Τα νύχια είναι που ξεχωρίζουν τα πρωτεύοντα (μεταξύ αυτών και τους ανθρώπους) από τα θηλαστικά, τόσο σημαντικά είναι για την εξέλιξη των ειδών.
Κι άλλο τόσο για τον οργανισμό και τη συνολική μας υγεία. «Τα νύχια καταλαμβάνουν έναν ιδιαίτερο χώρο μέσα στη δερματολογία και την ιατρική γενικότερα», λέει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής καθηγητής Δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Evan Rieder.
Για να δούμε λοιπόν τι δεν ξέρουμε γι’ αυτά…
Τα νύχια μεγαλώνουν με ρυθμό 0,1 χιλιοστόμετρου τη μέρα, 3-4 χιλιοστά τον μήνα δηλαδή. Τα νύχια του καλού μας χεριού μεγαλώνουν μάλιστα γρηγορότερα, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας.
Δεν μεγαλώνουν πάντως συνεχώς με τον ίδιο ρυθμό, καθώς αναπτύσσονται γρηγορότερα τη μέρα και το καλοκαίρι. Αλλά και ακόμα γρηγορότερα στα μεγάλα δάχτυλα. Τα νύχια των αντρών μεγαλώνουν γρηγορότερα από των γυναικών (εκτός από γυναίκες σε εγκυμοσύνη), ενώ αν χάσεις ένα, μπορεί να κάνει ακόμα και 6 μήνες για να ξαναβγεί.
Τα νύχια δεν μεγαλώνουν πάντως μετά τον θάνατο του ανθρώπου, όπως θέλει ο επίμονος μύθος. Όπως μας λέει η επιθεώρηση «British Medical Journal», φαίνεται πως μεγαλώνουν γιατί το δέρμα στη βάση τους υποχωρεί με τον θάνατο, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση των μακρύτερων νυχιών.
Τα νύχια αποκαλύπτουν επίσης πλήθος πνευμονικών και καρδιακών νοσημάτων, αλλά και προβλήματα στο συκώτι. «Δείκτες ασθενειών στο σώμα» τα αποκαλεί χαρακτηριστικά ο Rieder, καθώς ο γιατρός συνάγει πολύτιμα συμπεράσματα κοιτώντας τα. Αλλαγή στο χρώμα, το σχήμα, φθορές στην επιφάνειά τους, μαύρες κηλίδες και οποιαδήποτε τέτοια κατάσταση σηματοδοτεί συνήθως κάποια πάθηση.
Αν και πάλι ο μύθος δεν ισχύει, ότι οι λευκές κηλίδες στα νύχια σημαίνουν έλλειψη ασβεστίου. Τα λευκά στίγματα είναι συνήθως ακίνδυνα, απομεινάρια τραυμάτων στο νύχι, και δεν δείχνουν ελλείψεις βιταμινών και θρεπτικών στοιχείων.
Όσο για τον πρώτο νυχοκόπτη, πατενταρίστηκε στη Βοστόνη το 1875 και 6 χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε και ο πρώτος με τη μορφή που τον ξέρουμε σήμερα…
Πηγή: newsbeast.gr