κατά τους φθινοπωρινούς μήνες, όταν η αύξηση του ύπνου κατά μία ώρα είδε τη δημόσια υγεία ελαφρώς καλύτερη για 4 μέρες».

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ