Η κλιματική αλλαγή και ...τα άκρα!

του τρυφωνα παχη*

Διαβάζω εδώ την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει αναφορικά με εκείνο το κοριτσάκι (Γκρέτα νομίζω πως είναι το όνομα της) και το "οικολογικό της ξέσπασμα", αλλά και συνολικότερα τα οικολογικά ζητήματα που είναι στην επικαιρότητα, την κλιματική αλλαγή τις συνέπειες της οποίας βιώνουμε κλπ και πραγματικά μου κάνει εντύπωση πως και σε αυτό το (ομολογουμένως σοβαρό) ζήτημα, πιάνουμε τα "άκρα"..

Φυσικά η ανθρωπότητα έχει κάνει εντυπωσιακά βήματα σε σχέση με το παρελθόν σε ότι έχει να κάνει με την ποιότητα και το προσδόκιμο ζωής, λόγω φυσικά της ανάπτυξης της τεχνολογίας, των θεαματικών επιτευγμάτων της επιστήμης κλπ κλπ. Είσαι σαφές πως οι άνθρωποι σήμερα ζουν πολύ καλύτερα απ' ότι πριν 100 χρόνια.

Είναι επίσης σαφές όμως πως δεν ζουν όλοι οι άνθρωποι καλύτερα, όταν τα στοιχεία καταγράφουν πχ πως εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον πλανήτη γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης με διάφορους τρόπους.. Όταν επίσης καταγράφεται πως εκατοντάδες εκατομμύρια συνάνθρωποί μας ζουν υπό άθλιες συνθήκες ή πεθαίνουν από την πείνα. Σαφώς πολύ λιγότεροι απ' ότι πριν από 100 χρόνια, ωστόσο τα νούμερα εξακολουθούν να είναι τρομακτικά μεγάλα και σε κάθε περίπτωση δυσανάλογα των επιτευγμάτων του ανθρώπου.

Είναι σαφές επίσης πως η πρόοδος που έχει συντελεστεί δεν είναι "ανώδυνη" για τον πλανήτη που όλοι κατοικούμε, σε πολλά επίπεδα...
Σε καμία περίπτωση δεν θα υποστήριζα την "επιστροφή στα παλιά καλά χρόνια", τα οποία αν τα δούμε με ψυχραιμία και χωρίς την έμφυτη τάση μας να ωραιοποιούμε καταστάσεις μακρινές, θα συμφωνήσουμε πως τελικά δεν και τόσο καλά, από πάρα πολλές απόψεις (υγεία και υγιεινή, παιδεία, διατροφή, καθημερινότητα και πολλά ακόμη)!!!

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να εθελοτυφλούμε κιόλας στα προβλήματα που δημιουργεί αυτή πρόοδος και στις ανισότητες στην πρόσβαση σε αυτή την πρόοδο, που ειδικά τα τελευταία χρόνια μάλλον γίνονται πιο έντονες..
Κάπου στη μέση είναι πάντα η αλήθεια, "παν μέτρον άριστον" έλεγαν εκείνοι οι ...περίεργοι τύποι που έζησαν σε αυτόν τον τόπο μερικές χιλιάδες χρόνια πριν από εμάς..

Ούτε οι "υστερικοί της οικολογίας", αλλά ούτε και οι "εραστές της άκριτης και ανευ όρων ανάπτυξης" τοποθετούνται σωστά απέναντι στο ζήτημα και τις σοβαρές του προεκτάσεις.. Ναι δεν θα γυρίσουμε στην εποχή των σπηλαίων, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να στραφούμε σε διαφορετικές και λιγότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον πηγές ενέργειας, αν θέλουμε αυτός ο πλανήτης να συνεχίσει να είναι κατοικίσιμος, για παράδειγμα.. Και πολλά ακόμη φυσικά..

Γιατί καλό το "lobbying" (το γνωρίζω καλά και σαν επαγγελματίας της επικοινωνίας), αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα!!!

 

*Ο Τρύφωνας Παχής είναι Οικονομολόγος & Σύμβουλος Επικοινωνίας

Έχει διατελέσσει Νομαρχιακός Σύμβουλος Αχαίας και Δημοτικός Σύμβουλος Πάτρας, ενώ ήταν επί σειρά ετών εκλεγμένο μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Αχαίας

Διαβάστε επίσης