Χοληστερίνη και κόκκινο κρέας: Τι ισχύει στην πραγματικότητα

Αν αγαπάτε το κόκκινο κρέας, αλλά έχετε αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, θα χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στις καθημερινές διατροφικές σας συνήθειες.

Αν έχετε χοληστερίνη δεν χρειάζεται να κόψετε το κόκκινο κρέας εντελώς, αλλά θα πρέπει να το περιορίσετε και να επιλέγετε άπαχα κομμάτια. Επίσης, πρέπει να τρώτε περισσότερες φυτικές πρωτεΐνες, όπως φασόλια, ενώ και τα ψάρια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στον έλεγχο της χοληστερίνης.

Τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα

Το κόκκινο κρέας, το οποίο περιλαμβάνει βοδινό, χοιρινό και αρνί, παρέχει περισσότερα κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη ανά μερίδα από τα πουλερικά, τα ψάρια και, φυσικά, τα λαχανικά. Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της χοληστερόλης σας, θέτοντάς σας σε κίνδυνο για καρδιακή νόσο, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα συνολικό ποσοστό χοληστερίνης κάτω των 200 ml/dL (χιλιοστόγραμμα ανά δεκατόλιτρο) και μια χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) κάτω από 130 ml/dL σας βάζει στην κατηγορία του χαμηλού κινδύνου.

Χοληστερίνη από το κόκκινο κρέας

Το σώμα σας απορροφάει τη χοληστερόλη από τα ζωικά προϊόντα που τρώτε. Και, όταν καταναλώνετε υπερβολική διαιτητική χοληστερόλη, τότε συμβάλλετε στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο σώμα σας. Οι ειδικοί συνιστούν να κρατάτε την πρόσληψη χοληστερόλης κάτω από 200 mg την ημέρα. Σκεφτείτε ότι μια χοιρινή μπριζόλα 85 γραμμαρίων έχει περίπου 60 χιλιοστόγραμμα χοληστερίνης. Αλλά δεν θα έχετε κανένα πρόβλημα με την χοληστερίνη αν παίρνετε φυτικές πρωτεΐνες, όπως εκείνες από τα φασόλια.

Κορεσμένο λίπος

Εκτός από την απορρόφηση της χοληστερόλης από τα τρόφιμα, το σώμα σας είναι σε θέση να συνθέσει χοληστερόλη από κορεσμένο λίπος, το οποίο βρίσκεται κυρίως στα ζωικά προϊόντα, όπως το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και το βούτυρο. Όσο περισσότερο κορεσμένο λίπος καταναλώνετε, τόσο περισσότερο το σώμα σας μπορεί να παράγει χοληστερόλη. Σύμφωνα με την American Heart Association, τα κορεσμένα λιπαρά δεν θα πρέπει να αντιπροσωπεύουν περισσότερο πάνω από το 7% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων σας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τρώτε περισσότερο από 15 γραμμάρια κορεσμένου λίπους τη ημέρα, εάν η διατροφή σας κυμαίνεται στα τυπικά επίπεδα των 2.000 θερμίδων/ημέρα. Σκεφτείτε ότι μια μοσχαρίσια μπριζόλα 85 γραμμαρίων έχει περίπου 5 γραμμάρια κορεσμένου λίπους. Η ίδια μερίδα από άπαχο χοιρινό έχει περίπου 3 γραμμάρια. Ωστόσο, η κατανάλωση λευκών ψαριών, όπως ο μπακαλιάρος, σας δίνει λιγότερο από 1 γραμμάριο, ενώ δεν υπάρχει καθόλου κορεσμένο λίπος στα όσπρια.

Οδηγίες

Σύμφωνα με την American Heart Association, περιορίζοντας τον εαυτό σας στα 170 γραμμάρια κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι την ημέρα, μειώνετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ως σημείο αναφοράς, ένα κομμάτι 85 γραμμαρίων κρέατος είναι περίπου όσο το μέγεθος ενός χαρτιού από τράπουλα. Επίσης, επιλέγετε άπαχα κομμάτια κρέατος, όταν αυτό είναι δυνατόν, και κόψτε το ορατό λίπος ή την πέτσα ΠΡΙΝ από το μαγείρεμα και όχι απλά από το πιάτο σας. Επίσης, να στραγγίζετε το λίπος κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, για να μειωθεί η περιεκτικότητα του γεύματος σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη.

Πηγή: http://healthyeating.sfgate.com

Διαβάστε επίσης