Χοληστερίνη: Φυσικοί τρόποι για να την μειώσουμε

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου που την αυξάνουν

Η χοληστερόλη πρόκειται για κερώδη ουσία που χρειάζεται και παράγει το σώμα μας, ωστόσο σε υπερβολική ποσότητα μπορεί να προκαλέσει μια σειρά ζητημάτων υγείας. Η χοληστερίνη συγκεκριμένα, σε υψηλά επίπεδα όπως καρδιακή προσβολή, και εγκεφαλικό.

Η γενετική προδιάθεση μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στην εμφάνισή της, για αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε τους παράγοντες κινδύνου που έχουν να κάνουν με τον τρόπο ζωής.

Με την υψηλή χοληστερίνη να αποτελεί ένα ζήτημα πού μας απασχολεί πολύ, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση της ώστε να διατηρήσουμε το σώμα μας υγιές.

Ποιοι είναι οι παράγοντες κινδύνου

Οποιοσδήποτε μπορεί να διατρέχει κίνδυνο για υψηλή χοληστερίνη, ειδικά εκείνοι με οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού.

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, μια ανθυγιεινή διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες και υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά, το υπερβολικό βάρος ή την παχυσαρκία και τον διαβήτη.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τους παράγοντες κινδύνου καθώς και να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής για να μειώσετε τα επίπεδα, εφόσον είναι αυξημένα.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν χρειάζονται φάρμακα για να διατηρήσετε τη χοληστερόλη σας υπό έλεγχο.

Πώς θα μειώσουμε την χοληστερίνη φυσικά

Μερικά από τα πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να τρώτε πιο υγιεινά, επιλέγοντας τροφές με άφθονες φυτικές ίνες, όπως πλιγούρι βρώμης και φασόλια και καλά λιπαρά όπως το αβοκάντο, το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει. Η φυσική δραστηριότητα θα σας βοηθήσει να “κάψετε” θερμίδες που συμβάλλουν στην μείωση του λίπους και ως εκ τούτου της χοληστερίνης.

Η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και η διακοπή του καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να διαχειριστεί την χοληστερίνη.

Υπάρχουν διάφοροι αποτελεσματικοί τρόποι για τη μείωση της χοληστερόλης, όπως:

Το να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που είναι χαμηλή σε κορεσμένα και τρανς λιπαρά.

Να ασκήστε τακτικά.

Να κόψετε το κάπνισμα.

Να περνάτε τα φάρμακα, που σας έχει δώσει ο γιατρός σας, όπως οι στατίνες.

Να μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το άγχος.

 

ΠΗΓΗ

Διαβάστε επίσης