Δεκάδες τα «πειραγμένα» φορτηγά κατά το τελευταίο τρίμηνο

Θεσσαλονίκη

Σε συστηματικούς και στοχευμένους τροχονομικούς ελέγχους για τον εντοπισμό φορτηγών που φέρουν μηχανισμούς αλλοίωσης-παραποίησης δεδομένων του ταχογράφου προχώρησε κατά το τελευταίο τρίμηνο η τροχαία στη Θεσσαλονίκη.

Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αστυνομικοί του Τμήματος Τροχαίας Λητής διαπίστωσαν ότι συνολικά 47 φορτηγά (39 με ξένες πινακίδες κυκλοφορίας κι οκτώ με ελληνικές) είχαν «πειραγμένα» στοιχεία ταχογράφου. Στους οδηγούς και στις ιδιοκτήτριες εταιρείες των οχημάτων επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες διοικητικές ποινές.

Ειδικότερα, σε ελέγχους που έγιναν, εντοπίστηκε ηλεκτρονική συνδεσμολογία, η οποία παρείχε τη δυνατότητα στον οδηγό να επεμβαίνει στην ορθή καταγραφή των δεδομένων από τον ταχογράφο του οχήματος αναφορικά με τη δραστηριότητά του (όπως οι ώρες οδήγησης κι ανάπαυσης, η ταχύτητα του οχήματος και τα διανυθέντα χιλιόμετρα). Παράλληλα, έπειτα από μελέτη των φύλλων καταγραφής του ταχογράφου, διαπιστώθηκε η μη αποτύπωση σε αυτά των πραγματικών ωρών εργασίας του οδηγού.

Η συγκεκριμένη συνδεσμολογία, όταν ετίθετο σε λειτουργία, είχε ως συνέπεια την απενεργοποίηση τόσο του περιοριστή ταχύτητας (κόφτη) του οχήματος, όσο και του συστήματος υποβοήθησης των φρένων του (abs, retarder), καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο την κυκλοφορία του οχήματος επικίνδυνη.

Τα οχήματα μεταφέρθηκαν σε εξουσιοδοτημένο συνεργείο, όπου επιβλήθηκε η ακινητοποίησή τους μέχρι την αποκατάσταση της ορθής λειτουργίας του ταχογράφου.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν συσκευές παραποίησης των δεδομένων των ταχογράφων, στο πλαίσιο της διενεργούμενης προανάκρισης για τα αδικήματα της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης και διατάραξης ασφάλειας των συγκοινωνιών.